Sindicaliștii din Energie, nemulțumiți de noua lege a pensiilor, au protestat miercuri, 20 noiembrie, în fața Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Aceștia au reclamat că noua lege a pensiilor care a intrat în vigoare pe data de 1 septembrie 2024,”îi pune în pericol pe lucrătorii din domeniul nuclear integrat”.
Este vorba despre muncitorii care activează în domeniul pulberii dioxidului de uraniu, respectiv fabrica Feldioara şi cei care activează în fabrica de comubustibil nuclear Mioveni
Federaţia Sindicatelor Energetica spune că noul act normativ măreşte stagiul de cotizare pentru acești lucrători şi impune un prag de vârstă pentru pensionare de minim 45 de ani.
Totodată, sindicaliștii susțin că noua lege a pensiilor a adăugat „nu mai puțin de 7 ani pentru zona I de radiații și 10 ani pentru zona II pentru ca aceşti lucrători să poată beneficia de dreptul la recunoaşterea condiţiilor nocive de muncă (ducând vechimea în zonele de radiaţii la 22 ani în zona I si 25 de ani în zona II)”.
„În plus, ca o condiţie suplimentară, legea a stabilit un prag minim de vârstă, indiferent de îndeplinirea condiţiei de vechime, pentru a putea beneficia de dreptul la pensie”, spun sindicaliștii.
Astfel, Federaţia Sindicatelor Energetica cere menţinerea stagiului de cotizare şi a condiţiilor de pensionare pentru Zona I şi II de expunere la radiaţii reglementate în legislaţia anterioară până la intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor.
Mai mult, sindicaliștii vor recunoașterea stagiilor de cotizare din vechea lege a pensiilor pentru cei care au lucrat în condiţii speciale şi deosebite.
Protestatarii au subliniat că actuala lege a pensiilor nu mai recunoaşte stagiile complete de cotizare de care au beneficiat toţi cei pensionaţi anterior datei de 1 septembrie 2024.
Ei consideră că acest lucru duce la discriminări, inechități și diferențe majore la cumulul pensiei pentru muncitorii care au lucrat în condiții similare de muncă și au aceeași vechime.