News

Noua Lege a pensiei îi lasă pe pensionari fără acest beneficiu! Modificările controversate

08.04.2019 | 22:56
Noua Lege a pensiei ii lasa pe pensionari fara acest beneficiu Modificarile controversate

Noua Lege a pensiei nu vine numai cu vești bune pentru pensionarii români. Printre modificările pe care le aduce noul act normativ, sunt câteva de-a dreptul controversate. Una dintre acestea se referă la un beneficiu important de care pensionarii se vor lipsi.

Ce dezavantaje aduce Noua Lege a pensiei

Egalitatea între românii plătitori de taxe și impozite nu a părut să reprezinte un punct de interes pentru guvernele care s-au perindat de-a lungul anilor în fruntea țării, iar executivul condus de Viorica Dăncilă pare să nu facă excepție.

În urma Noii Legi a pensiei, oamenii vor pierde un beneficiu de care aveau parte până acum. Mai concret, dezavantajul constă în interzicerea cumului de pensii. Măsura nu se aplică însă și pentru cei cu pensii speciale, printre care se numără militarii și parlamentarii. Aceștia vor avea parte și de pensie publică, putând astfel să cumuleze veniturile în continuare.

Ce se întâmplă cu un beneficiu important pentru pensionari
Ce se întâmplă cu un beneficiu important pentru pensionari

Există însă și o excepție pentru pensionarii de rând

Cu toate acestea, Noua Lege a pensiei prevede și o excepție în acest sens, pentru pnesionarii de rând. Este vorba despre ajutorul ce se acordă soțului supraviețuitor. Mai concret, dacă acesta nu optează pentru pensia de urmaș, poate beneficia de un ajutor lunar în valoare de 25% din pensia soțului decedat.

Ajutorul respectiv se adaugă pensiei proprie care i se cuvine soțului rămas în viață. Suma totală încasată nu trebuie însă să depășească 80% din salariul minim brut pe economie, conform documentului Noii Legi a pensiei.

În altă ordine de idei, ministrul Muncii, Marius Budăi a anunțat că au fost deja trimise primele pensii mărite în urma recalculărilor. „Începând de luni facem plata aferentă lunii aprilie, până pe 15 aprilie toţi pensionarii vor avea banii acasă, indiferent de forma de plată. Într-adevăr, sunt creşteri spectaculoase pentru cei din grupele I şi II de muncă, cărora nu li s-a acordat punctaj” , a transmis ministrul.