Fotbal international

Noua regulă a hențului, explicată de experți! În ce condiții atingerea mingii cu mână e considerată henț

19.12.2020 | 21:29
Noua regula a hentului explicata de experti In ce conditii atingerea mingii cu mana e considerata hent
Noua regulă a hențului, explicată de experți! În ce condiții atingerea mingii cu mână e considerată henț. Sursa foto: Captură beIN Sports
ADVERTISEMENT

O situație petrecută în cel mai recent meci disputat de Manchester City în Premier League a dat naștere unei dezbateri cu privire la noua regulă a hențului. Experții din Anglia au explicat în ce condiții se penalizează atingerea mingii cu mâna.

Acțiunea care a pornit discuțiile în Marea Britanie s-a petrecut pe parcursul partidei Southampton – Manchester City 1-0 și l-a avut în prim-plan pe Raheem Sterling. Acesta a atins mingea cu mâna în careu, dar arbitrii nu au considerat că se impune penalty.

ADVERTISEMENT

Atât centralul Mike Dean, cât și Lee Mason, arbitrul din camera VAR, au considerat că nu trebuie acordat penalty, decizia fiind contestată de gazde și de analiștii TV. Concluzia arbitrilor a fost explicată, ulterior, de forul arbitrilor din Regat.

Noua regulă a hențului, explicată de experți. De ce unele mingi jucate cu mâna nu sunt penalizate

Noile reguli ale hențului, intrate în vigoare la finalul lui 2019, au creat destul de multă confuzie în jurul fazelor care ar trebui sau nu penalizate. Cel mai recent exemplu care s-a petrecut în Premier League l-a avut în prim-plan pe Raheem Sterling, jucătorul lui Manchester City. Acesta a atins mingea cu cotul mâinii drepte în careu, dar Mike Dean și ajutorul său din camera VAR, Lee Mason, nu au considerat că se impune penalty.

ADVERTISEMENT
Sursa foto: Captură beIN Sports
Sursa foto: Captură beIN Sports

Analiștii BT Sport au încercat să identifice, după meci, motivul pentru care Southampton nu a primit penalty și au citat din regulamentul FIFA. Sunt explicate motivele pentru care se dictează henț atunci când mingea este atinsă cu mâna, după cum urmează:

  1. Mâna este clar depărtată de corp și în afara „ariei corporale”.
  2. Mâna jucătorului se îndreaptă în mod evident spre traiectoria mingii.
  3. Mâna este ridicată deasupra umărului, când atinge mingea.
  4. Jucătorul cade, iar mâna este extinsă în lateral sau vertical, comparativ cu poziția corpului.
  5. Nu contează dacă mingea este deviată înainte de a atinge mâna, cât timp aceasta este deasupra umărului.
  6. Se dictează henț dacă, imediat după ce atinge mingea cu mâna, jucătorul marchează sau creează o oportunitate clară de gol, indiferent de intenția sa.
ADVERTISEMENT

Pentru a înțelege motivul pentru care nu s-a dictat penalty la faza care l-a implicat pe Raheem Sterling, Andy Grey și Richard Keys au contactat reprezentanții PGMOL (Professional Game Match Officials Board), respectiv forul arbitrilor din  Anglia. Aceștia au explicat că nu s-a dictat penalty pentru că mâna atacantului de la Manchester City nu ar fi fost suficient de mult îndepărtată de corp. De asemenea, cei de la PGMOL au argumentat că mingea care l-a atins pe Sterling în mână chiar în propriul careu nu se îndrepta spre poartă.

Precedentul Koch și cum explică PGMOL că în prima etapă s-a dat penalty într-o situație similară

Analiștii beIN Sports, Andy Grey și Richard Keys, consideră că arbitrul ar fi trebuit să dicteze penalty pentru Southampton la faza în care a fost implicat Raheem Sterling. Ei au argumentat, atunci când au discutat cu reprezentanții PGMOL, că în prima etapă s-a dictat un penalty pentru Liverpool într-o situație similară. În timpul partidei disputate între cormorani și Leeds United, Mohamed Salah a trimis o minge spre poarta formației lui Bielsa, iar fundașul Robin Koch a blocat șutul cu șoldul. Din șold, mingea i-a ricoșat în mâna care era depărtată de corp, iar Michael Oliver a dictat penalty pentru „cormorani”.

ADVERTISEMENT

„PGMOL au spus că diferența dintre faza cu Koch și cea în care a fost implicat Sterling a fost că mingea se îndrepta spre poartă, înainte să atingă mâna fundașului de la Leeds”, a spus Richard Keys. Acesta a explicat că mingea l-a lovit pe Koch în mână după ce a fost trimisă cu putere din apropiere de Salah. Asta în vreme ce balonul jucat de Sterling cu mâna nu a fost unul care să vină cu viteză și, deci, nici foarte greu de controlat altfel. „Mingea a venit lent, a încercat să o controleze cu coapsa, a controlat-o greșit, balonul i-a ricoșat în cotul mâinii care era depărtată de corp și asta a fost tot. Nu înțeleg atitudinea lor (n.r. PGMOL). Fii onest și recunoaște că ai făcut o greșeală”, a mai spus Koch.

„Nu înțeleg cum de putem să analizăm în prezent offside-urile la milimetru, însă Lee Mason a decis imediat că nu e penalty. Nici măcar nu s-a uitat prea mult la fază și a decis că nu e penalty. Cum să nu fie o situație de henț? Își mărește aria corpului în mod clar, mâna e cel puțin la fel de depărtată de corp ca la Koch. Iar balonul putea ajunge la Bertrand (n.r. fotbalist de la Southampton), care avea șansa unui șut spre poartă”, a spus și fostul comentator, Andy Grey.

În opinia analiștilor beIN Sports, situațiile lui Koch și Sterling sunt similare. Grey și Keys consideră că argumentele PGMOL nu stau în picioare. Forul arbitrilor a argumentat că fundașul lui Leeds a blocat mingea din drumul ei către poartă și că și-a mărit aria corporală, însă experții beIN cred că și situația lui Sterling este una similară. Ei nu înțeleg cum arbitrul Lee Mason, din camera VAR, a luat o decizie atât de rapit, fără o analiză aprofundată a fazei și cred că oficialii din Premier League ar trebui să recunoastă greșeala.

Cert este că problema hențului continuă să fie una discutabilă și interpretabilă. În lipsa unor repere clare, arbitrii interpretează în mod diferit faze similare și iau măsuri distincte în situații similare. Raheem Sterling, jucătorul lui Manchester City care ar fi putut fi penalizat cu henț, a fost și marcatorul unicului gol al victoriei elevilor lui Pep Guardiola pe terenul lui Southampton.

ADVERTISEMENT