News

Noua schemă de escrocherie cu bolizi de fițe și vacanțe de lux. Ce presupune metoda de fraudare în online

O nouă schemă de escrocherie face tot mai multe victime în mediul online. Fraudatorii se folosesc de bolizi de fițe și vacanțe de lux
29.03.2025 | 19:06
Noua schema de escrocherie cu bolizi de fite si vacante de lux Ce presupune metoda de fraudare in online
O nouă schemă de escrocherie face victime printre utilizatorii rețelelor sociale / sursa: colaj Fanatik, Freepik, Pixabay
ADVERTISEMENT

O nouă schemă de escrocherie în care sunt folosiți bolizi de fițe și vacanțe de lux. Tot mai mulți români sunt fraudați în mediul online cu această tactică.

Ce presupune noua schemă de escrocherie

Noua schemă de escrocherie apare sub forma unei tombole. Pentru o sumă modică, sub forma unei taxe de participare, organizatorul promite premii la care unii doar visează, ca mașini scumpe, vacanțe în locații exclusiviste cu totul inclus sau telefoane de ultimă generație.

ADVERTISEMENT

Totul se desfășoară pe rețelele de socializare. Cei care ajung să cadă în această capcană dau banii, care nu depășesc trei lire sterline, însă nu primesc niciodată vreun premiu din cele promise. S-a aflat deja că această „tombolă” nu are un regulament asemenea oricărui concurs legal desfășurat.

Autoritățile au luat la cunoștință de această nouă metodă de escrocherie și au demarat cercetări pentru a se afla cine stă în spatele fraudei de pe internet.

ADVERTISEMENT

O nouă tentativă de fraudă prin telefon

Un avertisment serios privind o schemă de escrocherie a fost emis recent și de Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Aceasta se referă la vishing, o metodă de fraudă telefonică. Atacatorii folosesc apeluri telefonice pentru a obține informații personale sensibile, susținând că sunt persoane de încredere, angajați ai unor organizații sau firme serioase. Scopul este ca victimele să ofere date personale sau financiare pentru a crea vulnerabilitate.

Un apel de tip vishing se poate recunoaște foarte ușor prin următoarele modalități:

– apelantul susține că s-a petrecut o fraudă, iar contul este compromis, însă fără a spune despre ce cont este vorba;
– sunt cerute informații confidențiale, ca parole sau coduri PIN;
– se folosește un ton alarmant sau chiar intimidant pentru a face victima să furnizeze informațiile solicitate.

ADVERTISEMENT

Specialiștii DNSC ne sfătuiesc să evităm furnizarea de informații sensibile la telefon, indiferent de persoana care ne apelează, dar mai cu seamă să fim atenți la numerele necunoscute. De asemenea, este recomandat să închidem apelul imediat ce ne dăm seama că putem fi victimele unei fraude și chiar să contactăm organizația pe numărul oficial. Pentru o protecție suplimentară ar fi bine să activăm autentificarea în doi pași.

ADVERTISEMENT