News

Noul Cod Rutier. Polițiștii le-au spus șoferilor ce îi așteaptă la 27 februarie. Video

Noile modificări ale Codului Rutier vor intra în vigoare pe 27 februarie și includ o serie de sancțiuni severe pentru șoferii care conduc agresiv, aceștia riscă contravenții și supendarea permisului.
17.02.2022 | 10:34
Noul Cod Rutier Politistii leau spus soferilor ce ii asteapta la 27 februarie Video
Noile modificări ale Codului Rutier sancționează șofatul agresiv. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Polițiștii au anunțat în timpul mai multor intervenții în trafic noile modificări ale Codului Rutier. Acestea urmează să fie aplicate din 27 februarie și vizează reducerea comportamentelor agresive și periculoase din trafic, notează Opinia.

Una dintre cele mai importante modificări ale Codului Rutier vizează sancțiunile pe care șoferii agresivi le pot primi din 27 februarie. Astfel, aceștia riscă suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

ADVERTISEMENT

Cum definește Codul Rutier condusul agresiv?

Noile modificări ale Codului Rutier includ și o serie de comportamente care țin de condusul agresiv care sunt scoase în afara legii și pe care polițiștii rutieri le pot sancționa atunci când le observă.

Printre aceste comportamente agresive în trafic se numără și folosirea claxonului și a semnalelor luminoase pentru a-i face pe ceilalți conducători auto să elibereze banda de circulație. În plus, schimbarea succesivă a benzilor pentru a depăși celelalte mașini este, de asemenea, incriminată.

ADVERTISEMENT

Șoferii care nu respectă distanța de siguranță față de mașinile din jur, dar și cei care aleg să reducă viteza pentru a-i speria pe cei din jur sunt considerate, de asemenea, comportamente agresive în trafic.

Accelerarea repetată, mersul cu spatele, folosirea frânei de mână pentru a întoarce un automobil sau derapajele controlate în trafic au fost incluse, la rândul lor, în Codul Rutier și pot fi sancționate de oamenii legii.

ADVERTISEMENT

Modificările Codului Rutier care vor intra în vigoare pe 27 februarie, incriminează și comportamentele agresive ale celor care conduc motociclete sau mopede. Astfel, cei care merg pe o singură roată riscă să fie sancționați.

Ce sancțiuni riscă șoferii?

După cum au subliniat oamenii legii, cei care au astfel de comportamente agresive pot primi 4-5 puncte-amendă, o sancțiune cuprinsă între 580-725 de lei. La această sancțiune se adaugă și o suspendare pentru 30 de zile a permisului de conducere.

ADVERTISEMENT

În situațiile în care condusul agresiv va duce la accidente auto, șoferii riscă contravenții de 870-1.160 lei, dar și o suspendare a permisului pentru 60 de zile.

Noul Cod Rutier include și o serie de prevederi legate de perioadele în care permisele sunt suspendate. Acestea se aplică în cazul celor care conduc autovehicule, vehicule agricole/forestiere sau chiar tramvaie.

Mai exact, ei nu vor beneficia de o reducere a perioadei de suspendare dacă au primit 15 puncte în decursul următorului an de la ultima suspendare a permisului. De asemenea, aceste reglementări se aplică în cazul în care șoferii cumulează mai multe perioade de suspendare sau dacă sunt introduse noi modificări ale legii care extind perioadele în care șoferii sancționați nu pot sta la volan.

ADVERTISEMENT