News

Notele la ora de sport, eliminate! Ce prevede un nou proiect de lege

18.04.2019 | 14:43
Notele la ora de sport vor fi inlocuite de calificative

Elevii supraponderali sunt discriminați în școli, iar parlamentarii PSD vor să rezolve această problema prin renunțarea la clasicele note de la ora de sport! Acestea vor fi înlocuite cu calificativele „foarte bine”, „bine”, „suficient” și „insuficient”.

Dispar notele de la ora de sport

Inițiatorii proiectului de lege spun că actualul sistem de notare, de la 1 la 10, duce, de multe ori, „la discriminări și formări de grupuri cu elevi și studenți foarte buni și slabi în a realiza sarcinile îndeplinite în cadrul orelor de educație fizică și sport”.

„S-a constatat că evaluarea școlară este influențată de o serie de factori perturbatori, care denatureză aprecierea reală a copiilor/elevilor, ceea ce are consecințe negative atât asupra personalității profesorului, cât și asupra personalității elevilor.

Parlamentarii PSD spun ca elevii suraponderali sunt discriminati de sistemul de notare

”Copiii obezi sau supraponderali sunt adesea limitați de condiția fizică”

Elevii defavorizați cât și cei favorizați sunt infuențați negativ în evoluția lor, primii fiind descurajați, considerând că orice eforturi ar depune nu vor lua o notă bună, iar ultimii nefiind stimulați, considerând că indiferent de prestația avută tot o să ia o notă bună”, precizează cei care au inițiat această schimbare legislativă, scrie greatnews.ro.

Aceștia mai arată că „sistemul cifric realizează o discriminare destul de fină, învățământul primar nefiind atât de deschis spre această discriminare”, iar accentul trebuie pus în principal pe dezvoltarea spiritului de echipă, de cooperare și egalitate, decât pe cel de competiție.

„Prin sistemul cifric se măsura, în special, corectitudinea îndeplinirii sarcinilor, evaluarea se raporta la numărul de greșeli, omisiuni, imperfecțiuni în funcție de condiția fizică a fiecărui elev sau student.

Copiii obezi sau supraponderali sunt adesea limitați de condiția fizică în a îndeplini anumite sarcini grele și în timpi cât mai scurți. Astfel de situații conduc la renunțarea unui număr foarte mare de elevi la orele de educație fizică și sport, prin scutire medicală”, se mai arată în expunerea de motive.

Parlamentarii care au inițiat legea prezintă și date dintr-un studiu care arată că în 2014 15,03% dintre fetele de 14 ani și 8,92% din cele de 16 ani erau supraponderale. Cei mai mulți băieți supraponderali, 23,68%, s-au înregistrat la grupa de vârsta 14 ani. De asemenea, 16,35% dintre adolescenții de 16 ani aveau probleme de greutate și 12,05% dintre cei de 18 ani.