News

Noul coronavirus s-ar transmite prin aer. Organizația Mondială a Sănătății a făcut anunţul momentului

07.07.2020 | 21:54
Noul coronavirus sar transmite prin aer Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut anuntul momentului
ADVERTISEMENT

OMS susține că are dovezi „emergente” despre răspândirea noului coronavirus prin aer, în condițiile în care specialiștii nu se îngrijorau că oamenii s-ar putea îmbolnăvi în acest mod.

Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut că există astfel de dovezi, în contextul în care tot mai mulți cercetători au cerut OMS să-și „actualizeze recomandările” referitor la modul în care boala se transmite pe cale respiratorie.

ADVERTISEMENT

În funcție de ce va decide OMS, cetățenii ar fi nevoiți să să obișnuiască cu noi reguli de combatere a infecției cu noul coronavirus.

Organizația Mondială a Sănătății are dovezi că noul coronavirus s-ar transmite prin aer

Am discutat despre posibilitatea răspândirii pe calea aerului şi prin aerosoli drept una dintre căile de transmitere a COVID-19”, a explicat Maria Van Kerkhove, expert tehnic din cadrul OMS, conform Pro TV.

ADVERTISEMENT

Un singur lucru este cunoscut cu certitudine, că noul coronavirus se transmite prin mici picături de secreții expulzate din nas și gură, însă aceste picături ajung rapid la sol.

Cu toate acestea, peste 230 de oameni de știință din 32 de țări au trimis o scrisoare deschisă OMS prin care au subliniat existența unor dovezi care arată că particulele virale care plutesc prin aer pot să infecteze persoanele care le inhalează.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au cerut OMS să-și actualizeze ghidul de recomandări, în contextul în care virusul ar putea sta în aer mai mult timp decât s-ar credea.

Benedetta Allegranzi, expert tehnic al OMS pentru prevenirea și controlul infecțiilor a vorbit despre dovezi „emergente” despre transmiterea virusului pe calea aerului, însă concluzia nu e definitivă.

ADVERTISEMENT

Posibilitatea transmiterii prin aer în spaţiile publice – în special în condiţii foarte specifice, precum spaţiile aglomerate, închise, slab ventilate, care au fost deja descrise, nu poate fi exclusă. Totuşi, dovezile trebuie centralizate şi interpretate, iar noi vom continua să sprijinim acest demers”, a explicat specialistul.

Guvernele lumii așteaptă săptămânal noile recomandări OMS, pentru a decide cum pot să-și protejeze mai bine cetățenii. Dacă OMS va decide că virusul se poate transmite pe calea aerului, noi măsuri de distanțare socială ar putea fi implementate.

ADVERTISEMENT
Tags: