Life

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Anul Nou Chinezesc. Pe 1 februarie începe Anul Tigrului de Apă

Noul An Chinezesc începe marți, 1 februarie 2022, și aduce o serie de obiceiuri tradiții și superstiții. Tigrul de Apă vine cu inspirație și oportunități legat de carieră.
31.01.2022 | 17:51
Traditii obiceiuri si superstitii de Anul Nou Chinezesc Pe 1 februarie incepe Anul Tigrului de Apa
Tradiții și obiceiuri de Anul Nou Chinezesc. Începe pe 1 februarie 2022. Sursa foto: businessmagazin.ro
ADVERTISEMENT

Cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor este un adevărat festival. Anul Tigrului de Apă se încheie pe 21 ianuarie 2023, însă până atunci aduce momente speciale, precum și tradiții păstrate an de an.

Un obicei important este spectacolul impresionant de focuri de artificii de la miezul nopții, care marchează trecerea în Noul an Chinezesc. Luminile au loc în majoritatea orașelor mari, precum Hong Kong și Shanghai. Se spune că acestea au rolul de a alunga spiritele rele.

ADVERTISEMENT

Roșu este cea mai întâlnită culoare, de la plicurile cu bani date de bătrâni celor mici până la ferestrele și ușile care sunt decorate cu postere și hârtii. În felul acesta se spune că aduc noroc.

Tradiții și obiceiuri de Anul Nou Chinezesc. Începe pe 1 februarie 2022

Anul Nou Chinezesc este concentrat în jurul mesei festive, care are loc în familie. De pe masa de sărbătoare nu lipsește peștele aburit, în timp ce bucatale sunt din abundentă pentru a aduce noroc pe mai departe.

ADVERTISEMENT

De asemenea, de pe masa de sărbătoare nu lipsesc mâncărurile tradiționale, printre care se numără: nian gao, portocalele mandarine, care aduc noroc, și găluștele.

În întâmpinarea Anului Nou Chinezesc oamenii pregătesc un dans tradițional viu și colorat. Acesta aduce noroc dacă se desfășoară în aer liber, alături cu tobe și chimvale. Nu lipsesc acrobațiile.

ADVERTISEMENT

Piețele sunt încărcate de diverse decorațiuni, jucării, haine și brățări. În plus, în Hong Kong și Macao piețele stradale cu decorate cu flori și plante în ghiveci. Totodată, se oferă flori care aduc bunăstare.

Anul Nou Chinezesc este un prilej major pentru cumpărături fiindcă sunt cele mai mari reduceri din an,  inclusiv la articolele de primăvară, care abia au intrat pe rafturile magazinelor.

ADVERTISEMENT

Un alt obicei de care țin chinezii cont când se pregătesc de întâmpinarea Noului An Chinezesc este plătirea tuturor datoriilor. Nu se împrumută nimic pentru a nu face asta tot restul anului.

Anul Nou Chinezesc. Ce obiceiuri respectă chinezii pe 1 februarie 2022

Dacă plângi în ziua Anului Nou Chinezesc, atunci vei plânge tot anul. Din acest considerent obrăzniciile copiilor vor fi tolerate la intrarea în Anul Tigrului de Apă.

Pentru a nu îndepărta norocul din casă chinezii nu-și spală părul în prima zi din noul an. Este foarte importantă atitudinea fiecăruia în parte, comportamentul este cel care dă tonul pentru următoarele luni.

De asemenea, se mai spune că prima persoană întâlnită şi primele cuvinte auzite în noul an sunt semnificative. E un semn bun dacă se văd sau se aud păsări sau vrăbii cu penaj roşu.

Oamenii nu stau în dormitor în această zi și se îmbracă frumos pentru a întâmpina oaspeții, în sufragerie. Regula nescrisă se adresează inclusiv celor bolnavi. Aduce ghinion să adresezi urări cuiva ce se află în dormitor.

Obiceiuri, tradițiile și superstițiile pentru Noul An Chinezesc sunt vaste, mai ales că este vorba de o perioadă de 15 zile de sărbătoare. E cea mai lungă vacanță pentru chinezi.

Tigrul de Apă este considerată o zodie norocoasă și cu foarte multe șanse în astrologia chineză. Personalitatea acestui animal este complexă, puternică, îndrăzneață și favorizează foarte mult călătoriile.

ADVERTISEMENT