Sporturi

Noua generație există prin el! Zverev câștigă Turneul Campionilor 2018 și este gata să spargă dominația creată de Djokovic, Nadal și Federer

18.11.2018 | 23:18
Noua generatie exista prin el Zverev castiga Turneul Campionilor 2018 si este gata sa sparga dominatia creata de Djokovic Nadal si Federer

Anul 2008 se termina cu Rafa Nadal ca lider mondial, urmat de Roger Federer și Novak Djokovic. Zece ani mai târziu, tot cei trei sunt pe podium la finalul sezonului, cu sârbul pe primul loc, urmat de Rafa şi de Roger. Pentru noua generaţie, au fost foarte multe critici în ultima perioadă, pe măsură ce puştii talentaţi s-au dovedit rând pe rând incapabili să le pune probleme granzilor. Mai degrabă oameni ca Wawrinka, Murray şi Del Potro au reuşit să rescrie uneori ordinea mondială.

Dominic Thiem şi mai ales Nick Kyrgios au dezamăgit în lupta cu veteranii. Ambii au trecut de 25 de ani şi deja simt cum carierele lor, altfel foarte promiţătoare în anumite momente, alunecă pe lângă ei. De câţiva ani, însă, un puşti a apărut de nicăieri pentru a le contesta supremaţia lui Nole, Rafa şi Roger. Părea prea înalt, părea prea slab, prea imobil. Dar le-a închis gura criticilor. Are stofă de mare campion. Şi doar 21 de ani!

Zverev câștigă Turneul Campionilor 2018! Are și trei titluri de Masters

Alexander Zverev a câştigat Turneul Campionilor 2018 după ce a trecut de Roger Federer în semifinale, iar apoi de Novak Djokovic, sârbul aflat într-o formă de zile mari, în ultimul act. De ambii în minimum de seturi! Cel mai mare titlu al carierei pentru neamţ, dar şi un strigăt de luptă al noii generaţii. Şi nu este primul! Novak Djokovic are doar două eşecuri în a doua parte a anului, iar acelea sunt la Stefanos Tsitsipas şi la Alexander Zverev, ambii de U21. ATP duce lipsă de noi eroi. Dar este pe cale să şi-i găsească.

Zverev va termina sezonul 2018 la doar 35 de puncte în spatele lui Roger Federer, ocupantul ultimei trepte a podiumului în WTA. O nouă dovadă că este gata să spargă barierele și să își facă loc între balaurii tenisului modern, retezându-le capetele rând pe rând. Zverev a câștigat deja trei turnee de masters, dintre care două pe zgură. Dovadă că este un jucător complet.

Egal la H2H cu Federer și Djokovic, dar nu îi poate face față lui Nadal

Singurul greu căruia Alexander Zverev pare să nu îi poată face față încă este Rafael Nadal, marele absent de la Londra. Au fost cinci confruntări directe între Rafa și Sascha, iar ibericul s-a impus de fiecare dată. Cel mai aprig duel dintre cei doi a fost la Australian Open, în 2017, atunci când Nadal a revenit de la 1-2 la seturi pentru a se califica în 16-imi. Zverev nu împlinise încă 20 de ani. În acest an, Rafa l-a bătut pe neamț în finala de la Roma, dar puștiul a impresionat. I-a luat un set la unu lui Nadal. Pe zgură! În Cupa Davis, însă, nu a reușit să facă față.

În schimb, în duelurile cu Novak Djokovic și Roger Federer, Alexander Zverev a demonstrat de fiecare dată că poate fi deja considerat unul dintre marii jucători. Pe Nole îl învingea Sascha pentru primul mare trofeu al carierei, la Roma, în 2017. Au urmat alte trei confruntări în acest final de 2018. Nole s-a impus la Shanghai și la Londra, în faza grupelor, dar Sascha și-a luat revanșa atunci când conta mai mult. În finala de la Turneul Campionilor 2018.

Alexander Zverev este la egalitate și cu Roger Federer la meciuri directe. Și au fost trei victorii absolut incredibile pentru Sascha. Prima obținută în 2016, la Halle, în semifinale. Neamțul abia împlinise 19 ani și reușea să îl bată pe Roger Federer, cel mai mare jucător al istoriei, pe iarbă, suprafața pe care elvețianul a fost mulți ani intangibil. Un an mai târziu, Roger și Sascha se înfruntau din nou, în finală, cu elvețianul învingător.

Dar Sascha și-a luat la rândul lui revanșa, câteva luni mai târziu, în finala de la Toronto. Astfel, neamțul are titluri de masters după finale cu Djokovic și Federer, plus titlu la Turneul Campionilor în fața lui Nole. De la anul trebuie să demonstreze că poate să îi bată și în cinci seturi.