News

Nota de la Bacalaureat, disputată la tribunal. Instanța a decis că o contestație nu poate scădea punctajul obținut inițial la examen

Un elev din Oradea a câștigat un proces în instanță după ce i s-a scăzut nota, în urma unei contestații, la proba de matematică din cadrul examenului de Bacalaureat
17.07.2024 | 12:05
Nota de la Bacalaureat disputata la tribunal Instanta a decis ca o contestatie nu poate scadea punctajul obtinut initial la examen
Un elev a mers în instanță, nemulțumit de nota primită la contestație în sesiunea de Bacalaureat 2023. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un tânăr din Oradea a mers în instanță după ce a fost nemulțumit de nota pe care a primit-o la matematică, chiar în urma contestației făcute în sesiunea de Bacalaureat din 2023. Magistrații din Oradea i-au acordat ca notă finală, cea obținută inițial, și au spus că o contestație nu poate scădea nota obținută inițial la examen. Decizia instanței nu este definitivă, apelul urmând să fie judecat la Înalta Curte.

Elevul a dat în judecată Ministerul Educației

În sesiunea de Bacalaureat din anul 2023, un elev din Oradea a obținut o notă de peste 9 la matematică. Nemulțumit, acesta a făcut o contestație în urma căreia a primit nota 8,15. Mai departe, tânărul a mers în instanță pentru a-și face dreptate.

ADVERTISEMENT

Absolventul s-a adresat Curții de Apel Oradea și a chemat în judecată Ministerul Educației, Comisia Națională de Bacalaureat, Comisia de Bacalaureat din Centrul Regional de Contestații Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Acesta a dorit să primească nota de dinaintea contestației sau varianta de a se reevalua lucrarea, conform baremului de evaluare și notare.

Elevul susține că după recorectarea lucrării, acesta nu a avut posibilitatea de a vedea nota primită. „Astfel există suspiciuni rezonabile că nota finală acordată nu corespunde cu cea reală obținută, probabil dintr-o eroare de transcriere”, se arată în cererea de chemare în judecată.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii aprilie 2024, Curtea de Apel Oradea a dispus anularea dispozițiilor art.12 alin.1, 3 și 4 și art.13 din Ordinul nr.5242/31.08.2022, emis de Ministerul Educației, care privesc organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat 2023, în special aspectele ce privesc posibilitatea de scădere a notei acordate inițial.

Scăderea de după contestații, un risc asumat

Avocatul, Mirel Ovidiu Alexandru, cel care l-a reprezentat pe elev în instanță, a dorit să arate și că „posibilitatea ca nota finală să fie mai mică decât cea anterioară contestației încalcă un principiu fundamental al dreptului, acela al neagravării situației în propria cale de atac”, conform publicației locale, Bihor Online.

ADVERTISEMENT

De asemenea, avocatul elevului susține faptul că acest ordin, care ține de asumarea riscului că se poate acorda o notă mai mică după contestații, este o obligație ilegală. „Prin această contestație se manifestă nemulțumirea față de o măsură adoptată în contra sa (a candidatului – n.red.), scopul spre care tinde fiind (…) de obținere, în urma reevaluării lucrării, a unei note care să o depășească pe cea acordată inițial, în niciun caz notarea lucrării cu o notă mai mică”, a explicat avocatul, conform sursei.

ADVERTISEMENT

Hotărârea Curții de Apel Oradea a fost atacată cu recurs de către Ministerul Educației și de către inspectoratele școlare din Bihor și Maramureș. Mai departe, procesul se va muta la Înalta Curte de Casație. Dacă sentința de la Oradea va rămâne definitivă, alți elevi nemulțumiți vor putea contesta notele obținute după recorectare în ideea în care nu se va mai putea da un punctaj mai mic decât cel inițial.