Fotbal intern

Norvegia nu renunță la Liga Națiunilor. Noul lot al nordicilor pentru meciul cu Austria

16.11.2020 | 15:41
Norvegia nu renunta la Liga Natiunilor Noul lot al nordicilor pentru meciul cu Austria
ADVERTISEMENT

Oficialii federației din Norvegia tremură după anularea meciului cu România din Liga națiunilor și se așteaptă la cele mai drastice masuri din partea UEFA.

Naționala României trebuia să joace duminică, de la ora 21:45, împotriva Norvegiei, însă meciul a fost anulat după ce nordicii nu au fost lăsați să părăsească țara de o decizie a Ministerului Sănătăţii în urma unui caz de Covid-19.

ADVERTISEMENT

În prezent, forul continental are două alegeri de făcut: tricolorii câştigă la masa verde sau rezultatul final va fi decis printr-o tragere la sorţi.


UPDATE, 16 noiembrie, ora 15:41 / Federaţia Norvegiană de Fotbal a anunţat noul lot al echipei naţionale care va înfrunta Austria, în grupa României din Liga Naţiunilor.

ADVERTISEMENT

Selecţionerul naţionalei U21 a Norvegiei, Leif Gunnar Smerud, cel care va conduce noua echipă, a convocat jucători care evoluează în Suedia, Olanda, Danemarca, Belgia, Franţa, Italia, Cipru, Germania, Cehia şi Norvegia.

Cei 18 jucători convocaţi sunt următorii: Portari – Per Kristian Bratveit – Djurgarden, Anders Kristiansen – Union Saint-Gilloise, jucători de câmp – Andreas Hanche-Olsen – Gent, Ruben Gabrielsen – Toulouse, Daniel Granli – Aalborg, Andreas Vindheim – Sparta Praga, Julian Ryerson – Union Berlin, Jorgen Skjelvik – Odense, Tobias Borkeeiet – Brondby, Kristoffer Askildsen – Sampdoria, Fredrik Ulvestad – Djurgarden, Kristian Thorstvedt – Genk, Sondre Tronstad – Vitesse Arnhem, Mats Moller Daehli – Genk, Hakon Evjen – AZ Alkmaar, Ghayas Zahid – APOEL Nicosia, Jorgen Strand Larsen – Groningen şi Veton Berisha – Viking.

ADVERTISEMENT

”Va fi un lucru interesant într-un moment foarte special. Ieri a fost multă activitate agitată şi jucătorii au răspuns minunat la convocări. A mers foarte repede. A trebuit să rezolvăm multe lucruri.

A trebuit să-i strângem pe toţi jucătorii şi să-i aducem la Oslo respectând toate protocoalele. Vom încerca să-i oferim Austriei un meci. Este o echipă interesantă. I-am mai avut pe mulţi în echipa naţională U21 şi aştept cu nerăbdare să-i revăd”, a declarat Smerud.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 16 noiembrie, ora 10:45 / Norvegienii s-au repliat și au anunțat că vor forma o nouă echipă națională, pentru a evita excluderea din UEFA Nations League! Nordicii vor neapărat să evite penalizarea și au decis să facă un lot nou de jucători, în așa fel încât să se poată deplasa la Viena pentru meciul cu Austria. Federația Norvegiană de Fotbal a dezvăluit duminică, 15 noiembrie, că selecționerul echipei U21, Leif Gunnar Smerud, va conduce echipa nou formată. Lotul încropit de norvegieni va fi anunțat în cursul zilei de luni, 16 noiembrie, în jurul prânzului. Jucătorii aleși de Federație vor intra în izolare și, de la Oslo, vor pleca spre Viena pentru meciul de miercuri.


Anularea meciului cu România a creat panică în Norvegia

”Nu știm mai multe detalii încă. Am primit semnale în avans că sunt șanse foarte mari să pierdem cu 3-0, să fim responsabili pentru pierderile financiare și pentru diminuarea veniturilor din cauza încălcării înțelegerilor cu deținătorii drepturilor TV”, a declarat Lisa Klaveness, oficial în cadrul federației din Norvegia, după anularea partidei cu România.

”Ne este teamă de măsurile UEFA, atât cele financiare, cât și cele sportive. Trebuie să avem un dialog bun cu ei în continuare, avem obligații față de UEFA. Respectăm pe deplin deciziile autorităților norvegiene, dar avem anumite lucruri de făcut în momentul în care nu ne respectăm obligațiile față de UEFA”, a mai spus ea, conform publicației VG.

La rândul său, Mihai Stoichiță nu vede un alt scenariu sportiv decât victoria la ”masa verde” a tricolorilor: ”Noi nu avem niciun fel de implicare în neprezentarea echipei. E consecinţa guvernului lor. Logica duce spre o interpretare în care vina aparţine exclusiv, între ghilimele vina, e o întâmplare nefericită. E din vina norvegienilor.

La noi, lucrurile au fost elastice pentru activitatea sportivă, nu doar la fotbal. Fiecare stat e cu politica lui. Sunt state care practică o relaxare a măsurilor. Fiecare îşi administrează în felul lui situaţia. Eu nu înţeleg de ce sa tragi la sorţi când tu te-ai pregătit să-i primeşti, să asiguri meciul, toate condiţiile, pe când ei nu s-au prezentat. Noi mergem să jucăm la Belfast, eu rămân la tineret. Ce va hotărî UEFA, e decizia ei”.

Între timp, norvegienii încearcă să alcătuiască un lot cu care să se prezinte la partida cu Austria, ultima din grupa de Liga Națiunilor. Întâlnirea este programată miercuri, 18 noiembrie, de la ora 21:45, pe stadionul Ernst Happel din Viena.

”Încercăm acum să ne prezentăm cu o altă echipă contra Austriei, dar sunt foarte multe probleme de ordin logistic, care trebuie rezolvate într-un timp foarte scurt. Decizia finală va fi luată după ce vor veni clarificările din partea UEFA, însă nu mai devreme de mâine”, a mai spus Klaveness.

Lisa Klaveness, una dintre cele mai importante fotbaliste din Norvegia, cea mai mare performanță fiind locul patru la Campionatul Mondial din China (2007), a fost chemată în ajutor de Federația de la Oslo. Ea a terminat facultatea de drept și este avocat, fiind implicată de mai mulți ani în soluționarea litigiilor dintre cluburi și angajați, fiind și membru în comitetul de conducere al NISO, organizație care se ocupă de drepturile sportivilor din Norvegia.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 24,00 este cota pentru ”scor corect: 1-3” la meciul Irlanda de Nord – România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT