News

Noua escrocherie care face victime pe internet. Cum acționează infractorii și cum sunt păcăliți românii. Avertismentul DNSC

Escrocii sentimentali fac noi victime, iar sărbătoarea de Dragobete a fost prilejul ideal pentru asta. DNSC a trimis un avertisment pentru toate persoanele singure.
24.02.2025 | 19:40
Noua escrocherie care face victime pe internet Cum actioneaza infractorii si cum sunt pacaliti romanii Avertismentul DNSC
Noua escrocherie care face victime pe internet. Cum acționează infractorii și cum sunt păcăliți românii. Avertismentul DNSC. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Aici vorbim și despre persoanele divorțate sau văduve, acestea fiind ținta escrocilor. ING Bank, în colaborare cu Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), au atras atenția asupra acestor înșelătorii romantice care iau amploare în ultima perioadă.

Noua escrocherie care face victime pe internet

Escrocii se folosesc de identități false și abordează victime vulnerabile, în special seniori. Aceștia sunt în căutarea unei povești de dragoste și se prezintă drept soldați, medici sau personalități celebre. După ce între ei și victimă se leagă o frumoasă poveste de dragoste, infractorii ajung să ceară bani, conform DC News.

ADVERTISEMENT

”Cei care comit escrocherii romantice sunt experți în ceea ce fac, sunt răbdători și meticuloși, știu foarte bine cum să activeze stimuli emoționali și par adesea autentici, grijulii și credibili”, a declarat Alin Becheanu, Head of Fraud Monitoring & Prevention, ING Bank România. Acești escroci sunt activi pe majoritatea platformelor de socializare, dar și pe siteurile de întâlniri.

Mereu, scopul infractorilor e să facă bani. Oamenii sunt avertizați și sfătuiți să nu cadă în astfel de capcane. ”Dacă aveți suspiciuni, nu ezitați să cereți ajutor!”, a declarat directorul DNSC, Mihai Rotariu. Escrocii se folosesc de tactica numită ”love bombing”, ce presupune o manifestare excesivă de afecțiune, fără sens.

ADVERTISEMENT

Avertisment pentru românii care pot să își piardă banii pe internet

Scopul e să creeze o relație rapidă, pentru a putea cere bani cât mai ușor. Pentru a nu cădea în plasa acestor infractori, ING Bank și DNSC le recomandă tuturor românilor să ia ai multe măsuri. În primul rând să nu trimită niciodată bani unor persoane pe care nu o cunosc personal.

De asemenea, specialiștii le reamintesc românilor să nu ofere informații personale, precum datele cardului sau acte de identitate, să fie atenți la ce publică online și să verifice profilurile de pe platformele de socializare. Orice cerere suspectă ar trebui raportată imediat autorităților.

ADVERTISEMENT

”Este foarte important să fim vigilenți și să ne protejăm informațiile personale în fața acestor escrocherii, mai ales în perioada în care astfel de atacuri sunt mai frecvente, sub pretextul iubirii”, a mai transmis Mihai Rotariu, manager DNSC.

ADVERTISEMENT