News

Noua Zeelandă s-ar putea numi ”Aotearoa”. Explicația autorităților locale

”Aotearoa” ar putea fi noua denumire a Noii Zeelande. Iată cum explică autoritățile locale acest demers
14.09.2021 | 11:38
Noua Zeelanda sar putea numi Aotearoa  Explicatia autoritatilor locale
ADVERTISEMENT

Partidul Te Pati Maori din Noua Zeelandă, reprezentant al minorității maori, a venit cu propunerea schimbării denumirii oficiale a țării în ”Aotearoa”. Drept urmare, formațiunea politică a inițiat și o petiție în acest sens.

”Aotearoa” se traduce prin ”ținutul lungului nor alb”, iar Partidul Te Pati Maori vrea ca până în anul 2026, toate orașele, comunele și piețele din Noua Zeelandă să-și redobândească denumirile în limba maori.

ADVERTISEMENT

Rawiri Waititi, reprezentant al Te Pati Maori: ”Este timpul ca Te Reo Maori să-şi reia locul binemeritat”

Rawiri Waititi, unul dintre co-liderii partidului Te Pati Maori explică faptul că ”Aotearoa” este un nume strămoșesc și de aceea ar trebui ca Noua Zeelandă să fie cunoscută astfel, în următoarea perioadă.

”Este timpul ca Te Reo Maori să-şi reia locul binemeritat ca prima limbă oficială a acestei ţări. Suntem un stat polinezian, suntem Aotearoa.

ADVERTISEMENT

Tangata whenua (indigenii) sunt sătui ca numele noastre ancestrale să fie maltratate şi ignorate. Suntem în secolul XXI, acest lucru trebuie să se schimbe”, a spus Rawiri Waititi, potriit DW.

De altfel, chiar dacă nu este recunoscută în mod oficial, ”Aotearoa” se folosește, în prezent, în anumite comunități, pentru Noua Zeelandă. Se crede că oamenii au folosit-o ca denumire, inițial, în North Island, una dintre cele două principale insule ale țării.

ADVERTISEMENT

Totodată, Debbie Ngarewa-Packer, al doilea co-lider al formațiunii politice Te Pati Maori, spune că utilizarea limbii maori a scăzut în ultimii ani în Noua Zeelandă. El a dat și un exemplu.

Concret, “impunerea unei agende coloniale în sistemul de educaţie” a făcut ca în anul 1910 limba maori să se prăbușească la un procent de 90%, de la 26% cât era vorbită în anul 1950. În momentul de față, limba maori se vorbește de către oameni circa 20%.

ADVERTISEMENT

”Schimbarea numelui ţării poate contribui la restaurarea statutului limbii noastre”, a mai spus Debbie Ngarewa-Packer.

Companiile și departamentele guvernamentale din Noua Zeelandă folosesc denumirea de ”Aotearoa”

De asemenea, încă de anul trecut, Partidul Te Pati Maori și-a exprimat dorința ca Noua Zeelandă să se numească ”Aotearoa”. Mai exact, încă din luna septembrie 2020, înainte de alegerile parlamentare locale.

În anul 1987, Te Reo Maori a devenit una dintre limbile vorbite în Noua Zeelandă. Aici se mai vorbește și limba engleză, într-un procent mai mare decât limba maori. Printre cei care în loc de Noua Zeelandă folosesc, deja, denumirea de ”Aotearoa” sunt și companiile și departamentele guvernamentale din zonă. Vodafone, rețeua de telefonie mobilă, este una dintre companiile din Noua Zeelandă care utilizează ”Aotearoa”.

ADVERTISEMENT