News

Norvegia se redeschide: Guvernul ridică sâmbătă toate restricțiile naționale

Premierul Norvegiei a anunțat vineri o redeschidere completă a societății, deși a insistat că pandemia „nu s-a încheiat”.
24.09.2021 | 15:43
Norvegia se redeschide Guvernul ridica sambata toate restrictiile nationale
ADVERTISEMENT

Începând cu 10 martie 2020, Norvegia se află sub o anumită formă de restricții temporare. După 561 de zile, societatea norvegiană va reveni în cele din urmă la normal sâmbătă după-amiază.

Norvegia se redeschide: Guvernul ridică sâmbătă toate restricțiile naționale

Două treimi dintre rezidenții norvegieni sunt complet vaccinați, mai mult de trei sferturi având cel puțin o doză. Acest nivel de vaccinare a jucat un rol major în schimbare.

ADVERTISEMENT

Ce se schimbă în Norvegia?

De la ora 16:00, pe 25 septembrie, țara va rămâne într-o „stare de alertă crescută”, dar toate măsurile naționale impuse din cauza pandemiei de coronavirus se vor încheia.

Aceasta include sfatul de a păstra cel puțin un metru distanță față de ceilalți, limita de capacitate pentru locurile publice și private și restricții privind orele de deschidere pentru baruri și restaurante. „Versiunea scurtă este că acum putem trăi normal”, a spus premierul Erna Solberg, potrivit Life in Norway.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, este important de reținut că ar putea rămâne în continuare în vigoare restricții locale. Cea mai rapidă modalitate de a verifica acest lucru este accesarea site-ul web al municipalității locale.

Recomandările Norvegiei de a evita toate călătoriile internaționale non-urgente nu vor fi reînnoite la expirarea lor la sfârșitul lunii. Cu toate acestea, restricțiile de intrare în Norvegia rămân în vigoare.

ADVERTISEMENT

„Când sfaturile și regulile autorităților dispar, în esență, individul poate alege pentru sine ce risc vrea să își asume și ce măsuri vrea să practice”, a precizat guvernul într-un comunicat de presă.

Modificările regulilor urmează o abordare similară cu cea adoptată de Danemarca în urmă cu o lună. Guvernul Danemarcei a ridicat toate restricțiile naționale, dar a menținut unele dintre regulile sale de intrare, în special pentru călătorii nevaccinați.

ADVERTISEMENT

Anunțul era unul așteptat. La începutul acestei săptămâni, ministrul serviciilor de sănătate și îngrijire Bent Høie a trimis o scrisoare municipalităților prin care le cerea să se pregătească pentru încetarea măsurilor naționale.

Mișcarea vine la câteva zile după ce Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI) a recomandat redeschiderea societății. Săptămâna trecută, nivelurile de infecție au scăzut cu 33% comparativ cu săptămâna precedentă, în timp ce internările în spital au scăzut de la 95 la 67.

Știrea a fost anunțată astăzi la o conferință de presă de Høie și Solberg. Solberg rămâne în postul său în timp ce potențialul nou guvern își continuă discuțiile, înainte de deschiderea noului parlament la mijlocul lunii octombrie.

Restricțiile de călătorie rămân în vigoare

Normele stricte de intrare în Norvegia rămân în vigoare pentru moment. Cu toate acestea, au existat unele ajustări și s-a dezvăluit un plan pentru o reducere treptată a măsurilor.

Restricțiile internaționale de călătorie rămân în vigoare pentru moment.

Utilizarea obligatorie a hotelurilor de carantină trebuie eliminată. Persoanelor care anterior trebuiau să le folosească acum li se va permite să facă carantină acasă sau în altă locație adecvată. Hotelurile vor fi în continuare disponibile pentru cei care nu au altă opțiune.

Copiii sub 18 ani nu vor mai fi obligați la carantină, dar vor necesita în continuare un test la frontieră.

Începând cu 25 septembrie, restricțiile de intrare vor fi eliminate pentru rezidenții din zona SEE/Schenghen, Marea Britanie și toate țările de pe lista violet. Carantina rămâne obligatorie pentru sosirile din țările din zona roșie, dar acest lucru se poate face acasă. Titularii certificatului digital UE sunt scutiți.

În prezent, țările din zona violet sunt Noua Zeelandă, Arabia Saudită, Singapore și Taiwan.

Direcția pentru sănătate a recomandat menținerea restricțiilor de intrare din alte țări, dar revizuirea lor în 3-4 săptămâni.

„Pandemia nu s-a terminat”

Espen Nakstad, un oficial din domeniul sănătății, a subliniat că redeschiderea societății nu înseamnă neapărat sfârșitul pandemiei.

„Suntem norocoși în Norvegia pentru că am vaccinat mulți, dar va exista în continuare o pandemie în lume pentru mult timp. Poate de câțiva ani”, a spus el, adăugând că noi reguli ar putea fi introduse ulterior.

El a îndemnat oamenii să aibă grijă și să rămână acasă dacă se simt bolnavi și să fie testați dacă prezintă simptome.

În cazul în care cineva are un test pozitiv pentru COVID-19, persoana respectivă trebuie să se izoleze în continuare. Acest lucru se aplică chiar dacă sunt complet vaccinați. Izolarea se poate încheia la 5 zile după apariția simptomelor, cu condiția ca acestea să nu aibă febră timp de cel puțin 24 de ore.

Membrii gospodăriei nevaccinați și alte contacte apropiate ar trebui să se abțină de la contactul strâns cu alții timp de 7 zile sau să fie testați. Persoanele vaccinate nu fac obiectul acestor restricții, dar ar trebui să fie testate în caz de simptome.

ADVERTISEMENT
Tags: