News

Noua Polivalentă din București, proiectul „demarat” doar pe hârtie de autorități: Saga unei construcții care nu se mai… începe

20.02.2020 | 10:49
Noua Polivalenta din Bucuresti proiectul demarat doar pe hartie de autoritati Saga unei constructii care nu se mai incepe
Noua Sală Polivalentă din București, proiectul „demarat” doar pe hârtie de către autorități
ADVERTISEMENT

Având o concurență destul de importantă pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, Gabriela Firea a prezentat un nou sondaj, de data asta al celor de la CURS, prin care a demonstrat că se bucură de cea mai mare încredere din partea locuitorilor din Capitală. Interesant este că în acest sondaj de opinie realizat de compania de sondare apare și un capitol intitulat „mari proiecte de infrastructură demarate de primarul Gabriela Firea”. Printre acestea se află și proiectul intitulat „Noua Sală Polivalentă”, care are un procentaj de 93% în ceea ce privește aprobarea respondenților la sondaj. Dar cu privire la stadiul în care se află această construcție, atât de necesară pentru dezvoltarea sportului bucureștean și nu numai, procentajul este de 0%.

Saga noii Săli Polivalente din București începe din mandatul lui Sorin Oprescu

Sportul din București este sufocat atât de lipsa unei infrastructuri dezvoltate, cât și de faptul că multe dintre stadioanele și sălile de sport de odinioară au fost administrate prost și lăsate de izbeliște.

ADVERTISEMENT

Astfel, singura sală de „nădejde” în Capitală este vechea Polivalentă din Parcul Tineretului. Construită în 1974 și cu o capacitate de maxim 5.300 de locuri, aceasta reușește să găzduiască cu succes meciurile echipei de handbal feminin CSM București, echipa-fanion a Capitalei României în materie de sporturi de echipă în afara fotbalului. Cu toate acestea, sala este totuși uzată moral și veche de aproape o jumătate de deceniu, în ciuda tuturor îmbunătățirilor aduse la ea în ultimii ani.

Necesitatea unei noi săli polivalente în Capitală nu este însă un proiect apărut peste noapte. Sorin Oprescu a fost cel care s-a lăudat prima oară că va ridica o nouă polivalentă. În 2012, anunța că va ridica o sală de 14.000 de locuri în zona Lia Manoliu, care trebuia să fie gata până în 2015. Mai mult, în 2014, chiar a pus piatra de temelie a sălii alături de liderul Federației Europene de Handbal, Michael Widerer și de președintele FRH, Alexandru Dedu. Dar, la fel ca bordurile de la drumul expres Craiova-Pitești, am rămas doar cu acea primă lopată.

ADVERTISEMENT

„Vizita Secretarului General al EHF este o mare realizare pentru noi și, deopotrivă, o confirmare a încrederii EHF în viitorul handbalului românesc. Evenimentul este cu atât mai important cu cât dă startul lucrărilor de ridicare a noii săli Polivalente din București, ce va putea găzdui competiții handbalistice majore la nivel internațional. Mă bucură foarte mult și promisiunea Primăriei Generale a Capitalei că în primăvara anului 2016 lucrările se vor finaliza și astfel în doi ani de zile România va putea candida în cursa prezențelor pe harta competițiilor internaționale și în calitate de gazdă”, spunea Dedu, în iulie 2014, acum mai bine de cinci ani.

Terenul pe care va fi construită noua Sală Polivalentă din București, proiectul „demarat” doar pe hârtie de către autorități
Terenul pe care va fi construită noua Sală Polivalentă din București, proiectul „demarat” doar pe hârtie de către autorități

Cum arată promisiunile privind noua Polivalentă în mandatul Gabrielei Firea

Motivul principal pentru care construcția sălii nu a mai demarat în București este dat de scandalul privind licitațiile, purtat între Strabag și Astaldi. Asta după ce inițial Strabag câștigase, după cum anunțase primăria Capitalei, dar Ministerul Finanțelor a întors rezultatul în favoarea celor de la Astaldi, după cum arată jurnalistul Cătălin Tolontan. Din cauza acestor litigii, noul primar al Capitalei, Gabriela Firea, s-a văzut nevoită să ia licitația de la capăt.

ADVERTISEMENT

Însă mai întâi Gabriela Firea a anunțat că va dori să modernizeze Romexpo pentru a-l transforma într-o sală polivalentă. Asta se întâmpla în noiembrie 2016, în timpul guvernului tehnocrat. Însă, chiar dacă avea un acord cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, proiectul nu s-a mai materilizat. Acesta ar fi costat 30 de milioane de euro, iar în urma proiectului, pavilionul central al Romexpo era transformat într-o sală de 15.000 de locuri. A urmat apoi cursa pentru noua Polivalentă.

Inițial primarul general al Capitalei era foarte optimistă. Aflată la inaugurarea Sălii Polivalente „Gabriela Szabo” din Voluntari, Firea a anunțat chiar trei săli de sport noi: „Am lucrat la câteva studii de fezabilitate care vor fi prezentate curând într-o conferință de presă. Vom demara construirea a trei săli de sport multifuncționale de mari dimensiuni care vor purta numele unor mari campioni: Nadia Comăneci, Ilie Năstase și Ion Țiriac. Sportul este un domeniu de viitor, dar și de prezent. Sportul ne apără, ne unește și ne însănătoșește. Niciun leu investit în sport nu e pierdut”, a declarat în iunie 2018 edilul Capitalei.

ADVERTISEMENT

Polivalenta de 130 de milioane de euro așteaptă cuminte finalul birocrației și Euro 2020

În februarie 2019, FANATIK prezenta o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București pentru construirea Sălii Polivalente. Cu toate acestea, elementele din documentul redactat de CGMB erau destul de vagi, nefiind clar când începe construcția sau cât va costa sala. Aflam însă aceasta este o investiție prin care „întreaga populație a Bucureștiului, și în special tinerii elevi și studenți, dornici de nou, inclusiv din cultura modernă, să aibă acces la ceea ce au nevoie și să trăiască pe viu o mare diversitate de astfel de evenimente”.

În luna iulie primarul Capitalei a semnat un contract pentru o polivalentă de 20.000 de locuri și cu un cost total de 138 de milioane de euro. „Bucureștiul va avea, cât de curând, un spațiu ultramodern, la standarde europene, destinat atât evenimentelor culturale, cât și celor sportive. Trustul de Construcții metropolitane va realiza proiectarea și execuția. Compania Municipală Dezvoltare Durabilă a realizat Studiul de Fezabilitate, iar indicatorii tehnico – economici au fost aprobați în Consiliul General al Municipiului București”, scria Firea, pe facebook.

Însă, două luni mai târziu, Gabriela Firea anunța că proiectul este „blocat în fașă” și că va căuta un sprijin din partea Companiei Naționale de Investiții pentru 30% din costul finanțării, din cauza bugetului redus al PMB.

Marius Coajă, consilier al Primăriei Capitalei, avea să anunțe în decembrie anul trecut faptul că lucrările la noua polivalentă vor începe abia după Euro 2020:

„Avem în derulare un contract de proiectare și de construcție pentru această Sală Polivalentă. Aceasta va fi construită undeva între stadionul Arena Națională și Patinoarul Mihai Flamaropol. Se elaborează proiectul tehnic și vom începe construcția imediat după finalul lui Euro 2020.

De ce? Pentru că, indiferent de cât de repede ne-am fi mișcat cu elaborarea proiectului, avem condiție pusă de UEFA ca în zona respectivă să fie amenjată o parcare pentru turneul final”, spunea oficialul PMB, în luna decembrie.

Noua Sală Polivalentă, motiv de scandal între premierul Ludovic Orban și primarul Capitalei

În aceeași perioadă, noua Polivalentă din București a devenit și motiv de scandal între primarul Capitalei și premierul liberal Ludovic Orban. Asta după ce șeful guvernului a acuzat-o pe Firea de incompetență, după ce a analizat cererea făcută de Firea pentru finanțarea Polivalentei:

„Am să vă spun din capul locului, doamna Firea vrea să facă Sala Polivalentă prin CNI. Voi analiza cu maximă atenţie această solicitare, pentru că Bucureştiul este cel mai bogat oraş din România, iar CNI încasează taxe şi impozite pentru a susţine investiţii mai degrabă din comunităţi care nu au resursele necesare”.

Răspunsul primarului Capitalei nu a întârziat să apară: „Încă o dovadă a incompetenţei domniei sale. A fost viceprimar, nu a făcut nimic, i-am studiat toate deciziile. Am reluat întreaga procedură, în acest moment s-a făcut în doi ani pe mandatul meu ce nu s-a făcut în zece ani, avem un studiu de fezabilitate, avem de asemenea proiect tehnic şi consider că bucureştenii trebuie să beneficieze de fondurile diferitelor instituţii guvernamentale pentru că Sala Polivalentă, aşa cum a fost ea proiectată, va deservi întreaga ţară, nu îi va deservi doar pe bucureşteni”, a spus Firea.

Așadar, după ce meciurile de la Euro 2020 găzduite de Arena Națională se vor încheia, avem promisiunea că va începe construcția pentru noua Polivalentă, după o epopee de cel puțin opt ani. Dacă această construcție va începe la termenul promis și va fi gata în cele 28 de luni, cât au promis oficialii de la PMB, atunci Bucureștiul va avea o nouă sală multifuncțională, la 49 de ani de când a fost inaugurată vechea sală din Tineretului.

ADVERTISEMENT