ADVERTISEMENT
News

Noul Cod Rutier. Poţi scăpa de punctele de penalizare dacă te uiţi la filme educative despre regulile de circulaţie

Autor: Bogdan Solomon | 02.10.2019 | 11:05
Noul Cod Rutier. Poţi scăpa de punctele de penalizare dacă te uiţi la filme educative despre regulile de circulaţie
Noul Cod Rutier îți dă posibilitatea să scapi de punctele de penalizare. Sursa foto: national.ro

Vești bune pentru șoferii din România. Ca urmare a unui proiect legislativ care a primit recent vot favorabil în Senat, aceștia vor avea posibilitatea să scape de punctele de penalizare, însă doar în anumite condiții.

ADVERTISEMENT

Nu vei mai fi penalizat dacă te uiți la un film educativ realizat de Poliția Română

Mai concret, potrivit respectivului act normativ, participanții la trafic vor trebui să-și dea acordul pentru vizionarea unui film educativ realizat de Poliția Română, al cărui subiect principal este chiar nerespectarea regulilor în trafic. Astfel, șoferii care, pe lângă amenda principală, primesc și două puncte de penalizare, pot solicita anularea acestora, dacă prezintă un document care să ateste faptul că au urmărit pelicula educativă, distribuită fie de Poliția Română, fie de partenerii săi autorizați. Trebuie spus, însă, că o astfel de cerere se poate face doar o dată la șase luni.

În cazul aplicării a două puncte de penalizare, altele decât cele două premergătoare suspendării permisului de conducere, titularul acestuia poate cere anularea acestor două puncte în urma prezentării dovezii faptului că a participat la vizionarea unui film educativ, realizat de Poliţia Română, despre efectele nerespectării regulilor în trafic. Conducătorul auto poate face această solicitare o singură dată într-un interval de şase luni. Vizionarea acestor filme educative din domeniul siguranţei rutiere se va face în structurile şi la partenerii aprobaţi de Poliţia Română, cu drept de eliberare a dovezii de participare la vizionare”, este textul proiectului de lege inițiat de senatorul PNL, Mario Ovidiu Oprea.

ADVERTISEMENT
Șoferii români ar putea scăpa de puncte de penalizare dacă se uită la filme educative. Sursa foto: zchnews.ro
Șoferii români ar putea scăpa de puncte de penalizare dacă se uită la filme educative. Sursa foto: zchnews.ro

Inițiatorul proiectului susține că avem nevoie de educație rutieră

Totodată, inițiatorul acestui proiect susține că șoferii români au nevoie de o educație rutieră care să se facă „temeinic și în permanență”. De altfel, „acesta este motivul pentru care am propus modificarea unor prevederi ale Codului rutier în ceea ce privește posibilitatea pe care o pot avea șoferii – de a li se anula 2 puncte de penalizare în urma vizionării unor materiale educative despre urmările grave ale neatenției în trafic sau ale unui comportament neadecvat la volan. Este o practică întâlnită și în alte state, cu rezultate îmbucurătoare în ceea ce privește corectarea voluntară a unor acțiuni greșite la volan”, precizează senatorul.

Chiar dacă a primit aviz pozitiv în Senat, inițiativa legislativă nu va intra în vigoare momentan, având nevoie de aprobarea deputaților, a șefului statului şi, bineînțeles, să fie publicat ulterior în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!