Sport

Noua tehnologie implementată în fotbal! Primul arbitru care a explicat decizia VAR în fața unui stadion plin: reacția a devenit virală. Video

Tehnologia și-a făcut tot mai mult apariția în fotbal. După apariția sistemului de arbitraj video (VAR), acum arbitrii vor explica direct decizia luată în fața suporterilor.
25.06.2024 | 16:39
Noua tehnologie implementata in fotbal Primul arbitru care a explicat decizia VAR in fata unui stadion plin reactia a devenit virala Video
Primul arbitru care a explicat decizia VAR în fața unui stadion plin: reacția a devenit virală
ADVERTISEMENT

Suporterii aflați la meciul duintre St. Louis și Atlanta, scor 1-1, din MLS, au avut parte de o surpriză. În prima repriză, arbitrul a anulat golul gazdelor, după ce au fost consultate imaginile VAR.

Noua tehnologie implementată în fotbal! Primul arbitru care a explicat decizia live în fața unui stadion plin: reacția a devenit virală

Golul a fost verificat atât pentru ofsaid, cât și pentru un fault în apropierea porți. Deși n-a fost ofsaid, arbitrul a decis că a existat un fault și a anulat reușita celor din St. Louis.

ADVERTISEMENT

Clipul cu arbitrul Filip Dujic care face anunțul despre decizia pe care a luat-o a devenit viral pe rețelele de socializare. În imagini, Dujic explică faptul că nu a fost ofsaid, moment în care suporterii aplaudă. Imediat însă face semn publicului să oprească uralele pentru că a fost fault, astfel golul este anulat.

„După ce am văzut imaginile, nu a existat niciun ofsaid. Cu toate acestea, înainte de gol a fost un fault comis de St. Louis. Decizia finală este lovitură liberă directă”, a spus arbitrul Filip Dujic în fața mulțimii.

ADVERTISEMENT

MLS a introdus această nouă regulă a explicației deciziei arbitrului după anunțul VAR în luna aprilie. Conform MLS, deciziile VAR sunt acum explicate și anunțate de arbitrul central la stația de amplificare a stadionului.

Această nouă regulă le oferă fanilor aflați pe stadion, dar și acasă, șansa de a înțelege cum au gândit arbitrii anumite decizii luate pe teren și în cabina VAR. La EURO 2024 a fost implementată o altă regulă: deciziile au fost explicate pe tabela de marcaj.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, St. Louis s-a mulțumit cu un egala, 1-1 cu Atlanta. Mijlocașul Louis Indiana Vassilev a marcat în minutul 50. Atlanta a egalat 20 de minute mai târziu prin șutul lui Daniel Rios.

Această nouă regulă ar putea apărea și în fotbalul european în perioada următoare, dacă se dovedește utilă în MLS. Practic, dacă se va implementa și în Superliga, am avea șansa să aflăm, în sfârșit, cum gândesc arbitrii deciziile pe care le iau, mai ales în meciurile importante.

ADVERTISEMENT

Până acum, de când a fost implementat sistemul VAR în Superliga, am putut afla doar discuțiile dintre arbitri în momentele delicate. Și acestea la distanță mare de timp, nu în timp real. Așa cum a fost și dialogul dintre Istvan Kovacs și arbitrii din cabina VAR de la meciul CFR Cluj – Petrolul 1-0.

ADVERTISEMENT
Tags: