Noua taxă care vă apărea pe factura de energie electrică a milioane de consumatori casnici din România. Nicio gospodărie nu va scăpa, pe viitor, de plata acesteia.
Începând cu data de 1 octombrie 2024, pe facturile la curent va apărea și contribuția CfD. Vorbim de taxă care, momentan, nu va fi plătită de către consumatorii casnici și non-casnici. Scutirea este valabilă atâta timp cât este în vigoare plafonarea prețurilor.
Taxa va apărea pe facturi, dar nu va fi suportată efectiv de către consumatori, dar numai câtă vreme sunt menținute prețurile finale plafonate la energie, adică doar până la 1 aprilie 2025. Până în primăvara anului viitor, cât timp este în vigoare plafonarea, în forma actuală, furnizorii vor fi cei care o vor achita și nu o vor putea transfera clienților.
După ce măsura de plafonare a prețului la energie va dispărea, această taxă va fi plătită de către toți consumatorii din România. Vestea bună, spun guvernanții, este aceea că ea va avea o valoare foarte mică, scrie Profit.ro.
Contribuția CfD este destinată finanțării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență (CfD) pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon.
Aceasta este o nouă schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă. Taxa a fost introdusă prin hotărâre de guvern (HG) încă din aprilie. În prezent, a fost aprobată metodologia de determinare și colectare a acesteia.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) dă asigurări că noua taxă va fi una insignifiantă pentru consumatorii casnici. ”Se impun costuri de 0,2 lei/MWh contra reduceri de peste 10 lei/MWh. De aici rezultă că impactul la consumatori, în special marii consumatori, care au acces direct pe piețele angro, este clar pozitiv″, arată ANRE.
Dar ce înseamnă efectiv o contribuție CfD de 0,2 lei/MWh? Ei bine, după ce va dispărea plafonarea, o gospodărie cu consum lunar de curent electric de 300 kWh, vă plăti în plus la energie 6 bani pe lună.
Asta înseamnă mai puțin de 1 leu pe an. Reamintim că, atâta timp cât sunt în vigoare prețurile finale plafonate, nici acest cost nu va fi suportat efectiv de către consumatori. El cade în sarcina furnizorilor.