News

Informații exclusive despre noua Polivalentă din București: știm câte locuri va avea, știm unde va fi construită, nu știm cât costă. Documente + Galerie Foto

21.02.2019 | 21:04
Aici va fi construită noua Sală Polivalentă din București, lângă (sau în locul?) turnului de parașutism

Bucureștiul este un oraș care pe hârtie are 2 milioane de locuitori. Cozile interminabile din trafic, mulțimea de clădiri de birouri nou-înființate și viața cotidiană destul de agitată, dar în care „ai ce să faci” au făcut ca populația Capitalei să ajungă în realitate la peste 3 milioane de cetățeni. Fie că vorbim de cetățeni în acte sau cu chirie. Fiind vorba de un oraș atât de mare, Bucureștiul are nevoie de evenimente sociale, culturale sau sportive. Iar ultimul capitol este unul care nu dispune deloc de o infrastructură corespunzătoare.

Mai pe scurt, Bucureștiul nu are o sala polivalentă care să poată găzdui o competiție internațională de amploare. Astfel, Capitala a ratat evenimente importante care s-au mutat la BTarena din Cluj-Napoca, precum meciurile de Fed Cup, Campionatul European de Gimnastică sau grupa de la EuroBasket, ambele în anul 2017, sau mai recent meciurile naționalei de handbal feminin. Cu toate acestea, FANATIK a aflat care sunt planurile privind ridicarea unei noi săli polivalente în București și vă prezintă detalii interesante din hotărârea privind aprobarea realizării unor săli multifuncționale, propuse de Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Document privind construcția unei noi săli polivalente în București
Document privind construcția unei noi săli polivalente în București

Noua Sală Polivalentă din București, un eșec mai vechi al autorităților locale

Noua Sală Polivalentă este un deziderat mai vechi al autorităților din Capitală. Primul care s-a lăudat cu această idee este fostul primar Sorin Oprescu, care în 2012 promitea o sală polivalentă de 14.000 de locuri în zona Lia Manoliu și care trebuia să fie gata până în 2015, potrivit Mediafax. Mai mult, președintele Federației Europene de Handbal a pus chiar și piatra de temelie a sălii, în vara lui 2014. Cu toate acestea, proiectul a rămas la stadiul de machetă.

Apoi, a venit rândul actualului primar al Capitalei, Gabriela Firea, să promită că va face nu una, nu două, ci chiar trei săli polivalente noi! Aflată la inaugurarea Sălii Polivalente „Gabriela Szabo” din Voluntari, primarul Capitalei a făcut această declarație îndrăzneață: „În București am lucrat la câteva studii de fezabilitate care vor fi prezentate curând într-o conferință de presă. Vom demara construirea a trei săli de sport multifuncționale de mari dimensiuni care vor purta numele unor mari campioni: Nadia Comăneci, Ilie Năstase și Ion Țiriac. Sportul este un domeniu de viitor, dar și de prezent. Sportul ne apără, ne unește și ne însănătoșește. Niciun leu investit în sport nu e pierdut”, a declarat atunci Firea, potrivit Agerpres.

Bătrâna Polivalentă din Tineretului, „depășită moral”

Revenind în prezent, Bucureștiul nu are nici acum niciuna dintre sălile promise. Cu toate acestea, are o hotărâre prin care se arată că lucrările vor demara în curând. În motivarea autorităților privind construirea noii polivalente se explică faptul că „sălile existente, chiar și renovate sau modernizate, sunt în general depășite moral din punctul de vedere al capacității (locuri pentru public) și a generozității spațiilor, cât și din punctul de vedere al performanțelor tehnice, al calității și confortului. Renovarea, consolidarea și redotarea unora dintre ele ar necesita costuri mari și nu s-ar putea reuși decât într-o proporție foarte mică (sub 30%) să se realizeze condițiile pentru realizarea unor game cât mai largi și mai complexe de evenimente”.

Un argument de altfel corect, dacă ținem cont că singura sală din București care este capabilă să găzduiască evenimente este Polivalenta din Parcul Tineretului, construită în 1974 și renovată ultima oară în 2011, are o capacitate de maxim 6.000 de locuri și nu oferă cele mai bune condiții pentru performanță. Sursele FANATIK spun că sala din inima Capitalei are probleme cu căldura și nici nu are prea multe facilități în zona vestiarelor. Astfel, vedetele clubului CSM București fac de multe ori frigul la vestiare în lunile de iarnă. Așadar, construcția unei noi săli polivalente moderne este mai mult decât necesară. Aici intervin factorii decizionali de la PMB.

Polivalenta din Parcul Tineretului este cea care găzduiește în acest moment evenimentele sportive din București

Noua Sală Polivalentă din București va fi construită lângă Arena Națională

Chiar dacă proiectul votat de autoritățile din Capitală vorbește de „săli multifuncționale pe raza tuturor sectoarelor”, până acum nu s-a găsit decât o singură locație! E vorba despre Bulevardul Basarabia, numărul 37-39, adică fix adresa Arenei Naționale. „În prezent, Municipiul București a identificat un amplasament în vederea realizării unei Săli multifuncționale, respectiv în cadrul complexului Lia Manoliu din Bulevardul Basarabia, nr. 37-39. Terenul ce face obiectul acestei investiții îndeplinește toate condițiile”, se arată în documentul hotărârii.

Unde va fi construită noua Sală Polivalentă din București

Interesant este că în Parcul Lia Manoliu se află mai multe sedii ale Federațiilor naționale, cum ar fi cea de atletism sau cea de baschet. Cum autoritățile susțin că sala va avea o capacitate de 15.000 de locuri, ar fi necesar un spațiu foarte mare pentru ca aceasta să fie ridicată. Astfel, singurul loc disponibil pentru o sală de dimensiunile pe care o doresc autoritățile din București ar fi lângă Arena de Baschet din incinda FRB, pe un fost teren de fotbal pe care între timp cresc buruienile. Este vorba despre terenul din jurul celebrului turn de parașutism, lângă care mai fac din când în când antrenamente atleții de la probele de aruncare a discului sau a greutății.

Neregulile din documentul privind proiectul de hotărâre al noii Săli Polivalente din București

Ca orice hotărâre care apare de la autoritățile publice, și construcția noii Polivalente bucureștene vine „la pachet” cu mai multe aspecte bizare. În primul rând, un capitol aparte în proiectul de hotărâre privind construcția sălii polivalente îl reprezintă subiectul „siguranței spectatorilor”, iar autoritățile anunță că o bună parte din banii investiți în sală vor merge în sistemul de supraveghere, a cărui necesitate este descrisă într-un mod amuzant de către autorități: „An de an se poate auzi sau citi despre teribile tragedii cauzate de incendii, cutremure de pământ, tornade, atentate cu bombe, angajați nemulțumiți care lansează atacuri demente asupra oamenilor nevinovați și nu în ultimul rând despre atacuri teroriste ale unor grupări extremiste. Marea majoritate a acestor evenimente au loc din ce în ce mai des în mari aglomerări umane așa cum ar fi și obiectivul Sălii Mulifuncționale. Prin urmare, abordarea soluțiilor de securitate și siguranță trebuie făcută în mod sistematic și profesionist încă din fazele premergătoare celei de proiectare tehnică păropriu-zisă a obiectivelor”, se arată în document.

Hotărâre privind construirea unei noi săli polivalente în București

Cea mai importantă problemă din decizie rămâne însă faptul că nu există în tot documentul absolut niciun detaliu financiar privind construcția sălii. Drept urmare, nu există nicio prognoză reală cu privire la costuri și beneficii pe termen lung. De fapt, nu există nici măcar o sumă aproximativă cu cât ar costa noua Polivalentă din București. Singura cifră pe care o vedem repetată în întregul document este cea care anunță că sala va avea 15.000 de locuri.

Așadar, nu ne rămâne decât să estimăm. Astfel, dacă Polivalenta din Cluj-Napoca, numită BTarena din motive de marketing, a costat aproximativ 20 de milioane de euro și are o capacitate de numai 9.300 de locuri, o sală de dimensiunile celei dorite de autoritățile din Capitală ar ajunge probabil să coste 30 de milioane de euro. De ținut minte însă cu privire la acest aspect este faptul că prețul Arenei Naționale a fost „umflat” până a ajuns la 207 milioane de euro, cu mult peste estimările inițiale.

Turnul de parașutism ar putea să dispară și să facă loc Polivalentei din București
Turnul de parașutism ar putea să dispară și să facă loc Polivalentei din București

Așadar, ne bucurăm să aflăm că hățișul birocratic cu privire la noua sala Polivalentă din București încep să se dezlege. Cu toate acestea, ar fi de preferat dacă investiția ar fi una transparentă și nu ținută departe de ochii lumii. Până la urmă, este o investiție prin care „întreaga populație a Bucureștiului, și în special tinerii elevi și studenți, dornici de nou, inclusiv din cultura modernă, să aibă acces la ceea ce au nevoie și să trăiască pe viu o mare diversitate de astfel de evenimente”, după cum spun chiar inițiatorii proiectului.

  • 1974 este anul în care a fost ridicată Sala Polivalentă din Parcul Tineretului, cea mai mare sală din București 
  • 9.300 de locuri este capacitatea Sălii Polivalente din Cluj-Napoca la evenimentele sportive