News

Noul Cod Rutier. Noile obligații care intră în vigoare din 12 octombrie se aplică șoferilor, bicicliștilor și celor cu trotinete

29.09.2019 | 18:13
Noul Cod Rutier Noile obligatii care intra in vigoare din 12 octombrie se aplica soferilor biciclistilor si celor cu trotinete

Începând cu data de 12 octombrie, Codul Rutier va suferi noi modificări, iar unele dintre acestea impun restricții importante pentru șoferii din întreaga țară. În plus, bicicliștii și românii care preferă să circule cu trotinetele sunt la rândul lor vizați de aceste prevederi.

Nu vei mai putea folosi telefonul mobil când ești la volan

Mai concret, una dintre cele mai importante reglementări se referă la șoferii care au obiceiul să folosească telefonul mobil atunci când se află la volan. Ca urmare a amendamentelor aduse Ordonanței Guvernamentale nr.11/2019, toți participanții la trafic sunt obligați să lase deoparte orice dispozitive cu ajutorul cărora se pot face înregistrări foto/video. Cine încalcă această regulă riscă să primească amenzi de până la 725 de lei, sau chiar să rămână fără permis de conducere.

Trebuie spus că această interdicție este valabilă pentru toți conducătorii de vehicule, chiar dacă acestea nu impun deținerea unui permis. Astfel, sunt obligați să renunțe la telefoanele mobile și cei care se deplasează cu ajutorul bicicletei, trotinetei, sau căruței. Dacă sunt prinși manevrând dispozitive foto/video în timp ce conduc, aceștia vor primi amenzi mai aspre decât în cazul autovehiculelor, cuprinse între 870 și 1160 lei.

Șoferii prinși cu telefonul mobil la volan riscă amenzi aspre. Sursa foto: digi24.ro
Șoferii prinși cu telefonul mobil la volan riscă amenzi aspre. Sursa foto: digi24.ro

Interdicția nu se aplică atunci când vehiculul staționează

Totuși, potrivit modificărilor aduse actului normativ în cauză, interdicția se aplică doar în cazul în care vehiculele se află în mișcare, ceea ce înseamnă că participanții la trafic pot folosi telefonul mobil atunci când staționează. Vor fi amendați, însă, cei care opresc la semafor, pentru a manevra dispozitivele amintite mai sus.

Noile prevederi ale Codului rutier urmează să intre în vigoare în termen de 60 de zile de la data în care a fost publicată Ordonanța Guvernamentală nr. 11/2019 în Monitorul Oficial, adică începând cu ziua de sâmbătă, 12 octombrie 2019.