News

Noua escrocherie care face ravagii în România. Iată cum poți să rămâi fără bani pe card cât ai clipi

O nouă escrocherie face ravagii în România. Mesajele despre ”job-uri online” care te lasă în doar câteva secunde fără bani pe card.
12.12.2024 | 10:30
Noua escrocherie care face ravagii in Romania Iata cum poti sa ramai fara bani pe card cat ai clipi
Noua escrocherie care face ravagii în România. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O nouă escrocherie face ravagii în România. În ultima vreme foarte mulți români atât din țară, cât și din străinătate, au căzut victimele unei astfel de înșelătorii.

Iată cum poți să rămâi fără bani pe card cât ai clipi

Aceștia au primit mesaje de tip SMS sau pe diverse aplicații de mesagerie precum Whatsapp de la aşa-zişi reprezentanţi ai unor companii care le promiteau locuri de muncă foarte bine plătite.

ADVERTISEMENT

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică le atrage atenția românilor să fie prudenți, deoarece scopul acestor mesaje care oferă “job-uri online” este de a colecta date sensibile cum ar fi: date personale, de autentificare, sau de carduri bancare.

“Avertizare privind mesajele de tip SMS sau venite pe diverse aplicații de mesagerie (Whatsapp) care oferă “job-uri online” cu scopul de a colecta date sensibile de la utilizatori

ADVERTISEMENT

În ultimele zile, mulţi români, atât din ţară cât şi din străinătate, au raportat primirea unor mesaje SMS sau pe diverse aplicaţii de mesagerie (WhatsApp) de la aşa-zişi reprezentanţi ai departamentelor de resurse umane ai unor companii. Aceste mesaje promit locuri de muncă online plătite cu sume de bani atractive”, au transmis DNSC pe Facebook.

Reprezentanții instituției spun că astfel de înșelăciuni pot fi recunoscute extrem de ușor și asta pentru că de regulă mesajele vin de pe numere necunoscute, uneori din alte ţări.

ADVERTISEMENT

De asemenea, majoritatea mesajelor încep cu “Bună, sunt recruiter manager de la X companie” şi oferă detalii vagi despre “oportunităţi de angajare”, încurajându-se contactarea numerelor respective.

”Verificați întotdeauna autenticitatea mesajelor”

Specialiștii în securitate cibernetică le recomandă tuturor cetățenilor să nu furnizeze niciodată date cu caracter sensibil, chiar dacă acestea par să provină de la instituţii de încredere.

ADVERTISEMENT

”Verificați întotdeauna autenticitatea mesajelor de la o autoritate sau instituție, printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.

Raportați astfel de mesaje către organizația a carei identitate a fost furată pentru a atrage atenția cât mai rapid asupra noilor scenarii folosite de atacatori în astfel de inițiative frauduloase”, au mai transmis cei de la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

Cei care au furnizat datele cardurilor lor, sunt sfătuiți să sesizeze imediat banca, iar dacă au fost păcăliți să depună plângere la Poliţie şi să notifice DNSC.

ADVERTISEMENT