Noul Cod Rutier 2024-2025. Care sunt sancțiunile care te pot lăsa fără permis de conducere de la 1 octombrie. Iată ce reguli trebuie să respecte toți șoferii!
S-a schimbat Codul Rutier. De acum încolo, șoferii trebuie să fie mult mai atenți. Noul cadrul legislativ prevede sancțiuni dure care îi pot lăsa fără permis pe cei care nu respectă regulile.
Noul Cod Rutier a intrat în vigoare pe 1 octombrie 2024. Începând de la această dată, unele abateri pe care șoferii nici măcar nu le luau în considerare, vor atrage după sine sancțiuni dure, inclusiv suspendarea permisului.
Prima abatere care îi poate lăsa pe șoferi fără permisul de conducere este vorbitul la telefon. Dacă sunteți prinși în trafic în timp ce vorbiți la telefon, această abatere vă lasă fără permisul de conducere 30 de zile.
Potrivit noului Cod Rutier, permisul va fi suspendat pentru 30 de zile și dacă depășiți coloanele de mașini oprite la semafor sau dacă treceți pe roșu. Permisul se suspendă pentru o perioadă de 30 de zile și dacă depășiți neregulamentar. Aceeași sancțiune o primiți și dacă acumulați 15 puncte de penalizare sau dacă nu respectați semnalele polițistului rutier.
Amenzi usturătoare riscă și șoferii care au permisul de conducere deja suspendat și circulă cu dovada înlocuitoare expirată. În astfel de cazuri, pe lângă amenzile mari, șoferii se pot alege cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Noul Cod Rutier prevede și câteva abateri care îi pot lăsa pe șoferi fără permisul de conducere timp de 60 de zile. Cei care provoacă accidente din cauza neacordării de prioritate sau cei care depășesc neregulamentar rămân fără permis timp de două luni de zile. Aceeași sancțiune se aplică și celor care circulă cu mașina pe sens opus.
În funcție de gravitatea faptei comise, termenul de suspendare a permisului poate ajunge la 90 sau la 120 de zile. Conducerea sub influența alcoolului îi poate lăsa pe șoferi fără permis pentru 90 de zile. Sancțiunea se aplica atunci când nu este vorba despre o infracțiune penală.
Potrivit Noului Cod Rutier, fără permis pentru o perioadă de 60 zile rămân și șoferii care conduc un autoturism cu probleme la sistemul de frânare sau de direcție. Deoarece astfel de defecțiuni pun în pericol participanții la trafic, șoferii care ale căror vehicule au probleme tehnice grave sunt sancționați ca atare.
Șoferilor din România li se va suspenda permisul de conducere pentru o perioadă de 120 de zile dacă întorc pe autostradă sau dacă circulă pe contrasens. La fel de dur se pedepsește și ignorarea regulilor de la trecerea de cale ferată.
Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Rutier, sancțiunile aplicabile șoferilor sunt mult mai dure. Astfel, sunt stabilite câteva abateri care le pot suspenda pe loc dreptul de a mai conduce.
Celor care circulă în trafic cu un autoturism cu probleme la sistemul de frânare li se poate suspenda pe loc dreptul de a conduce. Aceeași sancțiune li se aplică și celor care ignoră semnalul polițiștilor pentru a se sustrage de la controlul în trafic.
Dreptul de a conduce poate fi suspendat pe loc și în cazul în care șoferul nu respectă semnalele polițiștilor la trecerea coloanelor oficiale.