Factorii de decizie din România sunt aproape de a implementa schimbări importante în Noul Cod Rutier. Acestea vizează sancțiuni severe pentru o categorie de șoferi.
Astfel, un proiect de OUG pus în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) precizează că polițiștii rutieri vor avea dreptul să îi sancționeze pe șoferii care încalcă legislația, prin interzicerea conducerii unui vehicul pe teritoriul României.
Sunt vizați în această categorie de pedepse acei conducătorii auto cu permis străin, care au fost condamnați penal pentru abateri grave de la legislația rutieră pe teritoriul național.
În prezent, pe masa autorităților se află Ordonanța de urgență (OUG) pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Cea mai importantă prevedere din acest act normativ este cea care vizează modificarea Codului Rutier prin introducerea unei noi sancțiuni ce poate fi aplicată de polițiști.
Mai exact, va apărea în legislația rutieră de la noi interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României.
Aceasta se înscrie pe o listă cu alte măsuri ce pot fi luate, în prezent, de polițiști, precum: reținerea permisului de conducere și/ sau a certificatului de înmatriculare, retragerea permisului auto/ a certificatului de înmatriculare ori a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau anularea permisului de conducere.
Revenind la interdicția de a conduce pe drumurile din țara noastră, această pedeapsă se va aplica celor care au permis de conducere străin și au fost condamnați, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru încălcări grave ale legislației rutiere, informează AvocatNet.
Potrivit OUG-ului aflat pe masa decidenților, vor primi interdicție de a conduce, timp de un an, pe drumurile publice din România cei cu permis auto străin, condamnați pentru pentru fapte grave.
Astfel, printre infracțiuni se numără uciderea sau vătămarea corporala a unei persoane, ca urmare a nerespectării regulilor de circulație.
Vor mai fi sancționați și cei care au primit condamnări pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România.
Actul mai stipulează că interdicția se va aplica și celor ce le-a fost interzis dreptul de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță.
Sancțiunea de un an se va calcula începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.