News

Nou-născuții pot moșteni anticorpii la coronavirus de la mamele care au făcut boala

30.01.2021 | 17:59
Nou-născuții pot moșteni anticorpii la coronavirus de la mamele care au făcut boala
Femeile însărcinate care au făcut Covid-19 transmit anticorpii fătului/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un studiu publicat de revista JAMA Pediatrics indică faptul că bebelușii primesc anticorpi la coronavirus în timpul sarcinii de la mamele lor care au făcut boala. Însă există circumstanțe în care această formă de imunizare nu are loc, informează LiveScience.com.

În cadrul studiului au fost prelevate probe de sânge de la 1.470 de femei, dintre  care 83 au fost pozitive la prezența anticorpilor pentru SARS-CoV-2. Probele au fost recoltate la naștere, din cordonul ombilical.

ADVERTISEMENT

În majoritatea cazurilor femeilor care aveau anticorpi, aceștia s-au regăsit și la copii, însă cantitatea și tipul anticorpilor variază în funcție de momentul în care mama a făcut boala în timpul sarcinii.

Mamele își pot imuniza copiii în timpul sarcinii

Cu cât a fost mai mare intervalul de timp dintre infectarea mamei și sarcină, cu atât mai mare a fost transferul de anticorpi (…) Rămâne de stabilit ce nivel și ce tipuri de anticorpi sunt necesare pentru a proteja nou-născuții de infecția cu SARS-CoV-2 și cât timp rămân anticorpii în aparatul circulator al nou-născuților”, au afirmat autorii studiului Karen Puopolo și Scott Hensley, de la University of Pennsylvania.

ADVERTISEMENT

Concluziile studiului sunt valoroase și din perspectiva stabilirii dacă vaccinarea la femeile însărcinate îi imunizează și pe copiii lor, crede Flor Muñoz-Rivas, de la Baylor College of Medicine din Houston, ea precizând că nu toate tipurile de anticorpi pot traversa placenta.

Doar anticorpii imunoglobulină G (IgG) pot ajunfge la făt și să-i aisugre imunitatea, lucrul acesta fiind probat și de studiul menționat pentru că nu toți bebelușii au primit imunitate. Doar 72 din cei 83 de nou-născuți aveau IgG în sângele din cordonul ombilical, iar cantitatea de anticorpi era direct proporțională cu anticorpii din corpul mamei.

În șase dintre celelalte 11 cazuri, mamele aveau un nivel redus de IgG, sugerând că infectarea lor a survenit cu prea puțină vreme în urmă pentru ca anticorpii să treacă de placentă sau că respectivele femei au produs mai puțini anticorpi.

ADVERTISEMENT

La alte cinci femei, au fost depistați doar anticorpi IgM, care nu pot traversa placenta. IgM apar doar în primele stadii ale infecției. Când acest tip de anticorpi se regăsește la un nou-născut este un indiciu că fătul a fost direct infectat în timpul sarcinii, însă niciun asemenea caz nu a fost depistat în cadrul studiului. Totuși autorii au precizat că nu  se poate spune cu certitudine că SARS-CoV-2 nu poate fi transmis fătului înainte de naștere.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri