News

Nou tarif pentru parcările publice din București. Cât va costa de la 1 martie o oră de parcare în Capitală

De la 1 martie va intra în vigoare noul tarif pentru parcările publice din Capitală, tarif votat de Consiliul General în data de 22 decembrie 2022
26.02.2023 | 17:13
Nou tarif pentru parcarile publice din Bucuresti Cat va costa de la 1 martie o ora de parcare in Capitala
Tarif unic pentru parcare în Capitală. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În data de 22 decembrie, la propunerea primarului Nicușor Dan, Consiliul General al Capitalei a decis să elimine tarifele diferențiate pe zone pentru parcările publice, fiind introdus un tarif unic de 5 lei pentru toate locurile de parcare din oraș, ce va intra în vigoare de la 1 martie.

Tarif unic pentru parcările din București

Începând de miercuri, 1 martie, nu vor mai exista cele trei zone pentru care se percepeau tarife diferite în parcările publice, ci va exista un tarif unic de 5 lei pe oră, aplicabil indiferent de zona în care se va parca. Parcarea se va plăti de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 20:00.

ADVERTISEMENT

Pentru acest interval orar există, pentru peroanele fizice, juridice și instituții și un abonament de 30 de lei pe zi sau de 500 de lei pe lună. Pentru riverani tariful aplicat pentru abonamente va fi de 50 de lei pe lună sau de 500 de lei pe an. Plata abonamentului permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia.

În cazul tarifelor pe bază de abonament pentru riverani hotărârea Consiliului General specifică că acest abonament este „valabil pentru persoane fizice cu domiciliul sau reședința adiacente parcajului, și care posedă autoturisme înmatriculate în București, sau utilizate în baza unor contracte de leasing, precum și în baza unor contracte de comodat”. Se specifică și că se pot alocă maximum două abonamente pentru fiecare unitate locativă.

ADVERTISEMENT

Se renunță la tariful în funcție de zonă

Proiectul adoptat de către Consiliul General al Primăriei București specifică că tariful de parcare se achită anticipat, iar plata pentru prelungirea timpului de parcare se poate face, fără penalități, doar în primele 15 minute. Tarifele de parcare se pot plăti prin tichete preplătite, tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru), SMS sau On-line, utilizând platformele/aplicațiile electronice specifice.

”Timpul de parcare poate fi prelungit prin oricare din modalitățile prevăzute mai sus sau prin achiziționarea unui abonament. în vederea prelungirii timpului de parcare, după expirarea timpului aferent plății oricărei opțiuni tarifare, plata pentru prelungirea intervalului orar să poate face fără penalități în maxim 15 (cincisprezece) minute”, se mai arată în documentul citat.

ADVERTISEMENT

Tot în decembrie 2022, Consiliul General a hotărât și că în următorii doi ani posesorii autoturismelor electrice și hibride înregistrate în Capitală pot utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală din București.

”Prin excepție, autoturismele hibrid înmatriculate în București pot utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală de pe teritoriul Municipiului București o perioada de 24 de luni de la dată intrării în vigoare a prezenței hotărâri”, se arată în proiectul de hotărâre.

ADVERTISEMENT

Astfel, prin această modificare care intră în vigoare de la 1 martie, Bucureștiul renunță la actualul sistem de tarifare, stabilit din 2019, unde existau trei zone pentru parcare. Astfel, pentru zona zero, o oră de parcare costă 10 lei, pentru zona 1 – 5 lei, iar pentru zona 2 – 2,5 lei pe oră, în intervalul orar 07.00-23.00.

ADVERTISEMENT