News

Noua tulpină britanică de Covid-19, depistată și la Constanța. Pacientul nu a plecat din țară

26.01.2021 | 16:11
Noua tulpina britanica de Covid19 depistata si la Constanta Pacientul nu a plecat din tara
ADVERTISEMENT

Noua tulpină britanică de Covid-19 a fost depistată în cursul zilei de marți, 26 ianuarie, și la Constanța. Pacientul infectat nu a plecat din țară, astfel că îmbolnăvirea sa a fost, cel mai probabil, una comunitară.

Pacientul infectat este un bărbat de 69 de ani. Depistarea noii mutații s-a făcut în urma secvențierilor realizate de către Institutul ”Matei Balș” din Capitală.

ADVERTISEMENT

După această depistare de marți, România a ajuns la 5 cazuri de persoane infectate cu noua tulpină de SARS-CoV-2 provenită din Marea Britanie.

Noua tulpină britanică de Covid-19, depistată și la Constanța

Marți, 26 ianuarie, în România a fost confirmat al cincilea caz de Covid-19 cu tulpina virusului din Marea Britanie, potrivit reprezentanților Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Pacientul în cauză, un bărbat de 69 de ani, nu are un istoric recent de călătorie în afara țării și nici nu a intrat în contact cu o persoană infectată cu noua mutație.

”Încă un caz de infectare cu Sars Cov-2, noua tulpină B.1.1.7, a fost depistat la un bărbat în vârstă de 69 ani, pensionar din Constanța.

ADVERTISEMENT

Bărbatul a început să aibă simptome de boală în data de 28 decembrie 2020, iar în 02 ianuarie 2021 a efectuat un test RT-PCR al cărui rezultat a fost pozitiv. În perioada 4 ianuarie -6 ianuarie 2021 a fost internat în Constanța, după care, în data de 7 ianuarie 2021 ajunge într-o unitate medicală din București cu stare generală afectată.

În data de 17 ianuarie 2021, pacientului i se recoltează o probă pentru un nou test RT-PCR ce revine pozitiv, se ridică suspiciunea infecției cu tulpina B.1.1.7, se face secvențierea cu confirmare astăzi, 26.01.

ADVERTISEMENT

Pacientul nu a călătorit în Marea Britanie și nici nu a venit în contact cu persoane infectate cu noua variantă de coronavirus. DSP Constanța are în desfășurare o nouă anchetă pentru acest caz”, anunță ministerul într-un comunicat.

Câte cazuri de infectare cu noua tulpină sunt în România

În prezent, pe teritoriul României au fost identificate 5 cazuri cu noua variantă de coronavirus SARS-Cov -2. Printre celelalte 4 persoane depistate până acum cu noua tulpină se află și un angajat al Școlii nr. 28 din București, unde este posibil focar cu noua tulpină.

Medicul Adriana Pistol, director la Institutul Național de Sănătate Publică, a spus, marți, într-o conferință de presă, că rezultatul analizelor pentru focarul de la Școala 28 este așteptat vineri, dar sunt șanse mari ca toate persoanele din acel focar să fie infectate cu tulpina din Marea Britanie.

”La școala 128 e clar un focar datorat acestei tulpini din Marea Britanie. Nu mă aștept ca înainte de vineri să avem rezultatul secvențierilor la cele patru probe prelevate. Din punct de vedere epidemiologic, mie îmi e suficient ca să fiu sigură că toate persoanele din focar au aceeași tulpină.

Nici nu mai are rost să cheltuim bani cu secvențierea. Focarul este clar conturat”, a spus Adriana Pistol.

ADVERTISEMENT
Tags: