News

Nou incident între China și SUA. Armata chineză, iritată de zborul unui avion american prin strâmtoarea Taiwan

Armata chineză a acuzat Statele Unite că zborul recent al unui avion de patrulare prin strâmtoarea Taiwan a perturbat în mod deliberat situația regională
25.06.2022 | 15:36
Nou incident intre China si SUA Armata chineza iritata de zborul unui avion american prin stramtoarea Taiwan
Continuă tensiunile dintre China și SUA pe marginea Taiwanului. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Tensiunile dintre Washington și Beijing pe marginea Taiwanului se mențin la cote înalte după ce armata chineză a acuzat Statele Unite că zborul unui avion de patrulare prin strâmtoarea Taiwan a „perturbat în mod deliberat situația regională”.

Noi tensiuni între SUA și China

Armata chineză a anunțat sâmbătă că recenta trecere a unui avion de patrulare maritimă american prin strâmtoarea Taiwan a reprezentat o amenințare la adresa păcii și stabilității regionale.

ADVERTISEMENT

Colonelul Shi Yi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare, a precizat că armata a organizat forţe aeriene şi terestre pentru a monitoriza zborul avionului american, care a avut loc vineri, transmite Reuters.

Oficialul chinez a adăugat că autoritățile de la Beijing opun cu fermitate acţiunilor Statelor Unite şi că trupele lor rămân în stare de alertă maximă.

ADVERTISEMENT

Taiwanul a criticat misiunile repetate din ultimii ani ale forţelor aeriene chineze în apropierea insulei pe care China o revendică drept teritoriu propriu. De altfel, Taiwanul numeşte activităţile militare repetate ale Chinei din apropiere „război de zonă gri”, menit a testa răspunsurile taiwaneze.

China va „lupta până la capăt”

În urmă cu câteva zile, ministrul chinez al apărării a declarat că Beijingul va „lupta până la capăt” pentru a împiedica Taiwanul să își declare independența. Declarația acestuia venea ca răspuns la precizările secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, care denunțase activitatea militară „provocatoare și destabilizatoare” a Beijingului în apropierea Taiwanului.

ADVERTISEMENT

„Vom lupta cu orice preț și vom lupta până la capăt. Aceasta este singura alegere pentru China. Cei care urmăresc independența Taiwanului cu scopul de a diviza China nu vor reuși cu siguranță. Nimeni nu ar trebui să subestimeze vreodată determinarea și capacitatea forțelor armate chineze de a-și proteja integritatea teritorială”, a declarat Wei Fenghe la forumul de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore, desfășurat weekendul trecut.

Vineri, Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Regatul Unit şi SUA au lansat o nouă iniţiativă de strângere a legăturilor cu ţările insulare din Pacific ca răspuns la încercările Chinei de a-și extinde zona de influență în regiune.

ADVERTISEMENT

Această mișcare strategică vine în contextul în care Statele Unite şi aliaţii lor, inclusiv Japonia, sunt alarmate de încercările Chinei de a-şi spori influenţa în Pacific prin iniţiative cun ar fi pactul de securitate încheiat în aprilie cu Insulele Solomon.

ADVERTISEMENT