Românii care nu sunt dornici să se vaccineze, dar care vor să își etaleze certificatul verde, pentru a putea beneficia de acces la activitățile unde e necesar, apelează la tot felul de tertipuri pentru a obține acest document.
O mare problemă în cazul acestor certificate o reprezintă infracțiunile comise atât de vânzători, cât și cumpărători. Cazierul celor vizați riscă să aibă adăugiri precum corupție, fals intelectual, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Autoritățile sunt conștiente de faptul că există rețele prin intermediul cărora persoanele pot cumpăra astfel de certificate false și lucrează la identificarea și destructurarea lor.
Acum, românii care doresc să cumpere certificate false de vaccinare se expun unui nou risc, celui de a rămâne și cu banii dați, dar și cu ochii în soare.
Poliția Română avertizează că agenții din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice au descoperit că așa-zișii furnizori de certificate de vaccinare au devenit acum practicanți de înșelăciuni, deoarece nici măcar nu mai livrează documentele pe care le promit.
Oamenii legii avertizează că persoane necunoscute creează pe aplicații de comunicare grupuri cu denumiri sugestive. Aceste grupuri au în titluri cuvinte precum certificat, vaccin, Covid, vaccine cards, vaccine passports și alte variații. Ulterior, creatorii grupurilor postează anunțuri de vânzare de certificate.
Nu sunt menționate aplicațiile pe care au fost identificate astfel de grupuri, însă e foarte probabil ca una dintre acestea să fie Telegram, unde se desfășoară frecvent astfel de activități ilicite.
Potențialii cumpărători ai unor astfel de documente iau legătura cu presupușii vânzători și le oferă datele personale necesare pentru completarea unui astfel de document. Vânzătorii le solicită apoi acestora suma de 100 de euro, valoarea ”universală” a unui astfel de certificat fals.
Plata este cerută, de regulă, în forma monedei virtuale Bitcoin sau prin intermediul platformei PayPal. În cazul PayPal, recuperarea banilor este improbabilă, iar în cazul monedei Bitcoin, o plată efectuată este imposibil de anulat. Astfel, cei ce practică aceste înșelătorii se asigură că banii pe care îi primesc nu pot fi recuperați.
Cei ce pun la cale o astfel de schemă de înșelătorie sunt persuasivi și pun presiune pe cumpărător, pentru a încheia tranzacția cât mai repede. Aceștia trimit fotografii cu așa-zisul certificat de vaccinare, dar și imagini cu AWB-ul generat de către firma de curierat.
Aceștia insistă pentru ca plata să fie efectuată cât mai rapid, în 30 de minute sau o oră, în caz contrar renunțându-se la tranzacție.
Odată ce plata este efectuată și banii sunt primiți de către cel ce desfășoară înșelăciunea, vânzătorul se face nevăzut și blochează conversațiile cu solicitantul.
Poliția avertizează că o asemenea înșelăciune este foarte ușor de pus în practică deoarece aplicațiile de comunicare și de plată sunt anonime, astfel că nu poți ști exact cu cine vorbești sau cui îi trimiți, de fapt, banii.
În plus, mulți dintre cei păgubiți se și lasă păgubași, fiind reticenți să apeleze la autorități, deoarece și fapta lor este de natură penală, nu doar cea a vânzătorului.