News

Noul guvern de la Paris, în centrul unui scandal. Ministrul solidarității, acuzat de viol de către două femei

Două femei îl acuză de viol pe noul ministru francez pentru solidaritate și persoane cu dizabilități. Damien Abad neagă acuzațiile și spune că nu intenționează să demisioneze.
24.05.2022 | 14:36
Noul guvern de la Paris in centrul unui scandal Ministrul solidaritatii acuzat de viol de catre doua femei
Damien Abaud este noul ministru al solidarității și al persoanelor cu dizabilități Foto: Michel Spingler/Pool photo, AFP, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Acuzațiile au perturbat, luni, debutul celui de-al doilea mandat al președintelui Emmanuel Macron și vin pe fondul unei atenții tot mai mari acordate sexismului și abuzurilor sexuale din partea personalităților politice franceze.

Un ministru din noul guvern francez, acuzat de viol de către două femei

Două femei l-au acuzat pe Damien Abad, ministrul solidarității și al persoanelor cu dizabilități, că le-a violat în 2010 și 2011, potrivit Mediapart, mijloc mass-media francez de investigații care a publicat săptămâna trecută un articol amplu despre acuzații, fără a numi niciuna dintre acuzatoare.

ADVERTISEMENT

Abad, în vârstă de 42 de ani, a negat acuzațiile. „Nu am violat niciodată o femeie în viața mea”, le-a spus Abad reporterilor din Departamentul Ain, unde candidează pentru a fi reales la alegerile parlamentare din iunie.

„Un om nevinovat ar trebui să demisioneze? Eu nu cred acest lucru.”

Damien Abad, care are artrogripoză, o afecțiune congenitală care îi limitează capacitatea de a-și mișca articulațiile, a precizat într-un comunicat că faptele de care a fost acuzat sunt neplauzibile pentru că nu avea capacitatea fizică de a le efectua și că nu putea avea sex fără „consimțământul deplin și deplin” al partenerului, relatează The New York Times.

ADVERTISEMENT

Potrivit Mediapart, una dintre femei a relatat că, după o întâlnire consensuală, el a refuzat să se oprească când i s-a spus să o facă, în timp ce cealaltă a povestit că și-a pierdut cunoștința după ce a băut cu el și s-a trezit într-o cameră de hotel, cu dureri ale întregului corp.

Guvernul francez neagă cunoașterea acuzațiilor înainte de apariția lor în presă

Guvernul a declarat că nu a fost la curent cu acuzațiile înainte de articolul publicat de Mediapart, chiar dacă un grup de advocacy susține că a semnalat una dintre experiențele femeilor celor două partide politice implicate.

ADVERTISEMENT

Ambele formațiuni politice au declarat pentru Mediapart că nu au văzut scrisoarea trimisă prin e-mail.

Acuzațiile au umbrit prima ședință a cabinetului proaspăt numit al Franței, ridicând întrebări dacă acesta a ignorat avertismentele despre Abad și atrăgând atenția de la eforturile sale de a aborda inflația în creștere cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile care vor determina cine va deține controlul Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Acuzațiile au alimentat, de asemenea, reprosuri cu vechime împotriva președintelui Macron din partea grupurilor feministe, care îl acuză că nu și-a respectat angajamentul de a face din crimele împotriva femeilor una dintre prioritățile sale principale.

Feministele franceze s-au supărat în special că el a menținut miniștri acuzați de comportament sexist sau violență sexuală în guvernul său.

„Câți bărbați acuzați de viol vom vedea numiți în acest mandat?”, spune colectivul Nous Toutes, un grup umbrelă de asociații feministe.

Sexismul și violența sexuală, o preocupare tot mai mare în politica franceză

Înaltul Consiliu pentru Egalitatea de Gen, un organ de supraveghere oficial, a remarcat într-un raport anual că declarațiile sexiste ale politicienilor bărbați sunt încă obișnuite și că partidele politice abia au început să creeze canale care să permită victimelor să raporteze acuzații.

„Lumea politică încă nu a experimentat un adevărat #MeToo”, a scris consiliul.

Câțiva candidați la alegerile parlamentare s-au retras din cauza comportamentului sau plângerilor din trecut – inclusiv un politician de extremă stângă și unul din partidul La République en Marche al lui Macron, care a fost apărat de un oficial de rang înalt drept „om cinstit” în ciuda condamnării pentru violență domestică.

Olivia Grégoire, noua purtătoare de cuvânt a guvernului, s-a confruntat cu un val de întrebări cu privire la Damien Abad la prima ei conferință de presă după întrunirea cabinetului.

Ea a spus că Élisabeth Borne, noul premier al lui Macron, a discutat cu Abad despre acuzații în weekend, că guvernul are o politică de „toleranță zero” pentru criminalii sexuali și că violența împotriva femeilor este „în centrul priorităților sale”.

Alți doi miniștri, în vizorul grupurilor feministe

„Guvernul va continua să încurajeze neobosit eliberarea discursului femeilor și să încurajeze femeile care au fost supuse violenței să vorbească”, a spus doamna Grégoire.

Dar ea a adăugat că Abad nu a fost niciodată condamnat și nu are niciun proces pe rol împotriva lui.

„În acest caz, așa cum este adesea cazul pentru aceste probleme, ceea ce este în joc este stabilirea adevărului”, a mai spus ea. „Și stabilirea adevărului depinde de sistemul juridic.”

Doi dintre miniștrii de top ai lui Macron — Gérald Darmanin și Éric Dupond-Moretti — atrăseseră deja furia grupurilor feministe când au fost nominalizați în 2020. Ambii au fost renumiți săptămâna trecută.

Dupond-Moretti, ministrul justiției, a fost acuzat că a făcut remarci insensibile, sexiste, în timp ce Darmanin, ministrul de interne, s-a confruntat cu acuzații de viol, deși în ianuarie procurorii au recomandat încetarea anchetei asupra lui.

Acuzațiile contra lui Abad datează din 2010-2011

Acuzațiile la adresa lui Abad datează din 2010 și 2011, o perioadă în care acesta era proaspăt ales membru de dreapta al Parlamentului European.

Mediapart nu a dat numele real al niciunei femei. Una dintre ele, o tânără de 35 de ani care a fost activistă politică, a declarat pentru presă că l-a întâlnit pe domnul Abad în 2009 la o întâlnire și că acesta a început să comunice regulat cu ea câteva luni mai târziu, trimițându-i insistent mesaje text, unele dintre ele grosolane.

Ea a spus că i-a respins avansurile, dar în cele din urmă s-a întâlnit cu el în ianuarie 2011. Au întreținut relații sexuale care au fost la început consensuale, dar, a spus ea, Abad a refuzat să se oprească atunci când i-a fost cerut acest lucru.

Femeia a declarat pentru Mediapart că a vorbit prima dată cu poliția în 2012, dar cazul a fost abandonat după ce a ezitat să depună plângere.

Ea a depus apoi o plângere oficială în 2017, dar ancheta a fost abandonată la mai puțin de un an mai târziu.

Cea de-a doua femeie, în vârstă de 41 de ani, a declarat pentru Mediapart că l-a cunoscut pe domnul Abad la o nuntă în nordul Franței și a rămas în legătură cu acesta din motive profesionale.

Una dintre femei susține că Abad i-ar fi pus somnifer în băutură

În 2010, el a invitat-o ​​la cină la Paris. Ea a declarat pentru Mediapart că Abad i-a oferit un pahar de șampanie și că și-a pierdut cunoștința după ce a băut-o.

Mai târziu, s-a trezit într-o cameră de hotel din apropiere, „într-o stare de șoc și dezgust profund”, simțindu-se amețită, cu tot trupul dureros. Ea a plecat repede și le-a spus oamenilor apropiați despre experiența ei, dar nu a depus plângere.

Dar, în urmă cu câteva săptămâni, când a văzut știri conform cărora Abad ar fi urmat să intre în noul guvern al lui Macron, ea a decis să scrie despre experiența ei într-o scrisoare către Observatorul Violenței Sexuale și Sexiste în Politică.

Acesta este un grup de advocacy creat în februarie, după ce aproape 300 de femei care lucrează în politică au cerut partidelor și instituțiilor politice să ia în considerare violența sexuală în rândul lor.

Scrisoarea femeii din 13 mai a fost înaintată către La République en Marche și către Les Républicains, partidul conservator din care făcea parte Abad.

Damien Abad a recunoscut o relație consensuală cu femeia care a depus plângerea din 2017, dar a negat toate celelalte acuzații.

Abad, reputație problematică printre foștii colegi de partid

Politicieni și oficiali de top au declarat că nu au știut despre acuzații până la investigația publicată sâmbătă de Mediapart.

Dar relatările de după apariția anchetei jurnalistice sugerează că era un secret deschis în rândul unor membri ai partidului Les Républicains faptul că Abad avea reputația de a se comporta nepotrivit cu femeile din jurul său.

Aurélien Pradié, secretarul general al Les Républicains, a declarat pentru Mediapart că Abad „a avut întotdeauna o atitudine ciudată cu femeile” și că mai mulți oficiali de partid au știut despre plângerea din 2017, dar nu au făcut nimic.

Fiona Texeire, co-fondatoare a Observatorului Violenței Sexuale și Sexiste în Politică, a spus că unele femei părăsesc politica „pentru că nu este un mediu în care să poți lucra în deplină siguranță”.

„Este un mediu care rămâne extrem de masculin în practicile și în funcționarea sa”, a spus ea, adăugând că uneori era greu pentru femeile din politică să respingă abuzurile de putere, deoarece se temeau de stigmatizarea cauzelor sau a partidelor.

De asemenea, ele se confruntă cu aceleași lupte cu sistemul juridic ca și celelalte femei  – aproximativ 9 din 10 femei care sunt victime ale unui viol nu depun niciodată plângere, potrivit statisticilor oficiale franceze.

Asta face cu atât mai important ca guvernul să fie exemplar, a mai spus ea. „Dacă dorim ca lucrurile să se schimbe în societatea franceză în privința violenței sexuale, cel mai bun exemplu trebuie să vină de la vârf.”

ADVERTISEMENT
Tags: