Noul Parlament al României ar putea fi mai mic decât se anticipa, deoarece Biroul Electoral Central (BEC) a lăsat neatribuite două mandate de senator pentru care partidul POT nu a avut candidați, dar și pentru că mandatele unor parlamentari ar putea fi invalidate.
Biroul Electoral Central a emis decizia 339 D prin care a stabilit că în județele Giurgiu și Ialomița nu se mai atribuie al doilea mandat de senator.
„Ultimul mandat de senator de la nivelul Circumscripției electorale nr. 19 – județul Giurgiu și ultimul mandat de senator de la nivelul Circumscripției electorale nr. 23 – județul Ialomița nu se atribuie”, se arată în Decizia BEC, citată de INFO Ialomița.
Comisiile de validare din Camera Deputaților și Senat ar putea invalida mandatele mai multor parlamentari care ar fi obținut locuri în Parlament prin intermediul unor organizații de partid și chiar a unor formațiuni întregi, ce nu au avut mandatari financiari desemnați, potrivit unor surse politice citate de știripesurse.
Aceleași surse susțin faptul că Partidul Oamenilor Tineri, care l-a susținut pe candidatul suveranist Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, este vizat în mod special de această problemă.
BEC a primit mai multe solicitări de invalidare ale unor mandate de parlamentari, însă le-a respins pe motiv că nu are competența de a decide în astfel de cazuri și că este responsabilitatea Comisiilor de validare ale celor două Camere.
De asemenea, pe ordinea de zi a ședinței Biroului Electoral Central de sâmbătă se află și alte solicitări de anulare a unor mandate de deputați și senatori.
Astfel, există posibilitatea ca noul Legislativ să își înceapă activitatea cu un număr mult mai mic de membri, față de cel actual.
Deja sunt în minus două mandate de senator în județele Giurgiu și Ialomița, care au fost declarate vacante de către BEC, după ce POT nu a avut un număr suficient de candidați pentru a ocupa posturile respective.
Regulamentele celor două camere ale Parlamentului prevăd ca după alegerile parlamentare să se formeze comisiile de validare,”care analizează îndeplinirea de către fiecare deputat/senator a condiţiilor de eligibilitate şi a depunerii la dosar a tuturor documentelor cerute de legislaţia în vigoare pentru validarea mandatelor”.
Parlamentul României este format dinCamera Deputaților și Senat, iar alegerile pentru cele două instituții sunt organizate din patru în patru ani.
România are în total 466 de mandate parlamentare, ce sunt distribuite între Camera Deputaților și Senat.