News

Noua lege a energiei electrice. Ce pățesc chiriașii care nu au contract înregistrat pe numele lor

Chiriașii care nu au contract înregistrat pe numele lor plătesc facturi duble la energie în această iarnă, potrivit unei noi legi.
25.11.2022 | 08:37
Noua lege a energiei electrice Ce patesc chiriasii care nu au contract inregistrat pe numele lor
Factură la energie pentru chiriași.
ADVERTISEMENT

Cel puțin asta spune noua lege a energiei adoptată de parlamentari. Clienții vulnerabili vor beneficia de cel mai mic tarif la curent electric doar dacă vor depune la furnizori declarații pe propria răspundere în ceea ce privește situația.

Noua lege a energiei electrice 2022

Mai mult, cei care dețin mai multe imobile sunt obligați să precizeze pentru care dintre adrese doresc prețul plafonat, în timp ce chiriașii care nu vor înregistra pe numele lor contractele de furnizare a energiei vor plăti prețul maxim, adică dublu față de plafon.

ADVERTISEMENT

Și mai important, conform România TV, din luna ianuarie factura se va calcula pe baza indexului, care va trebui trimis de fiecare consumator. În cazul în care consumatorul nu trimite indexul se procedează asemănător cu facturile de la gaz și se determină o factură medie a ultimelor trei luni.

Potrivit legii, categoriile vulnerabile sunt considerate cele care dețin aparatură medicală, trei copii sau un singur părinte. La fel ca și în restul categoriilor menționate, aceștia trebuie să depună la furnizor o declarație pe propria răspundere pentru a beneficia de prețul de 0.68 de lei pe kilowatt.

ADVERTISEMENT

Furnizorii au o problemă cu această lege și spun că nu au cum să verifice autenticitatea acestor declarații.

”Este un risc pe care considerăm că trebuie să-l asume statul care a dispus o astfel de alocare de beneficiu în funcţie de o declaraţie pe propria răspundere şi probabil în situaţii de genul ăsta se fac verificări pe un eşantion şi tot statul se îndreaptă de împotriva celui care a avut un folos necuvenit dacă datele nu au fost conforme”, a transmis Dana Daraban, reprezentant al Asociației Companiilor de Utilități din Energie.

ADVERTISEMENT

Cei cu mai multe proprietăți vor plăti 0.68 sau 0.80 de lei dacă au un consum mai mic de 100, respectiv 255 de kilowați, însă doar pentru un singur imobil. Pentru restul caselor oamenii vor scoate din buzunar prețul de 1.3 lei.

Situația plauzibilă cu doi soți care au mai multe imobile și contracte cu furnizori diferiți pare imposibil de verificat, potrivit specialiștilor. ”Va trebui fiecare, în funcţie şi de moralitatea şi corectitudinea fiecăruia, să declare la care punct de consum doreşte să aibe plafonul, iar la celalălalt va plăti maxim 1,3 lei”, a explicat Silvia Văsceanu, reprezentant al Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.

ADVERTISEMENT

Cât despre chiriași, acestora li se oferă soluția pentru a nu plăti toată cantitatea de energie consumată la tarif maximal.

”Face o declaraţie pe propria răspundere că deţine locuinţa respectivă cu titlul de chirie sau comodat sau l-a moştenit şi că se încadrează în prevederile legii”, completează Silvia Văsceanu.

ADVERTISEMENT