ADVERTISEMENT
News

Noua tulpină Covid-19 din Marea Britanie, confirmată și în România. Medic: ”Virusul circulă deja în țară”. Reacția ministerului

Autor: Adrian Baciu | 08.01.2021 | 17:29
Noua tulpină Covid-19 din Marea Britanie, confirmată și în România. Medic: ”Virusul circulă deja în țară”. Reacția ministerului
O nouă țară anunță primele infectări cu mutațiile din Africa de Sud și Brazilia. Sursa foto: hepta.ro

Noua tulpină de Covid-19, descoperită la finele lui 2020 în Marea Britanie, a fost confirmată și în România de către Institutul Matei Balș. Din primele informații, ar fi vorba de o femeie din Giurgiu.

ADVERTISEMENT

Aceasta a fost infectată cu noua formă de coronavirus din Marea Britanie, în ciuda faptului că nu a călătorit în Regat și nici în alte țări.

În prezent, se face o anchetă epidemiologică pentru a se vedea cu cine a intrat femeia în contact, mai ales că noua tulpină este mai contagioasă ca cea iniţială.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 17:30 / Ministerul Sănătății a confirmat informația. Noua tulpină de Covid-19 poate fi combătută dacă toată lumea respectă regulile.

„Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balș” se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte.

ADVERTISEMENT

Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare.

Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor. Doar astfel salvăm vieți și ne putem proteja”, au transmis reprezentanții ministerului.

ADVERTISEMENT

Noua tulpină Covid-19 din Marea Britanie, confirmată și în România

O femeie din Giurgiu care nu a călătorit deloc în străinătate în ultima perioadă a fost confirmată cu noua tulpină a coronavirusului, fiind astfel primul pacient infectat cu mutația SARS-CoV-2 cu origine britanică.

Pacienta în cauza este o femeie de 27 de ani care nu are un istoric recent de călătorie în Marea Britanie și nici într-o altă țară de unde ar fi putut lua infecția.

ADVERTISEMENT

”Confirmarea e de o oră – o oră și ceva. E vorba de o tânără de 27 de ani din județul Giurgiu, care s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3, cu simptome minime. A fost testată și lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara țării.

Dacă informațiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Și e mult mai contagios. Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri.

ADVERTISEMENT

Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunțită”, a declarat, pentru B1 TV, Dr. Cătălin Apostolescu, medic primar al secției clinice de Terapie Intensivă Adulți și purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București.

Suspect cu noua tulpină la începutul anului

La începutul acestui an, mai exact pe 3 ianuarie, a fost depistat primul caz suspect de Covid-19 cu noua tulpină care face ravagii în Marea Britanie.

Atunci, medicii de la Institutul Matei Balș au confirmat că au descoperit o probă la un bărbat întors recent în țară. Acesta avea simptome de coronavirus, a fost testat pozitiv și s-a stabilit după analiză că ar putea fi infectat cu noua tulpină, mult mai contagioasă.

Noua tulpină a Covid-19, depistată pentru prima dată în Marea Britanie în finalul anului 2020, a ajuns deja în 33 de țări, motiv de îngrijorare la nivel mondial.

B.1.1.7, așa cum a fost botezată noua variantă a virusului, se răspândește rapid în Marea Britanie, forțând guvernul să ia măsuri de protecție extrem de stricte.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!