News

Nota incredibilă luată de un elev, după contestație. Avea 5.50

Un elev din Prahova și-a văzut nota ”îmbunătățită” după contestațiile la Evaluarea Națională 2022, cu nu mai puțin de patru puncte. Nota inițială era de 5.50.
30.06.2022 | 14:21
Nota incredibila luata de un elev dupa contestatie Avea 550
Evaluarea Națională 2022 - notă mai mare cu 4 puncte după contestație pentru un elev. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit Ministerului Educației, copilul primise inițial nota 5.50 la Limba română. După recorectare, însă, nota sa a urcat la 9.25.

Un elev a luat nota 9.25 după contestație, deși avea 5.5

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că astfel de cazuri vor fi recorectate la București, existând dubii asupra corectitudinii demersului. Totodată, profesorul care a greșit va fi penalizat, potrivit Digi 24.

ADVERTISEMENT

Greșeala a fost făcută la nivelul la transcrierea notelor în borderou și este încă un motiv pentru evaluarea digitalizată, când profesorii completează direct în fișierul informatic notele acordate. Am avut și o diferență de 3,75 puncte în județul Prahova, tot la limba și literatura română, lucrarea fiind în Buzău. Aceste lucruri au putut să fie corectate, dar, pentru a nu mai apărea astfel de situații este nevoie de generalizarea evaluării digitalizate.

Sigur că, în momentul în care te pui în postura elevului, care știe că a făcut de 8,70 și își vede rezultatul 2,80, este dramatic. De aceea, suntem datori să facem tot posibilul pentru a evita astfel de situații.

ADVERTISEMENT

Cei care au demonstrat anul trecut că au greșit în acest fel nu au mai făcut parte din lista evaluatorilor din acest an. Până la sancțiuni, trebuie să formăm profesorii evaluatori și mă bucur să constat că există o dorință foarte mare din partea cadrelor didactice de a se înscrie la cursurile pentru formare evaluatori”, a explicat ministrul educației.

În 2022 a fost depus un număr record de contestații, peste 20.000, cel mai mare din ultimii patru ani. După recalcularea mediilor, numărul elevilor care a obținut note de peste 5 a crescut cu 82.4%. Totodată, 16 elevi au obținut nota 10 după ce au depus contestație.

ADVERTISEMENT

”74% dintre notele contestate s-au finalizat cu diferențe de mai puțin de 50 de sutimi. Până în 2015 aceste schimbări nu erau vizibile, notele nu se schimbau dacă notele nu erau mai mari de 50 de sutimi.

La nivelul județului Dâmbovița, pentru a putea observa diferența dintre evaluarea digitală și clasică, avem următoarea situație. La proba de matematică 98.5% dintre notele contestate au rămas nemodificate sau au suferit modificări cu diferențe de maximum 50 de sutimi”, a explicat Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Ministrul crede că viitorul învățământului românesc va fi unul digital, așa cum a arătat-o evaluarea digitală experimentală de la nivelul județului Dâmbovița.

”E o pledoarie pentru evaluare digitală, obiectivă, în interesul elevului. Mai mult de atât, 88.5% dintre teze nu au avut nota modificată, sau diferențe de 30 de sutimi.

81.5% dintre note au avut diferențe sub 0.5 puncte în Dâmbovița. La nivel național, la română 128.159 de elevi, 86.1% au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5. Dintre aceștia 824 au obținut nota 10.

La matematică 77.5% au primit note mai mari sau egale cu 5. 3038 au obținut nota 10, plus 72 în raport cu prima evaluare.

8903 elevi au primit nota 5 la limba maternă. Aș vrea să închei prin a preciza că până în 11 iulie se vor completa opțiunile în fișele de înscriere pentru elevii de clasa a 8-a. Repartizarea computerizată va avea loc în 14 iulie”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT