Noua senzaţie a lui United e disputat de naţionalele din şase ţări

După succesul lui United la Sunderland numele aflat pe buzele tuturor fanilor campioanei Angliei şi în atenţia mass-mediei din Insulă este cel al autorului celor două goluri, puştiul de 18 ani...
06.10.2013 | 17:47
Noua senzatie a lui United e disputat  de nationalele din sase tari

După succesul lui United la Sunderland numele aflat pe buzele tuturor fanilor campioanei Angliei şi în atenţia mass-mediei din Insulă este cel al autorului celor două goluri, puştiul de 18 ani Adnan Januzaj. Şi pentru Manchester United, care nu a ştiut să-şi păstreze la timpul potrivit un alt mare talent, francezul Paul Pogba, acum titular la Juventus, există pericolul uriaş de a îl pierde curînd inclusiv pe Januzaj, cu care nu are semnat un contract de profesionist. Deja FC Barcelona, Bayern, Juventus şi rivala locală Manchester City au dat temă oamenilor din stafful administrativ să afle de la agenţii jucătorului condiţiile în care acesta ar putea pleca de pe “Old Trafford”.

Are părinţi din Kosovo şi Albania şi bunici din Turcia şi Serbia

Dar dincolo de aglomeraţia de oferte gata să fie înaintate de marile cluburi de pe continent pentru tînărul Adnan cel mai interesant aspect îl reprezintă viitorul la echipa naţională. Care naţională se va bucura de serviciile unui asemenea talent este marea întrebare. Pentru că de la Kevin Kuranyi, care a ales Germania, dar la fel de bine putea juca datorită relaţiilor de rudenie pe linie maternă sau paternă pentru Brazilia, Ungaria sau Panama, şi Adnan Januzaj va trebui să chibzuiască bine. Este născut din tată albanez şi mamă kosovară, dar bunicii sunt din Turcia şi respectiv Serbia. Dintr-o dată trei ţări pot pretinde convocarea puştiului minune, pentru că a patra, Republica Kosovo, nu este eiligibilă la FIFA.  Dar Januzaj este născut în Belgia, unde a început fotbalul la 10 ani, la Anderlecht. Şi dacă va evolua timp de cinci ani în Anglia, fără a fi fost înregistrat vreun minut la altă naţională de seniori, ar putea fi chemat de asemeni în reprezetnativa Albionului. Deocamdată i-a refuzat în mai multe rînduri pe belgieni la under 18 şi under 19 şi inima l-ar trage spre Albania. În Anglia a ajuns la 16 ani, iar anul trecut a fost desemnat drept cel mai bun jucător al campionatului de tineret-rezerve cîştigat de United cu 3-2 în finala cu Tottenham.

Ce spun oamenii din fotbal despre Adnan

SIR ALEX FERGUSON

“Este cu adevărat foarte bun, un mare talent şi pe umerii lui şi a altor patru-cinci tineri de mare perspectivă se poate construi un United de mîine extrem de puternic”.

DAVID MOYES

“Cu mine a debutat Wayne Rooney la vîrsta de 16 ani. Jaunuzaj e ceva mai bătrin, cu doi ani, dar e cu siguranţă, din punctul meu de vedere, cel mai bun tînăr fotbalist care mi-a trecut prin mînă. Va deveni curînd unul dintre cei mai importanţi jucători la United şi va face istorie pe Old Trafford”.

RIO FERDINAND

“Adnan are calităţi extraordinare. Ce poate să facă atunci cînd are mingea este cu adevărat remarcabil şi cred că United tocmai a cîştigat un fotbalist cum poate numai Cristiano Ronaldo a mai fost”.

GALERIE FOTO

jan2gol janfault jangol janmoyes trofeujan