Alegeri 2024

Zece candidați se bat pentru șefia USR, inclusiv unul din străinătate. Pe listă, Elena Lasconi, Radu Hossu și Cristian Seidler

Președinția USR, disputată între zece candidați, inclusiv Elena Lasconi. Cine se află pe lista pentru postul lăsat liber de Cătălin Drulă
17.06.2024 | 10:58
Zece candidati se bat pentru sefia USR inclusiv unul din strainatate Pe lista Elena Lasconi Radu Hossu si Cristian Seidler
Elena Lasconi beneficiază deja de o susținere în cadrul partidului / Foto: Facebook, Elena Lasconi
ADVERTISEMENT

Zece candidați se află înscriși pe lista pentru președinția USR, inclusiv unul din diaspora. Pe listă se află și Elena Lasconi, primarul din Câmpulung Muscel, Radu Hossu, activist, și Cristian Seidler, deputat. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că și-a retras candidatura pentru locul lăsat liber de Cătălin Drulă.

Elena Lasconi, susținută puternic

Pe lista pentru președinția USR se află înscriși zece candidați, după demisia recentă a fostului președinte al partidului, Cătălin Drulă, în urma rezultatelor slabe obținute la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie.

ADVERTISEMENT

Pe această listă se află înclusiv primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, care a obținut un nou mandat, cu un scor foarte bun (60%) și care a anunțat și că își asumă o candidatură la Cotroceni, susținută fiind și de primarul din Bacău, Lucian Stanciu Viziteu. „O susțin pe Elena deoarece cred că în acest moment este cea mai bună soluție pentru USR. Elena are energia și dorința de a reconstrui partidul, are legitimitatea votului și notorietatea necesară pentru a începe campania cu motoarele turate”, a afirmat el duminică.

Fritz: „Nu vreau să repet greşelile din USR care au dus la fragmentare”

Pe lista candidaților pentru șefia USR se află și Radu Hossu, activist, deputatul Cristian Seidler, și Luiza Oancea, din Marea Britanie. Tot duminică, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că nu va candida la președinția USR. „Obiectivul meu în ultimele zile a fost să construim o formulă unificatoare pentru că ultimul lucru de care avem nevoie este şi mai multă dezbinare. Trebuie să iau însă la cunoştinţă că propunerea mea de a separa candidatura la prezidenţiale şi preşedinţia partidului nu pare să aibă suficientă tracţiune momentan în interiorul partidului şi nu este împărtăşită nici de Lucian, nici de Elena. Să merg înainte cu ea ar risca să ne dezbine într-un moment crucial şi nu vreau să repet greşelile din USR care au dus la fragmentare”, a afirmat Fritz.

ADVERTISEMENT

Noul președinte al USR, anunțat la 28 iunie

Potrivit purtătorului de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, „cel târziu pe 28 iunie va fi clar” cine va conduce partidul, zi în care Cătălin Drulă „va preda prerogativele”. „Depunerea candidaturilor pentru preşedintele USR va fi până la finalul acestei săptămâni, săptămâna viitoare vom avea campania internă, pe care fiecare candidat la preşedinţie o va desfăşura. Apoi, pe 24 şi 25 iunie vor fi alegerile online, turul 1, miercuri va fi o zi de pauză pentru resetarea sistemului, pe 27 şi 28 iunie turul doi. Cel târziu pe 28 va fi clar cine va fi noul preşedinte al USR şi va fi ziua în care Cătălin Drulă îi va preda prerogativele noului preşedinte”, a spus Moşteanu.

„Cătălin Drulă a convocat un congres pe finalul acestei luni şi pe 29 iunie vom avea un nou Birou Naţional. Statutul USR este diferit de alte partide, noi alegem separat preşedintele, prin votul tuturor membrilor, este un vot electronic. Biroul Naţional, structura de conducere colegială, din Biroul Executiv este ales de delegaţii la Congres. Sunt 24 de colegi care conduc acum partidul, vor fi 24 de colegi în noul Birou Naţional din 29 iunie”, a mai spus el.

ADVERTISEMENT

Lasconi: „În acest moment, România este roșie”

Într-un comunicat al USR, Elena Lasconi a spus că harta României „este roșie” de „partidul-stat PSD” și că USR este alternativa la actuala coaliție, pentru că „românii sunt inteligenți” și, la urne, vor „salva democrația”.

„Haideți să salvăm democrația din România! Nu vă pierdeți speranța! Refuz să stau cu mâinile în sân și să privesc cum se duce de râpă democrația din țara asta pe care o iubim cu toții. Știu că pot schimba multe și sunt datoare să încerc, așa cum fac zi de zi la Câmpulung. În acest moment, România este roșie. Avem un partid-stat: PSD. Avem și o alternativă: USR, echipa din care fac parte. Mă doare să văd mesajul electoratului la nivel național. Românii au întotdeauna dreptate. Mesajul românilor nu trebuie ignorat, ci ascultat. Spiritul acestui partid este unul bun, iar românii sunt inteligenți. În plus, românii sunt patrioți și solidari. Așa că sunt sigură că democrația va fi salvată”, a afirmat Elena Lasconi, candidat la președinția USR”, a spus Lasconi.

ADVERTISEMENT

Lista candidaților la președinția USR

  1.  Elena Valerica Lasconi, 52 ani, Câmpulung, Argeş
  2. Cristian Gabriel Seidler, 43 ani, Sector 5, Bucureşti
  3. Radu Mihai Hossu – 38 ani, Brașov
  4. Gabriel – Mugur Dumitrescu – 54 ani, Ploieşti, Prahova
  5. Vasile Dinca – 51 ani, Floreşti, Cluj
  6. Luiza Oancea – 33 ani, D1, Marea Britanie, Diaspora
  7. Adrian – Ştefan Dudu, 31 ani, Craiova, Dolj
  8. Eduard Ene, 24 ani, Craiova, Dolj
  9. Doru Valentin Ilie – 25 ani, Sector 6
  10. Vasile Gabriel Filip – 46 ani, Constanța
ADVERTISEMENT