News

Nou record negativ pentru România. Comuna în care nu s-a mai născut niciun copil de ani buni

În România există multe localități în care nu s-au mai născut copii ani la rând. Oamenii s-au mutat, și-au vândut locuințele sau le-au transformat în case de vacanță
16.02.2025 | 16:37
Nou record negativ pentru Romania Comuna in care nu sa mai nascut niciun copil de ani buni
Locul din România în care rata natalității este zero. Foto: Wikipedia/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Există locuri în România în care populația este îmbătrânită, iar ulițele devin tot mai goale. Localnicii se știu între ei și își amintesc, cu nostalgie, de vremurile în care zona era animată. Statisticile din Caraș-Severin, de exemplu, nu arată tocmai bine.

Locul din România în care rata natalității este zero

Comuna Brebu Nou, din Caraș-Severin, se confruntă cu o rată a natalității de zero, de mai bine de 12 ani. Cândva, zona a fost locuită exclusiv de etnici germani, însă au emigrat masiv după 1989, conform antena3.ro.

ADVERTISEMENT

Peste 2.000 de persoane au plecat la acea vreme. Oamenii și-au vândut locuințele, ele fiind cumpărate de timișoreni sau bucureșteni, care le-au transformat în case de vacanță. Undeva la zece familii mai locuiesc, zi de zi, acolo.

„Au fost foarte mulți localnici până în 1990 și, odată cu căderea sistemului comunist, au devenit granițele deschise și fiind două sate de etnici germani au emigrat spre Germania 90 %, iar în locul lor au venit oameni care nu sunt stabili, doar în weekend, în vacanțe”, povestește Alexandru Petzi, fost director la Școala Brebu Nou, conform sursei menționate.

ADVERTISEMENT

Din 2021, nu a mai venit pe lume niciun copil nici în localități precum: Ocoliș și Râmeț din Alba, Bătrâna din Hunedoara. Tot în județul Alba, la Ceru Băcăinți, în ultimii trei ani s-a născut un singur copil. Aceeași situație este și Bunila, din Hunedoara.

Satul în care nu mai trăiesc nici zece persoane

În Străuții de Jos, aflat în Munții Apuseni, existau mai mult de 30 de gospodării în trecut. În acest sat nu mai locuiește aproape nimeni, însă farmecul este păstrat de construcțiile realizate în secolul al XIX-lea.

ADVERTISEMENT

„Unele case vechi din cătunul Străuți din Hunedoara, acum asimilat satului Grohot, au fost cumpărate de familii din București. Pot fi văzute, chiar dacă degradate, pe dealurile din jurul bisericii.

ADVERTISEMENT

Oamenii au spus că le vor recondiționa, pentru că vor să rămână satul rustic”, a explicat Mărioara, fiica Valeriei, una dintre puținele localnice din comuna Bulzeștii de Sus.

De asemenea, biserica de lemn din Străuții de Jos, cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, ridicată în 1866, a fost abandonată. Mai mult, școala din zonă a fost închisă, motiv pentru care multe familii s-au mutat în apropierea altor instituții de învățământ.