Life

Noul fenomen care afectează din ce în ce mai multe persoane. Ce este ”sindromul inimii frânte” și ce probleme de sănătate poate aduce

O nouă manifestare începe să pună stăpânire pe tot mai mulți oameni. Ce reprezintă ”sindromul inimii frânte”, cu ce neplăceri vine.
22.12.2024 | 20:11
Noul fenomen care afecteaza din ce in ce mai multe persoane Ce este sindromul inimii frante si ce probleme de sanatate poate aduce
Ce este ”sindromul inimii frânte”. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Doctorii au descoperit un nou fenomen care afectează din ce în ce mai multe persoane din lumea întreagă. Ce este ”sindromul inimii frânte” și care sunt problemele de sănătate pe care le poate aduce. De ce apare această afecțiune.

”Sindromul inimii frânte”, o nouă manifestare care pune stăpânire pe oameni

”Sindromul inimii frânte” reprezintă o manifestare tot mai întâlnită în rândul oamenilor de pretutindeni. Cunoscută de specialiști drept cardiomiopatie takotsubo, aceasta este o afecțiune temporară a inimii ce a fost identificată prima oară în anul 1990, în Japonia.

ADVERTISEMENT

Medicii transmit că imită simptomele unui infarct, fiind caracterizată printr-o slăbire bruscă a ventriculului stâng al inimii. Acest lucru poate afecta capacitatea organului uman de a pompa sângele eficient, de obicei în urma unui stres emoțional sau fizic intens.

Din fericire, experții din domeniul medical spun că acest fenomen este, de cele mai multe ori, temporar și tratabil. Se declanșează pe fondul unui stres sever și brusc, fie că este vorba despre stres emoțional, fie fizic. Asta înseamnă că poate include evenimente majore.

ADVERTISEMENT

Printre acestea se numără pierderea unei persoane dragi, un accident grav sau primirea unui diagnostic de boală incurabilă. De asemenea, cauzele mai pot fi determinate și de unele evenimente pozitive, dar neașteptate.

În această categorie se încadrează o petrecere-surpriză sau câștigarea unei sume mari de bani. Cu toate acestea cercetătorii care au studiat ”sindromul inimii frânte” spun că, de fapt, cauza nu poate fi găsită cu exactitate.

ADVERTISEMENT

Care sunt motivele pentru care apare ”sindromul inimii frânte”

Oamenii de știință sunt de părere că un val de hormoni, cum ar fi adrenalina, ”paralizează” temporar inima. În felul acesta inima funcționează anormal. Majoritatea pacienților se recuperează complet în câteva săptămâni.

Studiile arată că cele mai afectate sunt femeile, în special cele cu vârste cuprinse între 58 și 75 de ani. Peste 90% dintre cazurile raportate implică femei, iar incidența crește după menopauză. Asta arată că modificările hormonale, mai ales declinul estrogenului, pot juca un rol în creșterea susceptibilității femeilor la această afecțiune după vârsta mijlocie.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii demonstrează că afecțiunea nu se limitează doar la adulții mai în vârstă, fiind raportată și la persoane mai tinere. Cazurile au fost semnalate la cei cu anumite afecțiuni preexistente, cum ar fi tulburările de sănătate mintală sau condițiile neurologice.

Cum se recunosc simptomele acestei afecțiuni

Cei care au studiat fenomenul susțin că simptomele se recunosc destul de greu pentru că sunt asemănătoare cu cele de la infarct. Specialiștii transmit că ”sindromul inimii frânte” este o afecțiune medicală care vine cu dureri toracice.

De asemenea, pacienții experimentează adesea dificultăți de respirație, oboseală, transpirații reci și amețeli. În unele cazuri oamenii pot ajunge să leșine. Un alt factor de luat în calcul este stresul emoțional care joacă un rol esențial în declanșarea afecțiunii.

Așa se face că toate emoțiile intense asociate cu durerea, frica sau furia pot activa răspunsul organismului la stres. Acesta la rândul său afectează inima. Din fericire, afecțiunea nu duce la leziuni cardiace pe termen lung.

ADVERTISEMENT
Tags: