UPDATE. Protest antiguvernamental la Chişinău. Majoritatea parlamentară va analiza varianta anticipatelor

Noi proteste au loc joi la Chişinău. Manifestanţii, independenţi sau susţinători ai mai multor partide cu orientare prorusă, proeuropeană sau proromânească, cer organizarea de alegeri...
22.01.2016 | 00:00
UPDATE Protest antiguvernamental la Chisinau Majoritatea parlamentara va analiza varianta anticipatelor

Noi proteste au loc joi la Chişinău. Manifestanţii, independenţi sau susţinători ai mai multor partide cu orientare prorusă, proeuropeană sau proromânească, cer organizarea de alegeri anticipate. Guvernul lui Pavel Filip, apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc, a fost învestit miercuri într-o şedinţă de doar 30 de minute, de o majoritate formată de mai mulţi deputaţi din diverse partide. În timpul protestelor care au urmat, manifestanţii au reuşit să intre pentru scurt timp în clădirea Parlamentului. Spre miezul nopţii, guvernul Filip a fost validat, prin depunerea jurământului, în cadrul unei ceremonii organizate pe furiş.

UPDATE 19.30 Protestele de astăzi din centrul Capitalei s-au încheiat, însă liderii celor trei partide, Igor Dodon, Andrei Năstase şi Renato Usatîi au îndemnat protestatarii să meargă acasă şi să-şi adune forţele pentru că mâine îi aşteaptă în Piaţa Marii Adunării Naţionale la ora 10:00.

UPDATE 18.30 În cadrul primei şedinţe de guvern, noul premier desemnat, Pavel Filip, a solikcitat instituţiilor abilitatea să asigure ordinea publică în timpul protestelor care vor avea loc în aceste zile, dar şi cei care se fac vinovaţi de actele de violenţă de la parlament să fie traşi la răspundere, scrie deschide.md.

În cadrul şedinţei Filip a mai solicitat ministrului Interne, Alexandru Jizdan, să lămurească în cadrul instituţiei pe care o conduce de ce poliţia a reacţionat confuz în asigurarea ordinii în timpul protestelor din perimetrul Parlamentului.

UPDATE 17.05 La ieşirea de la discuţii, Dodon a declarat că vrea proteste paşnice până când va cădea Guvernul.

Liderii protestatarilor au obţinut de la Andrian Candu promisiunea că până mâine la ora 12:00, 13:00, majoritatea parlamentară se va convoca şi se va expune asupra solicitării de a fi dizolvat Parlamentul, scrie deschide.md.

Cel puţin asta a declarat Igor Dodon după întrevederea cu preşedintele Parlamentului. La rândul său, liderul Platformei DA, Andrei Năstase a declarat că protestele nu vor conteni, iar Renato Usatîi avertizează autorităţile că la următoarele manifestaţii vor veni circa 50 de mii de oameni.

Speakerul Andrian Candu a explicat că depunerea jurământului aproape de miezul nopţii nu este o încălcare deoarece Constituţia nu prevede ora la care poate avea loc această ceremonie. Mai mult, el a spus că după depunerea jurământului, unii miniştri au mers imediat şi s-au apucat de lucru chiar dacă era toiul nopţii.

Cât despre proteste, Candu dă asigurări că protestatari agresivi vor plăti conform legii. ”Ceea ce s-a întâmplat ieri este o depăşire, toţi cei vinovaţi vor trebui să răspundă potrivit legii, fără Doamne feri, persecuţii politice, sau altceva de acets gen.

Astăzi s-a pus în discuţie legitimitatea votării Guvernului. Este un guvern susţinut de partenrii noştri şi este un Guvern pe care noi îl considerăm destul de tehnocat. Acest Guvern merită şansa de a demonstra că poate redresa situaţia”, a declarat Candu. Întrebat cum comentează faptul că strada scandează „Jos Plahotniuc”, Andrian Candu a spus că nu va comenta protestele propriu-zise.

UPDATE 16.05: Lideri ai celor trei formaţiuni care au chemat oamenii la proteste au intrat în Reşedinţa de Stat de pe str. Nicolae Iorga, unde au loc discuţii cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi alţi deputaţi, potrivit Europa Liberă.

UPDATE 16.00: Premierul Pavel Filip a lansat un apel şi îndeamnă cetăţenii ţării să manifeste vigilenţă, să nu reacţioneze la manipulări şi la provocări, să raporteze forţelor de ordine orice abuzuri şi încălcări ale legii pe care le observă.

“Urmăresc cu atenţie situaţia legată de protestele care au loc în aceste momente şi sunt în permanentă legătura cu instituţiile abilitate să menţină ordinea în stat şi să-i protejeze pe cetăţeni. Am cerut conducătorilor acestor instituţii sa-şi facă datoria, să asigure securitatea cetăţenilor şi a bunurilor statului, să nu admită provocări şi încălcări ale legii”, a precizat prim-ministrul.

Totodată, Pavel Filip a declarat că îşi exprimă regretul pentru fiecare persoană care a avut de suferit ieri în timpul protestelor, indiferent că este vorba de reprezentanţi ai forţelor de ordine, jurnalişti, protestatari sau colegi din Parlament şi Guvern. “Ceea ce s-a întâmplat este inadmisibil şi am cerut instituţiilor de drept să iniţieze o ancheta obiectiva si profesionistă, în urma căreia cei care au comis aceste agresiuni sa fie traşi la răspundere. Protestele sunt o importantă formă democratică de manifestare, ele nu trebuie îngrădite în nici un fel, iar autorităţile statului trebuie să asigure cadrul sigur de desfăşurare a lor, atâta timp cât vorbim de proteste paşnice, în care legea este respectată. Personal, sunt adeptul dialogului, eu cred ca problemele într-un stat se rezolvă printr-o comunicare constructivă şi sinceră”.

UPDATE 15.30: Deputaţii socialişti au depus o contestaţie la Curtea Constituţională în care cer anularea votului de miercuri, 20 ianuarie, din parlament pentru guvernul condus de Pavel Filip.

Socialiştii invocă faptul că guvernul Filip a fost învestit cu încălcarea legislaţiei, iar executivul ar fi ilegal.

În jur de şapte mii de protestatari se află în centrul Chişinăului, potrivit Radio Chişinău.

UPDATE: Deputaţii socialişti au depus o contestaţie la Curtea Constituţională în care cer anularea votului de miercuri, 20 ianuarie, din parlament pentru guvernul condus de Pavel Filip.

Socialiştii invocă faptul că guvernul Filip a fost învestit cu încălcarea legislaţiei, iar executivul ar fi ilegal.

În jur de şapte mii de protestatari se află în centrul Chişinăului, potrivit Radio Chişinău.

UPDATE 15.00: Kremlinul monitorizează evenimentele din Moldova şi face apel la respectarea legii şi abţinerea de la violenţe.

UPDATE 14.40: De la Moldtelecom, protestatarii au pornit spre Curtea Consituţională, care se află la celălalt capăt al bulevardului Ştefan cel Mare, după care au spus că vor ajunge la Reşedinţa de stat de pe strada Nicolae Iorga, unde la ora 15.00 ar fi programate consultările autorităţilor cu protestatarii, notează Europa Liberă

UPDATE 13.30: Manifestanţii au mers în marş pe bulevardul central până la întreprinderea de stat de telecomunicaţii Moldtelecom. Ei cer Moldtelecom să restabilească Jurnal TV în pachetele de cablu, care ar fi fost scos aseară.

UPDATE 13.00: Simpatizanţii Platformei “DA”, ai socialiştilor şi ai formaţiunii lui Renato Usatîi în faţa clădirii Legislativului

UPDATE 12.30: Preşedintele Parlamentului Andrian Candu, împreună cu alţi reprezentanţi ai Legislativului, invită liderii protestatarilor la dialog astăzi, 21 ianuarie 2016, începând cu ora 15.00.

Totodată, Preşedintele Parlamentului face apel la calm şi îndeamnă protestatarii să nu se lase provocaţi şi să se abţină de la acţiuni care ar încuraja violenţele.

UPDATE 12.20: Protestatarii înconjoară clădirea Parlamentului. Liderul formaţiunii “Partidul Nostru” Renato Usatîi a chemat oamenii să meargă în coloană în jurul Parlamentului. “Nu ne atingem de nimic, de nicio uşă. Facem înconjorul. E frig afară, taman ne dezgheţăm”, a spus Usatîi, citat de Europa Liberă.

UPDATE 11.30: Mii de oameni protestează în Piaţa Marii Adunări Naţionale

Oamenii continuă să vină în faţa Guvernului, acolo unde susţinătorii Platformei “DA” pledează pentru dizovarea parlamentului şi anunţarea anticiparelor.

UPDATE: Procuratura Generală anunţă că a deschis un dosar penal, după violenţele comise miercuri seară de manifestanţi la Chişinău. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, agresorii riscă până la opt ani de închisoare.

UPDATE: Un consilier important al preşdintelui Nicolae Timofti a demisionat, joi, după evenimentele de miercuri.

Consilierul prezidenţial Vlad Ţurcanu şi-a anunţat demisia astăzi în cadrul briefingului de presă pe care l-a susţinut.
Motivul a fost dezinformarea opiniei publice, referitor la desfăşurarea ceremoniei de depunere a jurământului de către noii miniştri.

„L-am informat pe preşedinte despre decizia de a demisiona din funcţie ca urmare a unei situaţii. Concret, în calitate de purtător de cuvânt am facut declaraţii cu privire la amânarea ceremoniei de învestire a guvernului pentru altă zi decât cea de ieri, aceia a fost infromaţia pe care o deţineam. După ora 22 s-a decis ca membrii să depună jurmâtantul, lucru care s-a întâmplat, nefiind în cunoştinţă de cauza am dezinformat opinia publică”, a declarat Vlad Ţurcanu, citat de Unimedia.info.

Sursa : www.reatitatea.net

…………………………………………………………………………………………….

Noi proteste au loc joi la Chişinău. Manifestanţii, independenţi sau susţinători ai mai multor partide cu orientare prorusă, proeuropeană sau proromânească, cer organizarea de alegeri anticipate. Guvernul lui Pavel Filip, apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc, a fost învestit miercuri într-o şedinţă de doar 30 de minute, de o majoritate formată de mai mulţi deputaţi din diverse partide.

În timpul protestelor care au urmat, manifestanţii au reuşit să intre pentru scurt timp în clădirea Parlamentului. Spre miezul nopţii, guvernul Filip a fost validat, prin depunerea jurământului, în cadrul unei ceremonii organizate pe furiş.

Un consilier important al preşdintelui Nicolae Timofti a demisionat, joi, după evenimentele de miercuri.

Consilierul prezidenţial Vlad Ţurcanu şi-a anunţat demisia astăzi în cadrul briefingului de presă pe care l-a susţinut.
Motivul a fost dezinformarea opiniei publice, referitor la desfăşurarea ceremoniei de depunere a jurământului de către noii miniştri.

„L-am informat pe preşedinte despre decizia de a demisiona din funcţie ca urmare a unei situaţii. Concret, în calitate de purtător de cuvânt am facut declaraţii cu privire la amânarea ceremoniei de învestire a guvernului pentru altă zi decât cea de ieri, aceia a fost infromaţia pe care o deţineam. După ora 22 s-a decis ca membrii să depună jurmâtantul, lucru care s-a întâmplat, nefiind în cunoştinţă de cauza am dezinformat opinia publică”, a declarat Vlad Ţurcanu, citat de Unimedia.info.

Noi proteste au loc joi la Chişinău

Liderii Opoziţiei parlamentare şi extraparlamentare îndeamnă populaţia din toată ţara să iasă din nou la proteste antiguvernamentale.

Joi, la 8.30, în fata Parlamentului au fost chemati sustinatorii partidelor pro-ruse, Partidul Nostru al lui Renato Usatii şi ai Partidului Socialiştilor, condus de Igor Dodon.

La ora 10.00, in Piata Marii Adunari Nationale urmau să se adune protestatarii Platformei Demnitate si Adevar.

Protestatarii din centrul Chişinăului vor alegeri anticipate si anularea hotararii Parlamentului prin care a fost investit Guvernul, in frunte cu democratul Pavel Filip.

Guvernul Pavel Filip a fost învestit miercuri cu o viteză uimitoare, prin votul a 57 de deputaţi din mai multe partide – democraţi, liberali, comunişti şi liberal-democraţi. Şedinţa specială a Legislativului a fost anunţată în mod surprinzător şi s-a terminat rapid, reuşind astfel să ia prin surprindere Opoziţia, care a mobilizat protestatari, în stradă, cu o uşoară întârziere.

Modalitatea de impunere a guvernului Filip a fost criticată de Maia Sandu, politicianul în care mulţi dintre reformiştii proeuropeni din Republica Moldova îşi pun speranţele. Pe pagina de Facebook a grupării PAS a fost postat un mesaj atribuit lui Sandu: “Dacă renunţi la democraţie pentru stabilitate, în cele din urmă vei pierde şi democraţia, şi stabilitatea.”

Filip a prezentat guvernul său drept unul al stabilităţii, o stabilitate cerută de altfel şi de SUA. “Venim pe fundalul unei lipse uriaşe de credibilitate a clasei politice. Nu vom veni cu promisiuni. Nu ar fi corect să cerem în avans încredere de la cetăţeni. Primele 100 de zile le vom dedica stabilizării ţării din punct de vedere politic, economic şi financiar”, a spus noul premier.

Noul premier este apropiatul lui Vlad Plahotniuc, om de afaceri controversat, suspectat că ar fi implicat în furtul miliardului de dolari din băncile din Republica Moldova, care a încercat el însuşi să preia şefia guvernului.

Stabilitatea invocată de Filip presupune inclusiv evitarea alegerilor anticipate. Acestea ar fi câştigate, cel mai probabil, de PSRM şi Partidul Nostru, grupările conduse de controversaţii politicieni proruşi Igor Dodon şi Renato Usatîi, care au urcat în sondaje pe fondul proastei guvernări proeuropene şi a corupţiei care a sărăcit populaţia.

La protestele care au urmat votului, miercuri seară, au participat susţinătorii a trei formaţiuni politice: PSRM, Partidul Nostru, dar şi Platforma „DA” condusă de Andrei Năstase.

După violenţele din faţa Parlamentului, ziua s-a încheiat la fel cum a început. Depunerea jurământului guvernului a fost organizată şi pusă în aplicare fulgerător şi fără informaţii prealabile, cândva după ora 23.00.

Sursă: www.realitatea.net