News

Bilanțul atacului de la Nisa a crescut la trei victime: două decapitate. Încă un bărbat, arestat la Lyon. Update

29.10.2020 | 15:24
Bilantul atacului de la Nisa a crescut la trei victime doua decapitate Inca un barbat arestat la Lyon Update
ADVERTISEMENT

Un bărbat a atacat mai multe persoane cu un cuțit joi dimineață în bazilica Notre-Dame din Nisa. Trei persoane au murit, două dintre ele ar fi fost decapitate, alte persoane au fost rănite.

UPDATE ora 15:30. Încă un individ, înarmat cu un cuțit cu o lamă de 30 de centimetri, a fost arestat în zona stației Perrache din Lyon. Potrivit unor surse din poliție, acesta plănuia atacuri în apropierea liniei de tramvai. Din fericire, el a fost arestat de forțele din Poliție, scrie LyonMag.

ADVERTISEMENT

Momentan, ancheta este în desfășurare. Sursa citată notează că ar fi vorba de un cetățean afgan. Telefonul său a fost, de asemenea, analizat, pentru a găsi posibile mesaje care să explice motivele tentativei sale de atac.

”Mulțumim poliției pentru intervenția eficientă care a făcut posibilă evitarea unei noi tragedii!” a scris pe Twitter Pierre Oliver, primarul districtului Perrache din Lyon.

ADVERTISEMENT

UPDATE ora 13.27. Atac la Avignon. Potrivit unor surse din poliție, citate de Le Figaro, la două ore după atacul asupra bazilicii Notre-Dame din Nisa, un bărbat a încercat să atace poliția din Avignon, în districtul Montfavet. El a fost împușcat de polițiști în jurul orei 11:15, ora locală.

Președintele Republicii merge la bazilica Notre-Dame din Nisa la începutul după-amiezii, a anunțat Palatul Elysee. El va fi însoțit de ministrul de Interne, Gérald Darmanin, ministrul justiției Éric Dupont-Moretti, Jean François Ricard, șeful procuraturii naționale antiteroriste, precum și de episcopul de Moulin Beaufort, președintele Conferinței Episcopilor din Franța. Emmanuel Macron va discuta cu forțele de securitate și salvare mobilizate la fața locului. El se va întâlni la fața locului cu primarul din Nisa, Christian Estrosi, precum și cu deputații Cédric Roussel și Eric Ciotti.

ADVERTISEMENT

UPDATE ora 12:24. Consiliul francez al cultului musulman (CFCM) „condamnă atacul terorist” și solicită musulmanilor, ca semn de doliu, să anuleze festivitățile ocazionate de Mawlid.

„Condamn cu tărie atacul terorist care a avut loc lângă bazilica Notre-Dame din Nisa. În semn de doliu și solidaritate cu victimele și rudele lor, fac apel la musulmanii din Franța să anuleze toate festivitățile sărbătorii Mawlid”, comemorarea nașterii profetului Mahomed, a reacționat joi CFCM.

ADVERTISEMENT

 

Abatele Pierre-Hervé Grosjean, preot la Versailles, blogger influent și invitat în mod regulat la televiziuni, a reacționat în această dimineață pe Twitter la atacul din zona bazilicii Notre-Dame din Nisa: „Imensă durere după atacul din biserica Notre Dame din Nisa. Sunt alături de preoți, enoriași, dioceză. Rugăciune pentru morți, uciși pentru că erau creștini. Rugăciune și … furie imensă împotriva acestor barbari islamiști, care vin să ne atace atât de lași ”, a scris el.

„Florile și lumânările nu vor fi suficiente”, a continuat el într-un al doilea tweet. „Noi, credincioșii, ne vom ruga pentru cei decedați și pentru cei dragi ai lor, pentru convertirea inimilor barbarilor … dar misiunea politicienilor nu stă în flori sau lumânări. Este să ne protejăm împotriva acestui dușman și să-l înfrângem”, a insistat el.


UPDATE ora 11:48. Potrivit unor surse din poliția locală, citate de Le Figaro, au fost ucise două femei și un bărbat. Trupul uneia dintre cele două femei a fost găsit în biserică. A doua și-a pierdut viața pe stradă, în timp ce își căuta refugiul într-o cafenea din apropiere. Cea de-a treia persoană decedată este un bărbat.

Președintele Emmanuel Macron urmează să se deplaseze la fața locului, a anunțat primarul Christian Estrosi.

„Astăzi plătim un preț mult prea mare, fiind din nou victime ale islamo-fascismului (…) Nu există nicio îndoială, (…) el a repetat întruna „Allah akbar”, a declarat Christian Estrosi presei.


Știrea inițială/ Un bărbat a atacat mai multe persoane cu un cuțit joi dimineață în bazilica Notre-Dame din Nisa. Două persoane au murit, inclusiv o femeie decapitată, iar o persoană a fost rănită.

Joi, în jurul orei 9 dimineața (10.00 ora României n.r.), un bărbat a atacat mai multe persoane în bazilica Notre-Dame din Nisa, potrivit informațiilor Europe 1. 

Două persoane au murit, inclusiv o femeie, care a fost decapitată de agresor, iar o persoană a fost rănită. Atacatorul a fost arestat 10 minute mai târziu, după ce a fost rănit de poliție.

Reuniune de criză la Ministerul de Interne

Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a anunțat pe Twitter că va prezida o reuniune de criză la sediul ministerului la care este așteptat și președintele Macron.

Christian Estrosi, primarul din Nisa mulțumește în mod deosebit poliției municipale, „care l-a arestat pe autorul” atacului. La fel ca ministrul de interne, Christian Estrosi recomandă oamenilor din Nisa să evite zona „să lase poliția și serviciile de urgență să funcționeze”.

Deputații, adunați în Adunare pentru a dezbate și a vota orientările luate pentru a lupta împotriva coronavirusului, au păstrat un minut de tăcere înainte de suspendarea ședinței.

ADVERTISEMENT