Sport

Nouă absenţe din lotul României la Euro! Au refuzat vaccinarea şi vor rămâne acasă. Reacţia lui Florentin Pera. Exclusiv

România se pregăteşte de Europeanul de handbal, însă problemele au început de la anunţarea lotului. Nouă jucătoare nu vor putea evolua la turneul final din diferite motive.
21.10.2022 | 16:33
Noua absente din lotul Romaniei la Euro Au refuzat vaccinarea si vor ramane acasa Reactia lui Florentin Pera Exclusiv
Naţionala României, la trofeul Carpaţi. Sursa: Facebook FRH
ADVERTISEMENT

Naţionala de handbal a României se reuneşte luni, pentru Campionatul European de handbal feminin. Dar, selecţionerul Florentin Pera are mari bătăi de cap înainte de primele meciuri.

Nouă absenţe din lotul României la Euro! Au refuzat vaccinarea şi vor rămâne acasă

Nu mai puţin de nouă jucătoare importante vor rămâne acasă, în condiţiile în care multe dintre ele au refuzat vaccinarea sau acuză accidentări.

ADVERTISEMENT

Din informaţiile FANATIK, Bianca Harabagiu, Andra Moroianu, Alina Ilie, Denisa Dedu, Anca Polocoşer, Daria Bucur şi Cristina Laslo, nu vor fi prezente la turneul final care va începe pe data de 4 noiembrie.

Majoritatea jucătoarelor rămase acasă au refuzat vaccinarea, cerinţă obligatorie a celor de la EHF înainte de startul turneului. Problema este că această cerinţă a fost implementată după ce selecţionerii au anunţat lotul lărgit de 35 de jucătoare.

ADVERTISEMENT

Cristina Neagu şi Crina Pintea, printre jucătoarele care s-au vaccinat

Pe lângă cele care au refuzat să se vaccineze, vor rămâne acasă şi jucătoarele care acuză probleme medicale. Cristina Laslo nu a reuşit să se refacă la timp şi are nevoie de investigaţii suplimentare, motiv pentru care “centrul” Gloriei Bistriţa nu va putea evolua la Euro.

EHF a impus vaccinarea jucătoarelor şi staff-ului tehnic al fiecărei naţionale înainte de Campionatul European, iar printre jucătoarele care au acceptat acest pas se numără: Cristina Neagu, Eliza Buceschi, Iulia Dumanska, Crina Pintea sau Nicoleta Dincă.

ADVERTISEMENT

Florentin Pera: “O situaţie complicată în formarea lotului”

FANATIK a vorbit cu Florentin Pera pe marginea acestui subiect, selecţionerul recunoscând că este o situaţie neplăcută, dar că respectă decizia jucătoarelor care au ales să nu se vaccineze:

“Ne-am confruntat cu o situație complicată în formarea lotului. Una din condițiile obligatorii de participare la Campionatul European din acest an este ca fiecare jucătoare să aibă schema completă de vaccinare, inclusi vooster. 

ADVERTISEMENT

Am fost condiţionaţi de această regulă, astfel că am solicitat o evidență care să cuprindă eligibilitatea jucătoarelor din lotul lărgit de 35. Din păcate, o serie de jucătoare nu îndeplinesc acest criteriu de participare și nici nu au fost de acord să se vaccineze.

“Este un drept al fiecăruia în parte, ţine de sănătate nu de partea sportivă”

Este un drept al fiecăruia în parte, ţine de sănătate nu de partea sportivă. Astfel, pe lângă Laslo, Bucur, Miticuş, Zamfirescu, cu probleme medicale, se adaugă şi alte jucătoare.

Situaţia iniţială a fost şi mai dificilă, însă o parte importantă din cadrul lotului au acceptat şi înţeles condiţiile impuse de regulament. Vom alinia un mix de jucătoare cu experienţă şi tinere, cinci dintre ele fiind debutante la un turneu final”, a spus Pera pentru FANATIK.

Cinci debutante va avea România la turneul final

Debutante la acest turneu vor fi Diana Lixăndroiu, de la CSM Slatina (17 ani), Mihaela Mihai de la CSM Bucureşti (18 ani), Corina Lupei de la SCM Râmnicu Vâlcea (20 de ani), Andreea Ţîrle de la Minaur Baia Mare (20 de ani) şi Sorina Grozav de la Rapid (23 de ani).

Din cauza scandalului de dopaj în care a fost implicat clubul Corona Braşov, Sorina Grozav nu a apucat să joace până acum la un turneu final, deşi este una dintre cele mai valoroase handbaliste pe care le are România. Având în vedere subţirimea lotului, România abordează Euro fără inter dreapta de meserie, un punct nevralgic în ultimii ani.

Lotul României pentru Euro 2022:

  • Portari: Iulia Dumanska, Diana Ciucă, Daciana Hosu
  • Extreme stânga: Nicoleta Dincă, Alexandra Dindiligan, Corina Lupei
  • Interi stânga: Cristina Neagu, Sorina Grozav, Bianca Bazaliu, Diana Lixăndroiu
  • Centri: Eliza Buceschi, Laura Pristăvița
  • Interi dreapta: –
  • Extreme dreapta: Sonia Seraficeanu, Alexandra Badea, Mihaela Mihai
  • Pivoţi: Crina Pintea, Lorena Ostase, Andreea Țîrle

Grupă complicată pentru naţionala României!

România va evolua la Campionatul European de handbal feminin într-o grupă complicată. “Tricolorele” vor evolua împotriva Franţei, Ţărilor de Jos şi Macedoniei de Nord, una dintre gazdele turneului. Primele trei formaţii se califică în faza următoare, cu punctele acumulate împotriva formaţiilor calificate.

Programul României la Euro:

  • 5 noiembrie, ora 21:30: România – Franţa
  • 7 noiembrie, ora 21:30: România – Ţările de Jos
  • 9 noiembrie, ora 19:00: România – Macedonia de Nord

Turneul final va fi transmis în România de Digisport, Orangesport şi Prima Sport. FANATIK vă ţine la curent cu cele mai noi ştiri şi informaţii despre Campionatul European de handbal feminin.

  • 9 jucătoare lipsesc din lotul României din diverse motive 
  • 16 echipe sunt calificate la Campionatul European 
ADVERTISEMENT