News

Noul ”război mondial al pâinii”: Efecte extreme ale blocării exporturilor de cereale din Ucraina

În timp ce toată lumea se concentrează pe sancțiunile aplicate Rusiei, situația Ucrainei ar putea duce la un adevărat ”război mondial al pâinii” din cauza blocării exporturilor de cereale.
05.06.2022 | 13:39
Noul razboi mondial al painii Efecte extreme ale blocarii exporturilor de cereale din Ucraina
Pâinea ar putea deveni un aliment de lux în timpul viitoarei crize alimentare / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Luigi di Maio, ministrul de Externe al Italiei susține că ”un război mondial al pâinii a început deja”, și că situația existentă în acest moment crește riscul izbucnirii unor noi conflicte în Africa.

Criza cerealelor poate duce la proliferarea organizațiilor teroriste și la lovituri de stat în Africa

Situația se datorează blocării cerealelor în Ucraina, care nu mai poate exporta prin Marea Neagră, lucru care împiedică accesul la grâne a unor țări vulnerabile.

ADVERTISEMENT

“Sunt 30 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene de navele de război ruse”, a subliniat Di Maio, care a explicat că “ceea ce facem este să acţionăm pentru ca Rusia să deblocheze exporturile de grâu din porturile ucrainene, pentru că riscăm chiar acum să izbucnească noi războaie în Africa”, a amintit oficialul italian.

Înainte de începerea conflictului armat, Ucraina era în topul exportatorilor mondiali de cereale și fertilizatori în agricultură, iar mărfurile ei erau fundamentale pentru securitatea alimentară în țări din Africa de nord și Orientul Mijlociu.

ADVERTISEMENT

“Războiul mondial al pâinii este deja în desfăşurare şi trebuie să-l oprim. Riscăm instabilitatea politică în Africa, cu proliferarea organizaţiilor teroriste, cu lovituri de stat: toate acestea, ca urmare a crizei cerealelor cu care ne confruntăm”, a susținut Di Maio, conform EFE, citat de Agerpres.

Premierul Italiei l-a sunat pe Vladimir Putin

În cadrul unei sesiuni de discuții cu țările mediteraneene, Italia s-a oferit să demineze porturile Ucrainei și să ajute la crearea unor coridoare maritime pentru transportul grâului.

ADVERTISEMENT

Mai mult premierul Italiei, Mario Draghi, l-a sunat pe Vladimir Putin pentru a-i cere deblocarea exporturilor de grâu dinspre Ucraina și din porturile Mării Negre și a Mării Azov, multe din ele invadate în prezent de trupele ruse.

Putin i-a transmis premierului italian că Rusiae capabilă să asigure necesarul de cereale la nivel mondial, însă doar în condițiile în care Occidentul ridică sancțiunile economice aplicate țării sale.

ADVERTISEMENT

Și Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a avertizat în legătură cu repercursiunile pe care războiul dintre Ucraina și Rusia îl are asupra securității alimentare din lume. Atât Rusia cât și Ucraina erau mari exportatoare de grâu, până în luna februarie a acestui an.

ADVERTISEMENT