News

Noul coronavirus a suferit aproape 200 de mutații, conform cercetătorilor. Cum ne afectează acest lucru?

08.05.2020 | 19:28
Noul coronavirus a suferit aproape 200 de mutatii conform cercetatorilor Cum ne afecteaza acest lucru
ADVERTISEMENT

La nivel mondial, noul coronavirus a suferit cel puțin 198 de mutații genetice. Cel puțin,  pentru că cercetătorii din întreaga lume au identificat, momentan, 198 de mutații.

Noul coronavirus a suferit 198 de mutații, constată cercetătorii

Cu toate acestea, specialiștii dau asigurări că populația nu are niciun motiv să se teamă de aceste mutații, fiind o caracteristică banală pentru orice virus.

ADVERTISEMENT

Totuși, specialiștii trebuie să identifice mutațiile genetice pentru a crea medicamente și vaccinuri performante, informează Mediafax.

Cele aproape 200 de mutații suferite de noul coronavirus îi ajută pe oamenii de știință să afle în ce mod se transmite boala de la o persoană la alta.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au analizat schimbările genetice ale SARS-CoV-2 după ce au studiat mai mult de 7.5000 de segmente prelevate de la pacienți infectați. Virusul a suferit mutații repetitive de cel puțin 198 de ori. Cu toate acestea, oamenii nu au niciun motiv de îngrijorare pentru că mutațiile nu fac virusul mai periculos. De asemenea, virusul nu suferă mutații care să-i ia prin surprindere pe medici.

Oamenii nu ar trebui să fie speriați de mutațiile SARS-CoV-2

Cu toate că oamenii s-au speriat în repetate rânduri în trecut la auzul veștii că noul coronavirus „suferă mutații”, acest lucru nu este îngrijorător.

ADVERTISEMENT

Nu avem de ce să ne temem de aceste mutații, în principiu. Virusurile se schimbă, evoluează, suferă mutații, dar aceste schimbări sunt absolut neutre.

Am identificat un număr de mutații care se repetă de mai multe ori, în diferite rădăcini ale virusului. Ele ar putea reflecta adaptarea la gazda umană. Momentan, clarific asta, nu avem dovezi că există segmente mai virulente sau mai transmisibile”, a explicat Francois Balloux, cercetător la Institutul de Genetică al University College of London.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au identificat schimbări genetice mici în genomul mirusului, unele dintre acestea având puține mutații. Astfel, un vaccin eficient sau un medicament ar putea începe cu tentativa de a neutraliza aceste părți invariabile ale virsului.

ADVERTISEMENT
Tags: