News

Nou caz de „vaccinare la chiuvetă”. O asistentă din Gorj, care lua mită pentru adeverințe false, reținută

O asistentă din Gorj a fost reținută pentru vaccinare fictivă și luare de mită. Iată ce sume percepea pentru eliberarea unei adeverințe false de vaccinare.
11.11.2021 | 12:05
Nou caz de vaccinare la chiuveta O asistenta din Gorj care lua mita pentru adeverinte false retinuta
ADVERTISEMENT

”Vaccinarea la chiuvetă” continuă. A fost descoperit un nou caz în județul Gorj. Este vorba despre o asistentă a unui cabinet medical care percepea sume frumoase de bani pentru a-i ”vaccina” pe oameni.

Femeia solicita sume între 1000 și 2000 de lei, de multe ori chiar înainte de eliberarea unei adeverințe false. Mai mult, obișnuia să emită un astfel de act chiar și fără prezența persoanei la cabinet.

ADVERTISEMENT

Asistenta elibera chiar și câte 7 adeverințe false într-o zi

Totul ar fi avut loc în luna octombrie și acum cazul a ieșit la iveală. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au reținut-o pentru 24 de ore. Aceștia au descins fața locului împreună cu echipaje de la: Direcţia Generală Anticorupţie Bucureşti, Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Gorj, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj, Poliţia Oraşului Turceni şi Direcţia de Operaţiuni Speciale – Serviciul Operaţiuni Speciale Gorj.

” (…)A  pretins şi primit cu titlu de mită atât direct, cât şi prin intermediari, diferite sume de bani, între 500 şi 1.500 de lei de persoană, de la mai multe persoane, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, a nu administra dozele de vaccin, introducând în sistemul informatizat date informatice necorespunzătoare adevărului, privind vaccinarea mai multor persoane, în scopul de a produce consecinţe juridice, eliberând în fals mai multe adeverinţe de vaccinare, consemnând în mod necorespunzător adevărului că persoanele respective ar fi fost vaccinate”, este menționat în comunicatul de presă al procurorilor, citat de Ziarul de Investigații.

ADVERTISEMENT

Cum îi vaccina fictiv pe pacienți asistenta

Asistenta medicală a eliberat chiar și 7 adeverințe false de vaccinare anti-Covid, într-o zi. Concret, ea introducea serul anti-Covid în vată, după care datele pacienților în baza de date a calculatorului ca și când aceștia ar fi fost prezenți și le-ar fi fost administrat serul.

”În data de 20.09.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru şapte persoane şi a emis în fals şapte adeverinţe de vaccinare, fără ca operaţiunea de vaccinare să fie realizată efectiv.

ADVERTISEMENT

În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită de la două persoane, în incinta cabinetului medical, sume de bani, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a introduce datele de identitate ale persoanelor respective în evidenţa informatizată şi a emite în fals adeverinţe de vaccinare, fară a administra dozele de vaccin anti COVID 19.

(…) În data de 12.10.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru şase persoane şi a emis în fals şase adeverinţe de vaccinare, fără a administra dozele de vaccin anti COVID 19, simulând administrarea acestora, prin eliminarea serului în vată.

ADVERTISEMENT

În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită, de la o altă persoană, intermediar, în incinta cabinetului medical, suma de 2000 lei, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu conform celor menţionate mai sus (…) ”,  mai este menționat în comunicatul procurorilor.

Primul caz de ”vaccinare la chiuvetă” a fost descoperit în Aninoasa, din județul Dâmbovița. O doctoriță a eliberat adeverințe false de imunizare pentru 10 fotbaliști de la clubul de fotbal din Pucioasa, aflat sub conducerea soțului ei.

Cadrul medical arunca serul pentru a goli dozele de vaccin, încât să dea de înțeles că au fost consumate. Adeverințele au fost decontate ilegal cu 400 de lei de către Casa de Asigurări de Sănătate

”Din cercetări a reieșit că, în perioada iunie-august a.c., o femeie, în calitate de medic de familie, instigată de un bărbat, ar fi implementat, în sistemul informatic specific, date nereale privind vaccinarea a 10 persoane împotriva COVID-19. Astfel, ar fi fost eliberate adeverințe false de vaccinare și s-ar fi decontat ilegal 400 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru presupusa vaccinare a persoanelor”, informau polițiștii dâmbovițeni.

ADVERTISEMENT