News

Noul Cod Rutier 2022. Studiile, condiție pentru obținerea permisului. Ce se întâmplă cu punctul de amendă

Noul Cod Rutier din 2022 vine cu schimbări pentru români. Astfel, absolvirea a 10 clase devine o condiție pentru obținerea permisului. S-au luat decizii și în ceea ce privește punctul de amendă.
03.01.2022 | 16:04
Noul Cod Rutier 2022 Studiile conditie pentru obtinerea permisului Ce se intampla cu punctul de amenda
Noul Cod Rutier 2022. Absolvirea a 10 clase, condiție pentru obținerea permisului. Sursa foto: Poliția Română
ADVERTISEMENT

Noul an vine cu schimbări importante pentru români. Potrivit noului Cod Rutier, apare o condiție pentru cei care doresc să obțină permisul de conducere.

De asemenea, noul cod mai prevede o plafonare a punctului de amendă. Toate modificările sunt aplicabile de la 1 ianuarie 2022, conform deciziei guvernului de la finele anului 2021.

ADVERTISEMENT

Noul Cod Rutier 2022. Absolvirea a 10 clase, condiție pentru obținerea permisului

Una dintre cele mai importante schimbări din noul Cod Rutier 2022 îi vizează pe cei care doresc să obțină permisul auto în viitor.

Astfel, începând cu 1 ianuarie, românii care vor să obţină permisul de conducere trebuie să aibă cel puţin 10 clase absolvite.

ADVERTISEMENT

Schimbarea de față are loc deoarece oamenii legii se confruntă des în trafic cu șoferi care nu știu să scrie și să citească.

Punctul de amendă, plafonat din nou de Executiv

La finele anului trecut, Guvernul a stabilit plafonarea în continuare a valorii punctului de amendă, măsură începută în 2018.

ADVERTISEMENT

În prezent, punctul de amendă este fixat la 145 de lei între 1 ianuarie 2022 și 31 ianuarie 2022.

Având în vedere faptul că punctul de amendă, în funcție de care se stabilesc amenzile rutiere, reprezintă, potrivit Codului rutier, ”10% din salariul minim brut”, valoarea lui ar fi trebuit, începând de luna viitoare, să se majoreze.

ADVERTISEMENT

Mai exact, valoarea unui punct-amendă ar fi trebuit să fie, din 1 ianuarie 2022, 255 de lei, dacă autoritățile nu ar fi intervenit, scrie site-ul avocatnet.ro.

Proiect pentru pedepsirea șoferilor agresivi în trafic

Codul Rutier s-ar putea înăspri și mai mult anul acesta. Poliția Română dorește sancționarea șoferilor agresivi în trafic. Modificarea e în stadiul de proiect, însă cu mari șanse de a se concretiza în 2022.

Iată lista faptelor care sunt considerate agresive, dacă proiectul de OUG va fi adoptat:

  • folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga nejustificat șoferul din față să elibereze banda de circulație;
  • deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, pentru depășirea unui șir de mașini care circulă în același sens;
  • circulația la o distanță foarte mică față de alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia ori în lateral, pentru a intimida șoferul acestuia;
  • pornirea mașinii de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților;
  • conducerea intenționată a mașinii prin accelerarea repetată a motorului, pentru a stânjeni persoanele din preajma drumului public;
  • mersul cu spatele cu mașina pentru intimidarea celor care circulă în spate;
  • întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână;
  • realizarea intenționată a unui derapaj controlat al mașinii pentru a o întoarce sau a o roti, conform sursei citate.
ADVERTISEMENT