News

Noul Cod Rutier, schimbare importantă pentru acești șoferi. Vor avea interzis să mai conducă pe teritoriul României

Noul Cod Rutier vine cu o schimbare importantă pentru o categorie de șoferi care circulă pe drumurile din România. Autoritățile vor introduce sancțiuni extrem de severe.
25.11.2021 | 08:05
Noul Cod Rutier schimbare importanta pentru acesti soferi Vor avea interzis sa mai conduca pe teritoriul Romaniei
ADVERTISEMENT

Factorii de decizie din România sunt aproape de a implementa schimbări importante în Noul Cod Rutier. Acestea vizează sancțiuni severe pentru o categorie de șoferi.

Astfel, un proiect de OUG pus în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) precizează că polițiștii rutieri vor avea dreptul să îi sancționeze pe șoferii care încalcă legislația, prin interzicerea conducerii unui vehicul pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

Sunt vizați în această categorie de pedepse acei conducătorii auto cu permis străin, care au fost condamnați penal pentru abateri grave de la legislația rutieră pe teritoriul național.

Schimbare importantă în Noul Cod Rutier. Ce șoferi vor avea interzis să mai conducă pe teritoriul României

În prezent, pe masa autorităților se află Ordonanța de urgență (OUG) pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

ADVERTISEMENT

Cea mai importantă prevedere din acest act normativ este cea care vizează modificarea Codului Rutier prin introducerea unei noi sancțiuni ce poate fi aplicată de polițiști.

Mai exact, va apărea în legislația rutieră de la noi interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

Aceasta se înscrie pe o listă cu alte măsuri ce pot fi luate, în prezent, de polițiști, precum: reținerea permisului de conducere și/ sau a certificatului de înmatriculare, retragerea permisului auto/ a certificatului de înmatriculare ori a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau anularea permisului de conducere.

Revenind la interdicția de a conduce pe drumurile din țara noastră, această pedeapsă se va aplica celor care au permis de conducere străin și au fost condamnați, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru încălcări grave ale legislației rutiere, informează AvocatNet.

ADVERTISEMENT

Condamnările pentru care se aplică această interdicție de a conduce pe teritoriul României

Potrivit OUG-ului aflat pe masa decidenților, vor primi interdicție de a conduce, timp de un an, pe drumurile publice din România cei cu permis auto străin, condamnați pentru pentru fapte grave.

Astfel, printre infracțiuni se numără uciderea sau vătămarea corporala a unei persoane, ca urmare a nerespectării regulilor de circulație.

Vor mai fi sancționați și cei care au primit condamnări pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România.

Iată lista întreagă de condamnări:

  • punerea în circulație sau conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare;
  • conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România;
  • conducerea unui vehicul sub influența alcoolului (îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge) sau a unor substanțe psihoactive;
  • refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice;
  • părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație.
  • participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice;
  • așezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulația pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranța circulației ori se aduce atingere dreptului la libera circulație a celorlalți participanți la trafic;
  • lăsarea fără supraveghere pe partea carosabilă a drumului public a unui vehicul care transportă produse sau substanțe periculoase.

Actul mai stipulează că interdicția se va aplica și celor ce le-a fost interzis dreptul de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță.

Sancțiunea de un an se va calcula începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.

ADVERTISEMENT