News

Noua boală a secolului. În 2035, unul din trei români va suferi de ea. ”Să meargă la medicul de familie”

O boală de care populația planetei suferă de mulți ani, și care a fost percepută mai mult ca o problemă estetică, va ”exploda” în următorii ani.
22.04.2023 | 20:31
Noua boala a secolului In 2035 unul din trei romani va suferi de ea Sa mearga la medicul de familie
Creșterea necontrolată în greuitate este un semn că trebuie să ne adresăm medicului / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rata obezității este în creștere și va ajunge la 35% până în 2035, în România. Aceasta se manifestă mai mult la bărbați, estimarea fiind de 40% la nivelul aceluiași an.

Numărul de copii afectați de obezitate se va dubla până în 2035

Informațiile au fost prezentate de Prof. Dr. Cornelia Bala, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice și președinte de onoare al Asociației Române de Educație în Diabet și Obezitate.

ADVERTISEMENT

Potrivit Atlasului Mondial de Obezitate, rata de creștere anuală a obezității în România este de 2,1% pe an, iar la copii este de 5,6%, și intră în categoria foarte mare.

Practic, numărul copiilor care au probleme cu obezitatea se va dubla, în următorii 15 ani. În 2020, rata obezității era de 15% la băieți și va ajunge la 30%, în 2035. La fete, creșterea este de la 7 la 18%, în același interval de timp.

ADVERTISEMENT

Obezitatea este o boală și ar trebui să beneficieze de servicii medicale

”Obezitatea nu este considerată boală de acum, ea are cod de boală de câteva decenii în sistemul de codificare internațional, dar nu a fost percepută și gestionată ca atare.

Obezitatea fiind o boală – iar cu acest lucru toată lumea ar trebui să fie de acord – ar trebui să beneficieze de aceleași servicii medicale, tratamente ca și alte boli cronice, cum sunt hipertensiunea, diabetul zaharat, iar persoanele respective să intre într-un program de monitorizare, așa cum se întâmplă în bolile cronice”, a declarat Prof Dr. Cornelia Bala, pentru Hotnews.

ADVERTISEMENT

Rolul medicilor de familie în combaterea obezității

Aceasta atrage atenția că este obligatoriu ca la nivel de societate să se conștientizeze riscul unei populații afectate de obezitate și că este nevoie de un semnal de alarmă inclusiv în rândul medicilor, mai ales cei de familie.

”Cazurile mai puțin severe și care nu au complicații ar trebui gestionate la nivelul medicului de familie, iar pe măsură ce gradul obezității crește și odată cu el și numărul de complicații, să ajungă la echipe avansate de îngrijire sau echipe de excelență”, mai spune Cornelia Bala.

ADVERTISEMENT

Ce probleme de sănătate sunt asociate cu obezitatea

Obezitatea este asociată cu un număr de 229 de complicații, potrivit studiilor recente. Practic, toate organele și sistemele corpului pot fi afectate de această boală. La acestea se adaugă problemele psihocognitive, de la depresie șa tulburări cognitive.

”Trebuie să demontăm cu toții ideea că obezitatea este un defect cosmetic și că este exclusiv vina persoanei respective. Sigur că obezitatea poate fi prevenită cu eforturi, dar dacă cineva, și nu sunt puțini oameni, au ajuns în situația aceasta, nu înseamnă că trebuie să îi stigmatizăm și să nu îi mai tratăm. De multe ori, obezitatea este considerată o rușine și de aceea se evită discuția aceasta și prezentarea la medic pentru o intervenție corectă și eficientă pe termen lung”, a mai explicat Cornelia Bala.

ADVERTISEMENT
Tags: