Fotbal intern

Norvegia, piaza rea a României! Am ratat cinci calificări din șase posibile după ce am jucat cu ei!

15.10.2019 | 17:07
Norvegia piaza rea a Romaniei Am ratat cinci calificari din sase posibile dupa ce am jucat cu ei
ADVERTISEMENT

România întâlnește Norvegia marți, de la ora 21.45, pe Arena Națională, într-o partidă care poate fi decisivă pentru calificarea noastră la Euro, iar tradiția nu prea este de partea noastră. Deși adversarul a fost  mereu mai slab cotat decât tricolorii, scandinavii au fost mereu ”bestia nera” pentru noi: în cele două preliminarii în care i-am întâlnit până acum n-am reușit calificarea iar, dacă extinedem tradiția la toate meciurile pe care le-am jucat cu ei, inclusiv cele amicale, avem o perspectivă sumbră: doar o calificare din șase posibile după ce am evoluat contra Norvegiei! 

  • Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 4,90 este cota pentru ”gol Odegaard” la meciul România – Norvegia. Vezi toate cotele AICI
ADVERTISEMENT

Norvegia, piaza rea a naționalei României. Trebuie să rupem o tradiție nefastă

1955 și 1956 au fost anii în care s-au jucat primele meciuri între naționalele României și Norvegiei. A fost o ”dublă”, tur-retur, cum se obișnuia pe atunci la astfel de amicale, iar România, cu o echipă mult mai puternică atunci, reușea să se impună în ambele ”manșe”: 1-0 la Oslo (gol Titus Ozon) și 2-0 la București (goluri Zaharia și David). România a ales meciurile cu nordicii pentru a pregăti preliminariile de campionat mondial pentru Suedia 1958. Repetiția a reușit, nu și ”reprezentanția finală”: naționala noastră termina pe 2 grupa, în spatele Yugoslaviei, și rata participarea.

Titus Ozon (stânga) a marcat primul gol din istoria naționalei noastre contra Norvegiei
Titus Ozon (stânga) a marcat primul gol din istoria naționalei noastre contra Norvegiei

1980 și 1981 au fost anii în care am jucat o nouă ”dublă” cu Norvegia, de data asta oficială, în preliminariile Campionatului Mondial din Spania, 1982. 1-1 la Oslo (gol Iordănescu pentru noi) și 1-0 la București (gol Țicleanu, în singura victorie în meci oficial contra nordicilor!), dar la Mondialul din Spania au mers ungurii și englezii (deși îi invinsesem pe ultimii la București și făcusem egal pe Wembey!) .

ADVERTISEMENT

Meciul ”benefic” a fost în 1983: debutul lui Hagi la națională

1983 a fost singura oară când un meci cu Norvegia a fost de bun augur pentru noi: și chiar de două ori! A fost debutul lui Gheorghe Hagi la naționala României și partida prin care am pregătit toamna victorioasă din 1983, care ne-a dus în premieră la un campionat european, Franța 84. Partida cu nordicii a fost una fără goluri marcate.

1986 a adus o altă dublă cu norvegienii, și de data asta tot amicală, la fel ca meciul din 1983. Eram ”pe val” la echipe de club, Steaua câștigând Cupa Campionilor, însă la nivel de echipă națională tocmai ratasem, după ”drama cu Irlanda de Nord”, prezența la Mondial. Aveam însă speranțe că vom merge la Europeanul din 1988. Și repetiția cu Norvegia a fost reușită: 3-1 la București și 2-2 la Oslo. Însă, la loc comanda! La Euro au mers spaniolii din grupa noastră.

ADVERTISEMENT
Prima selecție a lui Gheorghe Hagi la națională, din cele 125, a fost contra Norvegiei
Prima selecție a lui Gheorghe Hagi la națională, din cele 125, a fost contra Norvegiei

1991 a adus și prima înfrângere în fața Norvegiei, în alt amical la Oslo (1-0, gol Fjortoft). Înfrângerea mare avea însă să vină la finalul preliminariilor, pe care le-am pregătit cu acest meci: România nu reușea să învingă Bulgaria, la Sofia, într-un meci care și acum trezește dezvăluiri și o amenințare de proces între Hristo Stoicikov, Giovani Becali și Cornel Dinu. A mai fost un 0-0 în 1998, însă nu a fost trecut în palmaresul dintre cele două reprezentative, ajungându-se la concluzia că nu s-a jucat la o dată în calendarul UEFA al amicalelor! Povestea din 2002 și 2003 e cea mai recentă: România și Norvegia au fost în grupa de calificare pentru Europeanul din 2004, iar mai departe au mers danezii, după celebrul meci arbitrat de Urs Meier la Copenhaga. Însă, înainte de asta, ne-au încurcat norvegienii: 0-1 la București și 1-1 la Oslo.