News

Noul focar de variola maimuțelor din Marea Britanie alarmează Australia. Specialiștii iau în calcul o nouă modalitate de transmitere a virusului

Australia a emis o alertă sanitară după ce Marea Britanie a înregistrat un focar fără precedent de variola maimuțelor. Oamenii de știință analizează eventualitatea transmiterii pe cale sexuală.
18.05.2022 | 15:30
Noul focar de variola maimutelor din Marea Britanie alarmeaza Australia Specialistii iau in calcul o noua modalitate de transmitere a virusului
Oamenii de știință vor să afle dacă boala are și transmitere sexuală Foto: BBC, Richard Wainwright/AAP Image via AP, Medscape, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Autoritățile sanitare australiene sunt în alertă maximă din cauza temerilor că variola maimuțelor ar putea ajunge în țara de la antipozi, după ce Marea Britanie a fost zguduită de o serie de noi cazuri.

Noul focar de variola maimuțelor din Marea Britanie alarmează Australia

Unul din zece infectați moare din cauza bolii rare de origine africană, care lasă victimele marcate de vezicule dureroase și urâte și erupții pe corp. Boala este foarte infecțioasă pentru persoanele aflate în imediata apropiere.

ADVERTISEMENT

Medicilor australieni li s-a spus să fie atenți la simptomele care pot fi confundate cu afecțiuni mai puțin periculoase, cum ar fi varicela, rujeola, sifilisul sau zona zoster. Există îngrijorarea că boala ar putea pătrunde în țară adusă de călătorii internaționali care sosesc în Australia din SUA, Marea Britanie sau Africa.

Apariția bruscă a cazurilor și incertitudinile cu privire la modul și locul unde indivizii au contractat virusul i-au nedumerit pe oamenii de știință din Marea Britanie, contactul sexual fiind văzut ca o cale probabilă de transmitere.

ADVERTISEMENT

Oficialii din domeniul sănătății investighează legăturile dintre patru cazuri noi care au fost identificate în Londra și nord-estul Angliei, niciunul dintre acestea neavând legături cunoscute cu cele trei cazuri anterioare detectate de Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA).

Fiind o boală virală de obicei ușoară, autolimitată, care nu se răspândește cu ușurință între oameni, riscul prezentat pentru populația generală din Regatul Unit este scăzut, a spus UKHSA.

ADVERTISEMENT

Contactul sexual, o posibilă cale de transmitere

Dar apariția bruscă a cazurilor și incertitudinile cu privire la cum și unde indivizii au contractat virusul i-au lăsat nedumeriți pe oamenii de știință, contactul sexual fiind acum văzut ca o cale probabilă de transmitere.

Patru din cele șapte cazuri din focarul actual sunt înregistrate la bărbați homosexuali sau bisexuali, ceea ce este „foarte sugestiv pentru răspândirea în rețelele sexuale”, potrivit lui Mateo Prochazka, epidemiolog la UKHSA, care conduce investigația agenției, citat de The Independent.

ADVERTISEMENT

„Acest lucru este sugerat și de faptul că au fost identificate contacte obișnuite doar pentru două din ultimele patru cazuri”, a scris el pe Twitter, adăugând că este „bizar” faptul că oamenii par să fi dobândit infecția prin contact sexual, „aceasta fiind o nouă cale de transmitere” care nu a fost raportată anterior în Marea Britanie.

Într-o declarație publicată luni de UKHSA, doctorul Susan Hopkins, consilier medical șef, a declarat: „Îndemnăm în special bărbații care sunt homosexuali și bisexuali să fie conștienți de orice erupții sau leziuni neobișnuite și să contacteze fără întârziere un serviciu de sănătate sexuală”.

Cu toate acestea, unii oameni de știință au pus sub semnul întrebării teoria conform căreia variola maimuțelor a dezvoltat capacitatea de a transmite pe cale sexuală.

„Este posibil să nu fie transmisă prin actul sexual, mai degrabă decât prin contactul apropiat asociat cu actul sexual”, a spus profesorul Keith Neal, epidemiolog la Universitatea din Nottingham.

Nu toți oamenii de știință sunt de acord cu această teorie

„În continuare este necesar să fie stabilit dacă virusul se găsește în materialul seminal pentru a spune că este cu adevărat transmis pe cale sexuală.”

Profesorul Francois Balloux, director al Institutului de Genetică UCL, a spus: „Aș îndemna la o oarecare prudență în acest stadiu înainte de a concluziona că variola maimuței s-a transformat într-o infecție cu transmitere sexuală (ITS).

Variola maimuțelor nu este transmisibilă în mod deosebit, iar numărul de cazuri în care calea de transmitere este cunoscută rămâne până în prezent relativ mic.”

Câțiva dintre pacienții bolnavi de variola maimuțelor, care este cauzată de un virus variolic, primesc îngrijiri medicale la unitățile specializate în boli infecțioase de la Royal Victoria Infirmary din Newcastle upon Tyne și Royal Free Hospital și Guy’s and St Thomas’s, din Londra.

Niciunul dintre indivizii nou infectați nu a călătorit într-o țară în care variola maimuțelor este endemică, a mai precizat UKHSA.

Au fost identificate acum șapte cazuri între 6 și 15 mai, dintre care primul s-a întors recent din Nigeria, unde se crede că a contractat infecția.

Având în vedere lipsa de certitudine cu privire la răspândirea recentă a variolei maimuțelor, UKHSA lucrează cu NHS pentru a identifica dacă vreo infecție a fost omisă.

Pacienții, infectați cu varianta vest-africană a virusului

Cele șapte persoane diagnosticate cu variola maimuțelor în Marea Britanie au fost infectate cu varianta vest-africană a virusului, care este ușoară în comparație cu tulpina din Africa centrală, au anunțat luni oficialii din domeniul sănătății.

Marea Britanie și alte țări au raportat „un număr mic de cazuri sporadice legate de călătorii în ultimii ani”, a spus dr. Michael Skinner, lector în virusologie la Imperial College London.

Regatul Unit a raportat primele cazuri de variola maimuțelor în 2018, când trei persoane au contractat virusul după ce un bărbat s-a întors din Nigeria.

Dr. Skinner a spus că sunt probabil doi factori în spatele cazurilor internaționale care au fost detectate în ultimii ani:

„Unul este faptul că încetarea vaccinării împotriva variolei după eradicarea globală a virusului variolei în 1980 înseamnă că nivelurile de imunitate reactivă încrucișată la variola maimuțelor au scăzut sau au dispărut, astfel încât oamenii pot fi acum infectați cu virusul”, a explicat el.

„Al doilea este posibilitatea ca distribuția virusului în fauna sălbatică din Africa de Vest să se fi modificat într-un fel, posibil crescând sau extinzându-se, astfel încât oamenii sunt mai susceptibili să fie infectați. Investigarea acestei posibilități ar necesita testarea extinsă a faunei sălbatice pe teren.”

Alertă de variola maimuțelor în Spania și Portugalia

Autoritățile sanitare din Spania au emis o alertă cu privire la un posibil focar de variolă a maimuței după ce opt bărbați au prezentat simptome compatibile cu infecția virală, care a fost deja detectată în Marea Britanie și Portugalia.

Într-o declarație, Ministerul Sănătății a avertizat că cele opt cazuri suspecte – toate în regiunea Madrid – nu au fost încă confirmate, dar a spus că a fost emisă o alertă la nivel național „pentru a garanta un răspuns rapid, coordonat și în timp util”.

Un purtător de cuvânt al departamentului regional de sănătate din Madrid a declarat că toate cazurile suspecte sunt analizate de Centrul Național de Microbiologie pentru a obține un diagnostic definitiv. „Cele opt cazuri suspecte de la Madrid sunt printre bărbații care fac sex cu bărbați. Le merge bine, dar această boală poate necesita tratament în spital”, a mai precizat acesta, citat de The Guardian.

Autoritățile portugheze au confirmat cinci cazuri și investighează alte 15 cazuri suspecte. Într-o declarație de miercuri, Ministerul Sănătății din Portugalia a declarat că toate cazurile pe care le-a detectat – în regiunea Lisabona și Valea Tagus – s-au manifestat la bărbați, ale căror simptome includ leziuni ulcerative.

Simptomele precoce ale variolei maimuțelor includ febră, dureri de cap, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați și frisoane. O erupție cutanată care poate arăta ca varicela sau sifilisul se poate dezvolta și se poate răspândi de pe față și în alte părți ale corpului, inclusiv pe organele genitale. Majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni.

ADVERTISEMENT