News

Țara care vrea să elimine fumatul până în 2025. În România, 115 oameni mor zilnic din cauza țigărilor

Viciul care omoară anual milioane de oameni în întreaga lume este combătut de multe state. Și România face pași în această direcție, însă insuficienți.
09.12.2021 | 12:05
Tara care vrea sa elimine fumatul pana in 2025 In Romania 115 oameni mor zilnic din cauza tigarilor
România încă este departe de a rezolva problema fumatului. Sursa foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Fumatul este un obicei încă foarte des întâlnit în lume, indiferent că vorbim de țări dezvoltate sau mai puțin dezvoltate. Unele țări, însă, au pus gând rău țigărilor, astfel că iau măsuri dure împotriva fumatului, pentru a înlătura acest viciu din societate.

Astfel, viitoarea generație de potențiali fumători din Noua Zeelandă, persoane care au în prezent 14 ani sau mai puțin, nu vor mai putea să cumpere niciodată țigări pe căi legale în țară. Astfel arată planurile legislative pe care statul le pregătește pentru a combate fumatul în rândul tinerilor.

ADVERTISEMENT

Noua legislație presupune ca vârsta minimă legală pentru fumat să crească de la an la an, pentru a crea o generație tânără de nefumători, conform ministrului sănătății din Noua Zeelandă, dr. Ayesha Verral. ”Este un moment istoric pentru sănătatea cetățenilor noștri”, spune aceasta.

Tinerii care acum au 14 ani nu vor mai putea cumpăra niciodată țigări

Guvernul a anunțat mai multe măsuri, prin care fumatul va deveni prea scump și prea inaccesibil, pentru a transforma țara într-una fără fumători în următorii patru ani de zile. Alte măsuri se referă la reducerea cantității maxime admise de nicotină în țigări la un minimum, la reducerea numărului de magazine care pot să vândă țigări și la sporirea finanțării pentru servicii care adresează problema dependenței. Noile vânzări, însă, nu vor restricționa vânzările de produse de vaping.

ADVERTISEMENT

”Vrem să ne asigurăm că tinerii nu se vor apuca niciodată de fumat, astfel că odată ce noua lege intră în vigoare, persoanele cu care la momentul respectiv vârsta de 14 ani nu vor putea să cumpere țigări niciodată în mod legal, indiferent la ce vârstă for ajunge”, arată ministrul sănătății, conform theguardian.com.

Numărul fumătorilor din Noua Zeelandă a scăzut constant în ultimii ani. Dacă în 2008, 18% dintre cetățeni erau fumători, numărul a scăzut la doar 11,6% în 2018. Anumite minorități, precum Maori sau Pacifika, au mai mulți fumători. 29% dintre cetățenii Maori fumează, procentajul fiind de 18% în cazul minoritarilor Pacifika.

ADVERTISEMENT

Experții în sănătate publică se bucură la auzul veștilor despre noile legi și cred că termenul de 2025 pentru o societate fără nefumători este realist. Tinerii au înlocuit, în mare parte, fumatul cu vapatul. 20% dintre liceeni fac asta în mod regulat, comparativ cu doar 3% care fumează țigări.

Există, însă, și critici, mai ales din partea celor care spun că aceste măsuri vor încuraja proliferarea pieței negre pentru țigări. Guvernul este conștient că asta se întâmplă deja, iar rețele de crimă organizată sunt implicate în trafic de țigări de anvergură.

ADVERTISEMENT

România: 3 din 10 fumători au încercat o țigară la vârste mai mici de 10 ani

România, între timp, este încă foarte departe de a avea o țară de nefumători și nici nu pare că se iau măsuri în această direcție. Strategia antifumat a țării presupune că prima generație de tineri nefumători români ar urma să apară abia în 2035, cel puțin în teorie.

Există anumite constrângeri legale, cum ar fi interdicția de a fuma în spații închise atunci când mergi la un bar sau la un restaurant. Asta nu i-a convins, însă, pe mulți români să renunțe la fumat. Restricții reale la vânzare nu există, de asemenea, având în vedere că mai orice magazin vinde țigări și rareori, mai degrabă niciodată, vânzătorul va cere un act de identitate. Statisticile arată că 78,4% dintre elevi n-au fost întrebați despre vârstă atunci când și-au cumpărat țigări.

Un raport al Global Youth Tobacco Survey, din 2017, arată că 14,6% dintre elevi folosesc în mod curent produse din tutun, 8,6% fumând țigări clasice. Mai alarmant este că 28% dintre fumători, în general, au încercat prima dată o țigară la o vârstă mai mică de 10 ani.

În România, 7 din 10 fumători au încercat să se lase de fumat cel puțin o dată în ultimele 12 luni și aproape 6 din 10 vor să se lase în prezent de fumat.

Revenind la elevi, mai bine de o treime dintre aceștia primesc exemple proaste chiar în familie. 35,9% dintre aceștia sunt expuși fumatului pasiv acasă.

Țigările fac ravagii în România, țara în care cam o treime din populație fumează, conform datelor oficiale din 2018. Mai frecvent fumează bărbații, cam 4 din 10, în tip ce doar două din zece femei sunt fumătoare.

Date din același an arată adevărata dimensiune a tragediei: 115 români mor în fiecare zi din cauza fumatului. 42.000 de vieți sunt curmate prematur în fiecare an din cauza acestui viciu. 85% dintre cancerele pulmonare se datorează fumatului, iar acesta este și principalul responsabil pentru infarctul miocardic. Speranța de viață a unui fumător este cu 10 ani mai mică decât a unui nefumător.

Dacă dorești să te lași de fumat și nu știi cum să procedezi, poți apela numărul TelVerde Stop Fumat, 0800.878.673, număr de telefon apelabil gratuit din orice rețea. 

ADVERTISEMENT
Tags: