News
notix pixel id

Noul coronavirus, mai contagios și mai letal din cauza mutațiilor? Răspunsul cercetătorilor

19.07.2020 | 16:19
Noul coronavirus, mai contagios și mai letal din cauza mutațiilor? Răspunsul cercetătorilor
SARS-CoV-2 ar putea fi mai contagios decât se credea
ADVERTISEMENT

Noul coronavirus suferă mutații care l-ar putea face mai cotagios, însă este o simplă teorie nedemostrată deocamdată.

Actuala formă de SARS-CoV-2 care circulă în lume este diferită total de forma inițială descoperită de chinezi în Wuhan.

Există mii de mutații ale virusului, însă una singură a fost identificată drept problematică de către oamenii de știință.

ADVERTISEMENT

Noul coronavirus ar putea fi mai contagios din cauza unor mutații

Mai exact, ar exista o mutați semnificativă care ar face virusul mult mai contagios, dar și mai letal. Din fericire, totul este la nivel de teorie nedemonstrată științific.

Potrivit BBC, cercetătorii se tem că, din cauza mutațiilor, un vaccin eficient împotriva Covid-19 nu va fi dezvoltat niciodată.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, virusul se schimbă într-un ritm mult mai lent decât cel al gripei sezoniere, tocmai pentru că nu există vaccin sau un nivel semnificativ de populație imunizată.

Mutația denumită D614G a fost identificată prima dată în Italia, iar acum e identificată la 97% dintre mostrele de virus din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, virusurile nu au un plan măreț. Medicul Lucy van Dorm, de la Colegiul Universitar din Londra, are mai multe teorii referitoare la modul în care suferă mutații SARS-CoV-2.

Un singur lucru ar fi sigur, această nouă mutație nu e neutră și ar fi îmbunătățit virusul, oferindu-i anumite avantaje. Cu toate acestea, nu există dovezi că ar fi mai contagios.

ADVERTISEMENT

Învelișul țepos al virusului ar fi suferit „îmbunătățiri” care-i permite să infecteze mai ușor o gazdă, însă nu există un verdict clar în această privință.

În New York, la Universitatea din New York, profesorul Neville Sanjana, a comparat în laborator modul în care virusul original din Wuhan se comportă în raport cu varianta care a suferit mutații.

ADVERTISEMENT

Medicul ar fi observat cum noul virus se transmite mai ușor, cum își infectează gazda mai rapid. Cu toate acestea, testele din laborator nu sunt neapărat relevante cu ce se întâmplă în realitate, în societate.

Specialiștii insistă că nu există momentan nicio dovadă cum că noul coronavirus a suferit mutații care să-i permită să fie mai contagios, sau mai letal.

Până la urma, varianta D614G s-a dovedit a fi cea dominantă, tocmai de aceea a ajuns la stadiul de pandemie. Mai mult, noua „versiune” a virusului este la fel de sensibilă la anticorpi ca și orice alt virus. Așadar, cine s-a îmbolnăvit și s-a vindecat, sau a fost vaccinat, are șanse mari să scape de grija infectării ulterioare cu Covid-19, cel puțin pentru o perioadă de timp.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri