O atracție turistică din Europa câștigă teren pe lista destinațiilor favorite. Se află într-o țară în care locuiesc mulți români și care se află la o distanță nu foarte mare de România, iată despre ce este vorba.
La granița de est a Pădurii Negre din Germania, aproape de orașul medieval Rottweil, se află o construcție neobișnuită – un zgârie-nori neocupat, conform CNN. Aceasta poartă numele de TK Elevator Testturm și, cu o înălțime de aproximativ 245 de metri, este una dintre cele mai înalte clădiri din țară.
Dar pentru că ferestrele lipsesc cu desăvârșire, ne putem da seama că acest turn nu a fost gândit ca o clădire de birouri și nu găzduiește nici apartamente luxoase. Scopul principal al construcției este ascuns în interiorul său și este unul complet neașteptat.
Este vorba, mai exact, despre testarea celor mai noi modele de lifturi. Compania germană TK Elevator, cunoscută pentru furnizarea de lifturi pentru clădiri înalte, inclusiv pentru One World Trade Center din New York, deține și facilități de testare în Atlanta – un turn de 128 de metri amplasat în Batte și în Zhongshan, China. Cu o înălțime de 247 de metri, aceasta din urmă depășește de aproape trei ori înălțimea Statuiei Libertății.
Dar turnurile de testare pot fi chiar mai înalte de atât. De pildă, Turnul H1, realizat de grupul japonez Hitachi în Guangzhou, China, ajunge până la 289 de metri înălțime. Aceasta este una dintre cele mai înalte structuri dintr-un oraș dominat de zgârie-nori.
Construcția este atât de impunătoare încât figurează printre primele 25 de clădiri ca înălțime din New York și ocupă locul al treilea în Los Angeles. Tomio Pihkala, director de tehnologie la producătorul finlandez de ascensoare Kone, a vorbit despre turnurile de testare pentru ascensoare.
El a spus că acestea sunt „ca o pistă de testare pentru o echipă de Formula 1”. „Principalul și cel mai important motiv pentru care există turnuri de testare este că verificarea anumitor funcționalități de siguranță se poate face doar într-un mediu real”, a adăugat Pihkala.
Aceste turnuri, devenite acum atracție turistică în Europa, sunt esențiale. „În turnurile de testare creștem condițiile reale de funcționare a liftului, fără prezența utilizatorilor obișnuiți. Este, de asemenea, o locație excelentă pentru a verifica calitatea, confortul și fiabilitatea unui ascensor”, a mai spus Tomio.
În timpul testelor se ia în calcul și ipoteza unei căderi libere. „Nu este un lift real, ci o masă echivalentă… și atunci sistemul de frânare de urgență și echipamentul de siguranță trebuie să se activeze pentru a opri liftul în siguranță, astfel încât nimeni din interior să nu fie rănit”, a explicat directorul Kone.